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COUNTY TREASURER-PHYSICALLY ABSENT FRO~i OFFICE FOR 
SEVEN MONTHS-NO VACANCY-SPECIFIC CASE. 

CoLUMBUS, 0Hro, March 13, 1929. 

SYLLABUS: 
1. Where a co1mty treasurer is ph~ysica/ly absent from his office for a period of 

seven months on acc01111t of illness, such situation does not create a vacancy which 
the county commissioners are authorized to fill tmder the provisions of Section 2636 
of the General Code if the duties of the office are being properly performed under his 
s 11 p ervision. 

2. Such a state of facts does not afford grounds for removal under the provision5 
of Section 10-1 of tlze General Code. 

CoLUMBus, 0Hro, March 13, 1929. 

HoN. R. L. THOMAS, Prosecuting Attorney, Youngstown, Ohio. 
DEAR SIR :-In your recent communication you request my opinion as follows: 

"In interpreting the language of Section 2636 of the General Code, is the 
office of county treasurer considered vacant, and should the commissioners 
appoint a person to fill such vacancy in the event that the treasurer has for 
the past seven months been unable by reason of illness to be present at his 
office, and is at the present time unable to do so, or could he be removed 
under Section 10-1 of the General Code under the circumstances hereinbefore 
set forth?" 

Section 2636 of the General Code, to which you refer, provides: 

"When the office of county treasurer becomes vacant by death, removal, 
resignation, neglect to give bond or other cause, the commissioners shall forth­
with appoint a suitable person to fill such vacancy. The per'son so appointed 
shall give bond and take an oath as required by law." 

It is apparent that there is no vacancy in the case to which you refer unless the 
absence of the present treasurer for the period stated in your communication comes 
within the phrase "other cause", as mentioned in said section. While it is somewhat 
difficult to determine what is meant to be included in the term "other cause", in pur­
suance to well known statutory rules of construction where specific enumeration of a 
class is made and then a general term employed, the general term will be limited to 
the same character of the things mentioned specifically. Undoubtedly the removal o.f 
an officer from the district in which he was elected would vacate the office and be 
ir.cluded within the phrase "other cause". The same condition would obtain in the 
case of a public officer having been convicted of a felony. Likewise, if an officer 
would willfully absent himself from the office without any attempt to perform or 
supervise the performance of the duties of the office, such conduct would work an 
abandonment of the office, which probably would be included within the phrase "other 
cause". It is a well established principle of law in this state that it is not essential that 
a public officer actually be present and physically transacting the business of the office 
in order to be in possession of the office. 



270 OPINIONS 

In an opinion rendered by my predecessor, found in Opinions of the Attorney 
General for the year 1927, page 2171, it was held: 

"A county recorder is entitled to the salary provided for the office to 
which he has been elected and for which he has qualified, so long as he retains 
title to the office, even though he devotes his entire time to other lines of en­
deavor. The proceeds flowing from the other lines of endeavor to which a 
county recorder devotes his time and attention rightfully belongs to such 
officer personally, and he is not required to account for the same to the county." 

Also, in an opinion of my predecessor, No. 2168, issued May 28, 1928, to Hon. 
Frank Wiedemann, Prosecuting Attorney of Marion County, it was held that a 
vacancy did not exist in the office of the recorder although the recorder had disappeared 
and no word had been received regarding him for more than a month. Said opinion 
points out that under such circumstances it is not within the discretion of the county 
commissioners to declare a vacancy but such vacancy must occur by reason of death, 
resignation or some other cause which creates a vacancy, and unless such cause is 
present a vacancy may be created only by the removal process under Sections 10-1 to 
10-4 of the General Code, enacted in pursuance of Section 38 of Article II of the 
Ohio Constitution or other legislation, if any there be, provided for removals. 

In ari opinion of this department, found in Opinions of the Attorney General for 
1922, p. 477, the then Attorney General held: 

"Where a county surveyor in the year 1918, filed application with the 
board of county commissioners for leave of absence without pay while in the · 
military service of the United States, and the county commissioners passed 
a resolution purporting to grant such leave, and the county surveyor entered 
such military service and remained therein for the last six months of 1918 
following his application for leave of absence, such county surveyor is not now 
barred from asserting a claim "to payment of such salary. Accordingly, the 
salary for said period of six months constitutes a claim against the county, 
of which the surveyor is entitled to payment without reference to allowance or 
disallowance by the board of county commissioners." 

It will be observed in this case that the surveyor for a period of six months was 
not undertaking to exercise any of the duties or functions of his office. This opinion 
was based upon a former opinion of the Attorney General, found in Opinions of the 
Attorney General for 1918, p. 970, which held that the fact that the county surveyor 
enlisted in the army and left the county to take training at Fort Benjamin Harrison 
did not, ipso facto, vacate the office. Both of said opinions contain a comprehensive 
discussion of the status of such an officer and are conclusive upon the proposition that 
an absence from the office for any reasonable time does not create a vacancy. If the 
neglected duties or absence reaches a point wherein the same may be said to amount 
to nonfeasance in office, this in itself would not create a vacancy, but steps should be 
taken under existing law to remove such an officer. Of course, as hereinbefore stated, 
an office may be voluntarily forfeited by a willful, total and complete abandonment 
of the same. See Throop on Public Offices, Sec. 422. In the case you mention it is 
not stated whether or not the treasurer is attempting in any wise to exercise any 
duties of the office. 

Section 2637 of tbe General Code provides for the deputies to be appointed by the 
county treasurer, as follows: 
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"Each county treasurer may appoint one or more deputies, and he shall be 
liable and accountable for their proceedings and misconduct in office." 
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The sections following relate to the duties of the office, which need not be spe­
cifically set forth herein for the reason that the duties generally of a county treasurer 
are so well known as to require no further elaboration. · 

Section 9 of the General Code provides: 

"A deputy, when duly qualified, may perform all and singular the duties 
of his principal. A deputy or clerk, appointed in pursuance of law, shall 
hold the appointment only during the pleasure of the officer appointing him. 
The principal may take from his deputy or clerk a bond, with sureties, con­
ditioned for the faithful performance of the duties of the appointment. In all 
cases the principal shall be answerable for the neglect or misconduct in office of 
his deputy or clerk." 

A situation can easily be imagined wherein one who is absent from the office on 
account of illness, by reason of his experience and familiarity with the duties of the 
office, may supervise and direct his deputies and other employes in such manner as 
to effect a successful administration. In fact, a person well qualified, though not 
physically able to attend, might be able to supervise an office with better results to 
the public than an incompetent official who spent his entire time actually in the office. 

It must be conceded that in view of the authority of a deputy to perform all and 
singular the duties of his principal, the work of the office may be successfully carried 
on even though the treasurer is not physically present in the office for a long period 
of time. In any event, so long as such an officer is compos mentis and has qualified by 
giving the proper bond and has appointed deputies who are carrying on the functions 
of the office, he is still in possession of the office and there is no vacancy existing 
which the commissioners are authorized to fill. Furthermore, such commissioners 
have no power or authority to declare such a vacancy. 

You further inquire whether or not the facts stated in your communication are 
grounds for removal under the provisions of Section 10-1 of the General Code. Said 
section provides : 

"That any person holding office in this state, or in any municipality, county 
or any subdivision thereof, coming within the official classification in Section 
38, Article 2, of the Constitution of the State of Ohio, who willfully and 
flagrantly exercises authority or power not authorized by law, refuses or will­
fully neglects to enforce the law, or to perform any official duty now or here­
after imposed upon him by law, or who is guilty of gross neglect of duty, 
gross immorality, drunkenness, misfeasance, malfeasance or nonfeasance, 
shall be deemed guilty of misconduct in office; upon complaint and hearing in 
the manner provided for herein shall have judgment of forfeiture of said 
office with all its emoluments entered thereon against him, creating thereby 
in said office a vacancy to be filled as prescribed by law. The proceedings pro­
vided for in this act are in addition to impeachment and other methods of re­
moval now authorized by law, and this act (G. C. Sections 10-1 to 10-3) shall 
not in any way be so interpreted as to divest the governor or any other 
authority of the jurisdiction no_w given in removal proceedings." 

Without undertaking to enter into an extended discussion of the provisions of 
Section 10-1, above quoted, it is believed to be apparent that the absence of the county 
treasurer for such a period as you mention will not in itself constitute grounds for 



272 OPINIONS 

removal under said section so long as such officer provides for proper deputies to carry 
on the functions of the office in such a manner as to adequately provide for the per­
formance of the duties of the office. It is obvious that the only possible violation of 
said section would be for "gross neglect of duty". In the event the functions of the 
office are carried on by deputies duly appointed by such treasurer, it is believed that 
it cannot be legally said that such an officer has been guilty of gross neglect of duty. 

Based upon the foregoing, and in specific answer to your inquiry, you are ad­
vised: 

1. Where a county treasurer is physically absent from his office for a period of 
seven months on account of illness, such situation does not create a vacancy which the 
county commissioners are authorized to fill under the provisions of Section 2636 of 
the General Code if the duties of the office are being properly performed under his 
supervision. 

2. Such a state of facts does not afford grounds for removal under the provisions 
of Section 10-1 of the General Code. 

191. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attomey General. 

HOUSE BILL NO. 165-EXTENSION OF STATE AID TO SCHOOL DIS­
TRICTS CO-OPERATING WITH UNIVERSITIES IN TEACHER TRAIN­
ING--CONSTITUTIONAL. 

SYLLABUS: 
House Bill No. 165, which provides for the extension of state aid to such school 

districts as co-operate with approved colleges and universities in teacher training work, 
will, if enacted, be valid and constitutional. 

CoLUMBUS, 0Hro, March 14, 1929. 

RoN. S. K. MARDIS, Chairman, School Committee, House of Representatives, Colum­
bus, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your communication in which you 

request my opinion as to whether or not the provisions incorporated in House Bill 
No. 165 would, if enacted into law, be constitutional. The title and text of said 
proposed House Bill No. 165 are as follows: 

"A BILL 

To provide training school facilities in co-operation with colleges and uni­
versities approved as teacher-training institutions. 

Be it enacted by the General Assembly of the State of Ohio: 
SECTION 1. Any board of education of any public school district that 

establishes and maintains in its schools, or in any classroom thereof, schools 
co-operating, according to rules and standards prescribed by the state de­
partment of education, with any college or university approved by the state 
department of education for the training of teachers, so long as such college 
or university is so approved, shall receive funds from the general revenues 


