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It also appears from your letter that the clerk of the board of county com­
missioners attended the meeting. Section 1183-1 of the General Code of Ohio does 
not give authority to the state highway director to include the clerk of the board 
of county commissioners in his call for meetings. While Section 2413, General Code, 
allows reasonable expenses to be paid to the clerk of the board, in view of the fact 
that the attendance of the clerk at the meeting of the highway commissioner is not 
authorized, there is no legal basis for the allowance of the expense of the clerk. 
In an opinion of the Attorney General, reported in Opinions of the Attorney General 
for the year 1920, Vol. I, page 30, it was held that deputy county surveyors are not, 
by virtue of Section 1185-1 of the General Code, nor of Section 2786 of the General 
Code, entitled to reimbursement for expenses incurred in attending a meeting of 
county surveyors called by the state highway director, as authorized by Section 1185-1, 
General Code, 108 0. L. Pt. 1, page 481. 

I feel that the reasons given by my predecessor in that opinion apply equally as 
well to a clerk of the board of county commissioners as they do to deputy county 
surveyors. 

Section 1183-1 of the General Code of Ohio does not authorize the state highway 
director to call county surveyors to attend conference or school, as provided in that 
section. While Section 1183, General Code, authorizes the appointment of county 
resident district deputy directors, yet when a surveyor is so appointed, Section 1183-1, 
General Code, deals with him not as a county surveyor but as a resident district deputy 
director of highways. Section 1183-1 does not provide for the payment of the ex­
penses of resident deputy directors, as such, incurred by them in attending the con­
ferences provided in that section. Therefore, a county surveyor, acting in the ca­
pacity of a resident district deputy director, is no more entitled to the reimbursement 
of expenses than any other resident deputy director. Section 1183-1, General Code, 
does not authorize a county surveyor in the performance of his duties as a county 
surveyor to attend a meeting called by the highway director by virtue of Section 
1183-1, General Code, so, there being no legal basis for incurring expenses in traveling 
to such a meeting by a surveyor, as provided in Section 1183-1, General Code, he is 
not entitled to be reimbursed his expenses for traveling by the county. 

I am of the opinion that county commissioners are entitled to the reimbursement 
of actual and necessary expenses incurred for the hire of an automobile to transport 
them to a meeting called by the state highway director, as authorized by Section 
1183-1 of the General Code, and that it is immaterial whether they hire the county 
surveyor or anyone else to transport them. I am further of the opinion that a clerk 
of the board of county commissioners or a county surveyor is not entitled, by virtue 
of Section 1185-1 of the General Code, to be reimbursed for expenses incurred in 
attending a meeting of resident district deputy directors and county commissioners, 
as authorized by Section 1183-1, General Code. · 

260. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney Ge11eral. 

AUDITOR-DEPARTMENT OF HIGHWAYS-UNDER CIVIL SERVICE 
UNLESS EXEMPTED UNDER SUB-SECTION 8 OF SECTION 486-8, 
GENERAL CODE. 

SYLLABUS: 
The Auditor of the Department of Highways appointed under Section 1181-1 of 

the General Code, is ill the classified civil service of the State unless exempted there-
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from under tile pro-z•isions of sub-section 8 of paragraph (a) of Section 486-8 of tile 
General Code. 

CoLu~rnus, OHIO, April 3, 1929. 

HoN. ROBERT N. vVAID, Director Department of Highways, Co[!llllb!IS, Ohio. 
DEAR SIR :-Your communication of recent date reads as follows: 

"Section 1181-1, General Code of Ohio, provides for an auditor of the 
state highway department. Sections 1180-1, 1181, 1182, 1183 and 1182-1 pro­
vide for the other principal officials of the highway department, setting forth 
that each shall be exempt from the state civil service requirements or regu­
lations. This specific provision is not made in Section 1181-1 covering the 
position of Auditor. However, Section 486-8, p. a-9, provides that deputies 
holding positions of a fiduciary nature are exempt. 

Inasmuch as Section 1181-1 makes it mandatory that the director ap­
point an auditor and also provides that said auditor shall give a bond in the 
sum of ten thousand dollars, we are in doubt as to the civil service status of 
this position. 

Will you kindly render a formal opinion as to the intent of the law in this 
instance?" 

Section 1181-1 of the General Code, to which you refer, as enacted in 112 Ohio 
Laws 434, provides: 

"The director shall appoint an auditor whose especial duty it shall be 
under the supervision and direction of the director, to examine into and 
supervise the methods of bookkeep-ing and accounting of the department of 
highways and all similar matters relating to its management. The auditor, 
under the general supervision of the director, shall prescribe methods of ac­
counting for the department, and the accounting force of the department shall 
be under his direction. It shall be the duty of the auditor to devise and install 
in the department a system of bookkeeping adequate to the needs thereof, and 
the accounts of the department shall be so kept under his supervision that such 
accounts shall at all times clearly and plainly exhibit the several appropriations 
available for the use of the department, the specific amounts of each such ap­
propriation set aside or apportioned by the department for each improvement 
or purpose, the apportionment or division of all such appropriations among the 
several counties of the state, where such apportionment or division is so made, 
the amount or portion of each such apportionment against which contractual 
liabilities have been created, and the amount expended and still to be expended 
in connection with each contractual obligation of the department. The auditor 
shall establish such system in the department as will afford a full and complete 
check against the improper payment of any bills from the funds of the de­
partment, and equally, provide for the prompt payment of the just obligations 
of the department. The auditor shall act under the general supervision and 
control of the director and shall perform such other similar duties as may be 
designated by the director. He shall give a bond in the sum of ten thousand 
dollars, and shall receive a salary of four thousand dollars per annum. 

The powers and duties conferred by this section shall be subject to such 
control as is now or may hereafter be conferred by Jaw upon any depart­
ment of the state government with respect to the financial transaction of the 
departments, offices and institutions of the state government." 

It is unnecessary to discuss in detail the duties of such auditor in view of the 
clearness of the language of the section above quoted. It may be stated, however, 
that such auditor is entirely under the supervision of the director in the performance 
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of his duties. While he is required to give bond, it appears to be clear that he is 
not an official but rather is to be regarded as an employe. 

It is believed pertinent to consider the provisions of Section 486-8 of the General 
Code, which is part of the civil service law and in part provides: 

"The civil service of the State of Ohio and the several counties, cities 
and city school districts thereof shall be divided into the unclassified service 
and the classified service. 

(a) The unclassified service shall comprise the following positions, 
which sh9-ll not be included in the classified service, and which shall be exempt 
from all examinations required in this act. 

* * * * * * * * 
9. The deputies of elective or principal executive officers authorized by 

law to act for and in the place of their principals and holding a fiduciary re­
lation to such principals." 

The quoted portion of the section presents the question as to whether the auditor 
of the department of highways is a deputy within the meaning of sub-section 9 of 
paragraph (a) thereof. If it is, then of course such position is clearly exempt from 
the classified service. The unquoted exemptions in the section can have no applica­
tion, except sub-section 8 hereinafter mentioned. 

In examining the history of Section 1181-1 and its related sections, it will be 
observed that Section 1180-1, which originally related to the appointment of the first 
assistant state highway commissioner (now first assistant highway director) to serve 
during the pleasure of the state highway commissioner (now director) was enacted 
by the 84th General Assembly in 109 Ohio Laws, p. 154. Section 1181 was amended 
in the same act providing for three deputy highway commissioners (now directors) 
to serve during the pleasure of the commissioner. Section 1181-1, providing for the 
position of atiditor, was substantially in the same form as it now exists in so far as 
your question is concerned. Section 1182 was amended in the same act, which pro­
vides for resident deputy state highway commissioners (now directors) to serve 
during the pleasure of the commissioner (now director). 

From the foregoing it appears to be clear that the intention of the Legislature 
in creating the positions under consideration was to specify those that were to have a 
term of office inconsistent with the tenure of office as defined by Section 486-17a, 
General Code, which relates to civil service employes. The same distinction that 
was made in 109 Ohio Laws with reference to such tenure of service when the Leg­
islature in the same act was considering all of the sections which you mention, was 
made, as stated in your communication, in the amendments of said sections in 112 
Ohio Laws. While the fact one is called a deputy is not necessarily determinative 
of the question as to whether or not one actually as a matter of law is a deputy, 
the fact that he is specifically designated as a deputy is some indication of the leg­
islative intent as to the capacity in which he is to serve. \Vhen such an employe is 
designated as a deputy, and his term is fixed at the pleasure of the appointing power, 
the conclusion is irresistible that such an employe is· in the unclassified service. Like­
wise, if the Legislature in statutes later in the order of time of enactment than Section 
486-8 of the civil service Ia w, clearly fixes the term of an employe at a period which 
is inconsistent with the civil service law, it is, in the absence of some other language 
or circumstance indicating a different intent, conclusive as to the Legislature's in­
tention that such a position is to be regarded as in the unclassified service. However, 
under the circumstances such as we have before us, where the Legislature expressly 
recognizes some positions as being in the unclassified service and creates a position 
such as the auditor of the highway department without making any indication as to 
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his term of office and does not designate him as a deputy, the conclusion is compelled 
that such a position is in the classified service. In examining Section 1181-1, with 
reference to the duties of the auditor of your department, it would appear that he 
is in no different status than many other employes in your department and in other 
departments in so far as the fiduciary relationship is concerned, which said positions 
are regarded as in the classified service. 

In this connection it will be noted that under sub-section 8 of paragraph (a) 
of Section 486-8, General Code, each of the principal appointive executive officers of 
the State is entitled to have exempted from the classified service two secretaries, 
assistants or clerks and one personal stenographer. It follows of course that the 
auditor may be exempted by you as an assistant, if you so desire. 

In view of the foregoing, you are specifically advised that it is my opinion that 
the Auditor of the Department of Highways appointed under Section 1181-1 of the 
General Code. is in the classified civil service of the State unless exempted there­
from under the provisions of sub-section 8 of paragraph (a) of Section 486-8 of the 
General Code. . 

261. 

Respectfully, 
GILBERT BETT!IiAN, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-INJURY II\ MANUAL TRAINING DEPART­
MENT OF A SCHOOL-NO LIABILITY FOR DAMAGES. 

SYLLABUS: 
A board of education is not liable in its corporate capacity for damages for m~ 

i11jury resulting from tlze ttse of tlze maclzi11es or apparatus in the manual !mining de­
partment of a school. 

CoL~;MHus, Omo, April 4, 1929. 

HoN. MARION F. GRAVEN, Prosecuting Attor11ey, Wooster, Ohio. 
DEAR SIR :-1 am in receipt of your request for my opinion as follows: 

"The following question concerning the liability of a board of education 
of Orrville, Ohio, presents itself as follows: 

Is a board of education liable for the injury of one of the pupils in the 
Orrville High School, in the Manual Training Department resulting from an 
injury by a rip saw equipped with an approved guard? 

The teacher of the Manual Training Department has always warned the 
pupils not to use the saw in question unless he was present, and never without a 
guard. The boy apparently in this case violated these instructions. 

The doctor bill resulting from this injury amounts to $65.00. An ap­
plication has been made and filed against the board of education for the pay­
ment of that amount. Suit is threatened unless same is paid. 

Please forward to me your opinion in regard to this matter." 

After more or less judicial uncertainty in this State, it has been definitely deter­
mined by the Supreme Court, in the case of Board of Education vs. AfcHe11ry, Jr., 
106 0. S. 357, that a school district is not responsible in damages for the failure of its 


