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OPINION NO. 70-123 

Syllabus: 

Section 5923.05, Revised Code, requires a school board to 
pay an employee his full pay for up to 31 days in any one cal­
endar year while the employee is on active duty or training duty 
with Ohio armed forces or with the reserve components of armed 
forces of the United States. 

To: Neil M. Laughlin, Licking County Pros. Atty., Newark, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 8, 1970 

I have before me your request for my opinion which states 
in part: 
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"* * *[P]lease advise if the School Board 
is obligated to pay the school salary of the teacher 
who was called upon a temporary basis only in the 
National Guard or only the di-fference between what 
the National Guard paid the school teacher and what 
he would have received at his regular salary." 

To answer your question requires a discussion of Section 
5923.05, Revised Code, which states: 

"All officers and employees of the state or 
the political subdivisions thereof who are members 
of the Ohio national guard, the Ohio defense corps, 
the Ohio naval militia, or members of other reserve 
compenents of armed forces of the United States are 
entitled to leave of absence from their respective 
duties without loss of pay for such time as they are 
in the military service on field training or active 
duty for periods not to exceed thirty-one days in 
any one calendar year." 

Various past Opinions of the Attorney General have interpreted 
Section 5923.05, supra. Opinion No. 1468, Opinions of the Attorney 
General for 1960, states at pages 425 and 426: 

"Section 5923.05, supra, pertains to employees 
of the state and its political subdivisions and clear­
ly provides that an employee may take leave of absence 
up to 31 days in a year for military service without 
loss of~· The fact that such employee may be paid 
for his military service has no bearing since the stat­
ute plainly provides that the employee shall receive 
his regular pay from his employer for the period of 
military service. 

* * * * * *"* * * 
"Here we are dealing with a question involving 

a municipal employee, but in determining the answer to 
the question we must consider the reasons behind the 
provisions of Section 5923.05, supra. In this regard 
it appears clear that the 'no loss of pay' provision 
was designed to encourage enlistment in components of 
the armed forces of the state and nation. Such armed 
forces are, of course, essential to the safety and 
general welfare of the people of this state, and any 
regulations encouraging the existence and strengthen­
ing of these forces must be presumed to be in the in­
terest of the public welfare.***" 

The preceding words are as valid today as when written ten years 
ago, and I fully concur. 

While I follow the thinking of my predecessors that all offi­
cers and employees of the state or of a political subdivision are 
entitled to a leave of absence for military service with full pay 
for a period not to exceed thirty-one days in a calendar year, 
you have raised a question in your request for my opinion by refer­
ring to the case of Muller v. Akron, 116 Ohio App. 417 (1962). 
The first syllabus of this case states: 

"l. An ordinance of the city of Akron which pro­
vides for the leave of absence of city employees for 
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periods of not more than thirty-one days in a calendar 
year, for service with the armed forces of the United 
States, and establishes a rate of pay, from the city, 
calculated on the basis of 'the difference in money 
between the city pay and his military** *pay for such 
period,' although in conflict with the rate of pay 
provided in Section 5923.05, Revised Code, for similar 
service, overrides the state law and renders it inopera­
tive by virtue of the powers of local self-government 
given a city under Section 3, Article X'/III of the Con­
stitution of Ohio." 

The factual setting of Muller v. Akron, supra, is distinguish­
able from the situation with which your opinion request is con­
cerned. The ordinance passed by the City of Akron, recognized by 
the court as providing for a rate of pay for city employees on 
military service which differed from the provisions of Section 
5923.05, surra, was passed pursuant to the authority of Article 
XVIII, Section 3 of the Constitution of Ohio, which states: 

"Municipalities shall have authority to exercise 
all powers of local self-govern,uent and to adopt and 
enforce within their limits such local police, sani­
tary and other similar regulations, as are not in con­
flict with general laws." 

Although the City of Akron may have had the authority to pass 
an ordinance affecting Section 5923.05, supra, boards of education 
have no power to act in contravention of state law. Verberg v. 
Board of Education, 135 Ohio St. 246 (1939), held at page 248: 

"Boards of education are created by statute, and 
their jurisdiction is conferred only by statutory pro­
vision. Just as any other administrative board or body, 
they have such powers only as are clearly and expressly 
granted." 

There is no power given to a board of education to pay their em­
ployees for a military leave of absence at a different rate than 
that specified in Section 5923.05, supra, as interpreted by Opin­
ion No. 1468, supra. 

You further stated in your request for my opinion: 

"***In this case, of course, this was only a 

temporary call-up for an emergency and not entering 

into the service of active duty as was set forth in 

the Attorney General Opinion - 1962, #2936.* * *" 


You have indicated by the above statement that the activation 
of a National Guardsman to aid in quelling civil disobedience might 
not be considered active duty. Section 5923.21, Revised Code, 
states in part: 

"The organized militia may be ordered by the 
governor to aid the civil authorities to suppress or 
prevent riot or insurrection, or to repel or prevent 
invasion, and shall be called into service in all 
cases before the unorganized militia." 

Section 5924.01, Revised Code, concerning the applicability 
of the Uniform Code of Military Justice to the organized militia, 
makes the following definition: 
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"Active state duty means full-time duty in the 
active military service of the state under an order 
of the governor issued pursuant to authority vested 
in him by law, and while going to and returning from 
such duty." (Emphasis added.) 

In the absence of a specific distinction by the legislature to the 
contrary, I can find no reason for viewing the military duty of a 
member of the National Guard, ordered to active state duty to sup­
press insurrection, to be anything other than "active duty" cover­
ed by Section 5923.05, supra. 

It is my opinion, and you are hereby advised, that Section 
5923.05, Revised Code, requires a school board to pay an employee 
his full pay for up to 31 days in any one calendar year while the 
employee is on active duty or training duty with Ohio armed forces 
or with the reserve components of armed forces of the United 
States. 




