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COUXTY TREASURER-XOT DE JURE OFFICER UXTIL CO:\I:YIISSIO~ 
RECEIVED FR0:\1 GOVERXOR. 

SYLLABUS: 
/11 order to become a de jure officer, a person elected or appointed county treasurer 

must receive. a commission for the office, as provided in Section 138 of the General 
Code. 

CoLc~rncs, OHIO, September 12, 1929. 

RoN. JoHN R. PIERCE, ProsewtiJtg Attorney, Celina, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge the receipt of your recent communication 

which reads as follows: 

"The treasurer of our county has resigned, and the county commissioners 
have appointed his successor. The question was brought to me whether it 
was necessary for the successor to have a commission from the government. 

I seem to be unable to find anything in the Constitution or law requiring 
such a commission in such cases, and have not examined the Opinions of the 
Attorney General. 

As the successor is to take office September 9th, 1929, I will appreciate 
an early response." 

Section 138 of the General Code of Ohio is pertinent to your inquiry, and reads 
as follows: 

"A judge of a court of record, state officer, county officer, militia officer 
and justice of the peace, shall be ineligible to perform any duty pertaining to 
his office, until he presents to the proper officer or authority a legal certificate 
of his election or appointment, and recetves from the governor a commission 
to fill such office." 

An interpretation of the above section was considered in an opinion of the Attor­
ney General found in Opinions of the Attorney General for 1917, Volume 2, pag<" 1432, 
.a part of which opinion held as follows : 

"This is a very old statute, and is so plain in its terms that it has not 
been necessary that it receive much attention from the courts. It was, how­
ever, passed upon at a very early date (in 1832)) by the Supreme Court in the 
case of State ex rel. vs. Moffitt, 5 Ohio 358. In that case Moffitt claimed to 
have been elected associate judge of Ashtabula County, but by reason of an in­
formality in his election he failed to get a certificate thereof, and consequently 
failed to get a commission from the governor, but the Court of Common 
Pleas admitted him to take the oath of office and sit as an associate judge. 
The Supreme Court held that this was illegal under the above statute and 
that he could prove his title to the office only by the commission therefore. 
The same statute at that time contained the provision now found in Section 7 
in reference to the failure to give bond, and the office then also being deemed 
vacant for failure to secure the commission. It was not simply held that the 
commission was evidence of his title to the office but that the obtaining thereof 
signified his acceptance, so that the commission instead of simply being evi-
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dence of his right to the office was one of the steps necessary to entitle him to 
it. Hitchcock, J., in his opinion, at page 365, says: 

'By taking the oath he signifies his acceptance, but he is expressly pro­
hibited from discharging the duty until the "indorsement" is made. This may 
be considered as a mere trifle, as useless formality. But shall a man who 
assumes the character of a judge treat any part of the law as insignificant 
and trivial? It would rather become him to be scrupulously exact in his 
compliance with every scintilla of law. 

Let others, if they will, complain of .the unnecessary provision of any 
statute or of any other principle of law, but such language does not become 
a judge. Let me be not misunderstood; it is not the commission issued in pur­
suance of these statutes which confers the right upon the officer. The right 
is derived from the election or appointment, of which the commission is only 
evidence. But it is evidence without which the officer cannot proceed to act 
officially.' 

This language would seem to indicate that the commission is evidence 
alone of his title to the office, but immediately before that it is stated: 

* * * every man before he presumes to exercise the office of a 
judge must have a commission, must signify his a-cceptance of the appoint­
ment and must take an oath of office, and have the same "indorsed on his com­
mission." ' 

The whole opinion relates to the proposition that the commission in addi­
tion to being a title to office is a requisite to his exercising the same. Of course 
county officers being provided for in the same section are governed by the same 
principles. The same section is incidentally considered in a recent opinion 
in the case of Bushnell vs. Koon, et al., 8 C. C. N. S. 163, in which it is dis­
tinguished and held that the date of the term of a justice of the peace, also 
provided for in said section, is the date of his commission, and where a justice 
was re-elected before the expiration of his first term but there was an interim 
between the expiration of that term and the ensuing commission for the sec­
ond term, that any judgments rendered by him during that interim were abso­
lutely void and their enforcement might be prevented by injunction, there 
being no provision that he should hold until his successor was elected, etc. 

The term of office begins with the receipt of the commission and expires 
at the end of a period of the term after the date of the commission. He was 
no officer until he received the commission, and he ceases to be one as soon as 
it expires. The commission and the office go together. The commission is 
the evidence that the man is an officer. It is more than that,-it is his muni­
ment of title to the office. It is not the foundation of his right, for that is his 
election or appointment, but it is a necessary accompaniment of the existence 
of his right, which neither precedes it nor survives it. 

It follows from the above statute and the authorities and principles estab­
lished and recognized by them that the appointee in the instant case never 
became coroner; never had any right whatever to exercise the duties of the 
office, not even an imperfect right; that he simply assumed to be such officer 
and performed such duties without right, and with nothing more than 'color' 
of office, even if he had that. * * * 

I am inclined to agree with the opinion of my predecessor, and am further of the 
opinion that the "commission" seems to be absolutely essential to constitute a man 
a county officer. Undoubtedly, by virtue of Section 138, General Code, supra, before 
a newly appointed treasurer of your county will have any authority to transact any 
official business for the county, it will be necessary for him to furnish bond, as re-
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quired by law, and to submit to the Governor of the state his appointment by the 
county commissioners, and receive from the Governor a commission to fill tht> office 
of county treasurer. 

In specific answer to your question, therefore, I am of the opinion that in order 
to become a de jure officer, a person elected or appointed county treasurer must re­
ceive a commission for the office, as provided in Section 138 of the General Code. 

863. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

MUNICIPALITY-COUNCIL MAY PROVIDE FOR AN INVESTIGATOR OF 
THE POOR UNDER PUBLIC SAFETY DIRECTOR-ELIGIBILITY OF 
PERSON EMPLOYED BY PRIVATE AGENCY. 

SYLLABUS: 
1. Council of a municipality may establish a1~ office for a.n employe in the office 

of director of public safety to make investigations of the poor, and the salary or com­
pensation of such e11~Plo:>'e may be paid out of public funds. 

2. A person who is employed by a private agency to make investigations of the 
poor may be emPloyed by a m.unicipality to fill an office established by council to make 
similar investigation. 

CoLUMBUS, OHIO, September 12, 1929. 

HoN. H. H. GRISWOLD, Director, DePartment of Public Welfare, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your recent communication, which 

reads as follows : 

"Section 3481 of the General Code of Ohio provides in part as follows: 
'When complaint is made to the township trustees or to the proper offi­

cers of the municipal corporation that a person therein requires public relief 
or support, one or more of such officers, or some other duly authorized person, 
shall visit the person needing relief forthwith. * * * ' 

(1) Does this provision authorize the officers of a municipal corpora­
tion to employ a person to make this investigation and pay his salary or com­
pensation out of public hinds? 

(2) If such employment may be made, are the municipal officers author­
ized to employ for part time a person who is also employed by a private agency 
for similar work?" 

Section 3481, General Code, reads as follows: 

''When complaint is made to the township trustees or to the proper officers 
of the municipal corporation that a person therein requires public relief or 
support, one or more of such officers, or some other duly authorized person, 
shall visit the person needing relief, forthwith, to ascertain his name, age, 
sex, color, nativity, length of residence in the county, previous habits and 
present condition and in what township and county in this state he is legally 
settled. The information so ascertained shall be transmitted to the township 


