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OPINION NO. 70-131 

Syllabus: 

A person appointed to the board of trustees of a university 
may be seated and take part in meetings pending confirmation or 
rejection by the Ohio Senate, and the fact that the new trustee 
was previously the university business manager is no bar to the 
exercise of powers by the new appointee, except to the extent 
that the new member exercise sound judgment and intelligent 
discretion in the performance of his duties and his personal 
relationship thereto. 

To: Edward J. Cox, Chairman, Board of Trustees, Central State University, 
Wilberforce, Ohio 

By: Paul W. Brown, Attorney General, September 11, 1970 

I have received your request for my opinion which asks 
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whether a person appointed to a University Board of Trustees 
by the Governor may be seated and take part in meetings even 
though not as yet confirmed by the Ohio Senate. 

This precise point was considered and resolved by the 
Supreme Court of Ohio in State, ex rel. Brothers v. Zellar,
7 Ohio St. 2d 109 (1966). The issue is stated by Justice 
Matthias at page 111: 

"The basic question raised by this case 

is created by the statutes which require that 

an appointment to public office by the Governor 

must be made with the advice and consent of the 

Senate. The principal issue is whether title to 

such office vests in the appointee after his ap­

pointment and the taking of the oath of office 

and any other necessary acts on the part of the 

appointee to qualify or whether such title vests 

only after the appointment is consented to by 

the Senate. " 


Justice Matthias went on to conclude at page 111: 

"However, appointment to and qualification 

for a public office as required in Section 3.01, 

Revised Code, are separate and distinct acts 

performed by different people. Appointment 

relates to the acts of the authority in whom 

the appointing power reposes. Qualification 

relates to the acts which the appointee must 

perform before he is entitled to enter upon 

the duties of the office. The advice and 

consent of the Senate is not a part of the 

qualification for the office." (Emphasis added) 


In the absence of legislative enactment or Supreme Court 
determination to the contrary, State, ex rel. Brothers v. 
Zellar, supra, dictates the response to the first question in 
your req~for my. opinion. 

You further inquired as to the status of a member of the 
board of trustees who is required, as a trustee, to pass upon 
his acts performed as vice president for fiscal affairs and 
business manager, prior to being appointed to the board of 
trustees. Section 3343.05, Revised Code, outlining the powers 
and duties of the board of trustees of Central State University, 
states in part: 

"It shall select a business manager, who 
shall be the fiscal officer of said university. 
The expenditures of all moneys appropriated for 
carrying out sections 3343.01 to 3343.09, inclu­
sive, of the Revised Code, shall be made under 
such regulations as the board establishes, and 
all vouchers shall be approved in writing by 
the fiscal officer. No moneys or services appro­
priated or provided by the state shall be used 
for any purpose not.in direct furtherance and 
promotion of the business of said university." 

Thus the Board of Trustees selects the business manager and 
makes the regulations under which funds are expended. As 
there is nothing done by the business manager which is not 
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under the authority and direction of the board of trustees, 
there appears to be no formal restrictions which may be 
validly placed upon a member of the board of trustees because 
he was formerly the business manager of the university. 

In Kahle v. Rupert, 99 Ohio St. 17 (1918), the Court 
stated at page 19: 

"Every officer of this state or any subdi­
vision thereof not only has the authority but 
is required to exercise an intelligent discre­
tion in the performance of his official duty." 

(Emphasis added) 

In Maxwell v. Schneider, 103 Ohio St. 492 (1921), Justice 
Matthias stated at page 498: 

"The action of a public officer, or of a 

board, within the limits of the jurisdiction 

conferred by law, is not only presumed to be 

valid but it is also presumed to be in good 

faith and in the exercise of sound judgment. 

Before a court will take cognizance of a 

claim that the action of such officer or 

board is unlawful, arbitrary, unreasonable, 

or of such character as to constitute an 

abuse of discretion, facts must be set forth 

which would warrant such conclusion." 


(Emphasis added) 

The emphasized phrases in the two preceding citations 
describe the nature of a self-imposed restriction which is 
applicable to an individual who finds himself in the position 
of passing upon his own acts. It is an informal restriction, 
a restriction impossible of definition with exactitude, yet 
understandable within the framework of a particular factual 
situation. Should a public officer find himself in a situa­
tion that requires him to pass upon his acts committed while 
he held a former position, he could, of course, exercise the 
aforementioned sound judgment and intelligent discretion and 
abstain from passing upon his own acts if to do so would be 
inconsistent with his current position. 

It is therefore my opinion, and you are hereby advised, 
that a person appointed to the board of trustees of a univer­
sity by the Governor may be seated and take part in meetings 
pending confirmation or rejection by the Ohio Senate, and the 
fact that the new tr.ustee was previously the university busi­
ness manager is no bar to the exercise of powers by the new 
appointee, except to the extent that the new member exercises 
sound judgment and intelligent discretion in the performance 
of his duties and his personal relationship thereto. 




