
2-341 1970 OPINIONS OAG 70-172 

OPINION NO. 70-172 

Syllabus: 

1. A cooperative kindergarten in which all the instruction 
is provided by the parent-members of the cooperative is not sub­
ject to licensing under Chapter 5104 of the Ohio Revised Code. 

2. The parent-members of a cooperative kindergarten may em­
ploy persons to assist them in working with the children, pro­
vided that said employees work under the supervision of a parent­
member. 

To: Robert B. Canary, Director, Dept. of Public Welfare, Columbus, Ohio 
By: Paul W, Brown, Attorney General, December 29, 1970 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A group of parents in one county are operating 
a cooperative kindergarten. All of the children at­
tending the program are children whose parents as a 
group own and operate the center. It is the conten­
tion of group that a license is not required under 
Chapter 5104. of the Revised Code since a day care 
center is defined as a place in which child care is 
provided for children other than children of the own­
er or administrator. We would appreciate your inter­
pretation of the law as it applies to cooperatives. 

"1. Is a cooperativr center subject to licens­
ing if all of the instruction is provided by members 
of the cooperative? That is, by parents of the chil­
dren who attend the kindergarten, 

"2. If the members of the cooperative employed 
one or more persons to assist in working with the 
children, would licensing be required?" 

The questions as posed refer to the licensing requirements 
for the establishment of child day-care centers which are laid 
out in Chapter 5104 of the Ohio Revised Code. In resolving the 
issues presented we must have particular reference to Subsec­
tions (A), (3) and (G) of Section 5104.01, Revised Code, which 
read as follows: 

"As used in Chapter 5104. of the Revised Code: 

"(A) 'Child day-care' means administering to 
the nE:'erls of infants, pre-school children, and school­
age children outside of school hours by persons other 
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than their parents for any part of the twenty-four 
hour day, for part or all of at least two consecutive 
weeks, but does not include the care of children in 
places of worship during religious services. 

"(B) 'Child day-care center' means any place in 
which child day-care is provided for five or more in­
fants, pre-school children, or school-age children 
outside of school hours in average daily attendance, 
other than the children of the owner or administrator 
of the center, with or without compensation. 

"* * * * * * * * * 
"(G) 'Owner' includes a person, firm, organiza­

tion, corporation, or agency." 

Section 5104.01 (G), supra, includes corporations and or­
ganizations among its listed categories. A cooperative of the 
kind in question here which involves joint ownership and control 
on the part of the organizers would fall into one of these two 
categories. Cooperatives often assume the corporate form. See 
Vnited Grocers Limited v. U.S., 186 F. Supp. 724, 733. 

The request letter makes no mention of the hours in which 
care is provided. However, a cooperative kindergarten of the kind 
described in the request letter clearly falls within the ambit of 
Section 5104.01 (A), supra, if we assume that the children involv­
ed are cared for outside of school hours. The issue which must 
be herein resolved is whether or not language in Section 5104.01 
(B), supra, which excludes children of the owner or administrator 
from coverage under the act is dispositive as to the queries 
posed. 

Here, we must determine whether or not the cooperative nature 
of the enterprise, necessitating as it does that the children in­
volved will not always directly be under the control of their own 
parents is consistent with the exclusion provided for in Section 
5104.01 (B), supra. Relevant to this determination is Opinion No. 
70-116, Opinions of the Attorney General for 1970, which, in the 
fourth paragraph of the syllabus provides as follows: 

"4. Baby-sitting services provided by some 
recreational centers such as bowling alleys and YWCA's 
for children while their parent or parents are present 
and using the facilit.ies of the center, do not require 
1 icens ing. " 

In regards to this syllabus, the following lany,rn<JG> i"' fonn<l 
in bhe body of the Opinion: 

"In the case of baby-sitting services p:ooviced by 
recreational centers such as bowling alleys and YWCA's 
if it were established as fact that at least one of the 
parents was present at e1e facility at all times while 
the child was being cared for in the baby-sitting ser­
vice at the same facility, I do not feel that the ele­
ment of parental control would be sufficiently removed 
to constitute a car.e of the child by persons ot:her than 
the parents to bring such service·s withi!'l the definition 
of 'child day-care' as provided in Section 5104.01, 
supra." 
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Clearly, a key point in resolving the question posed there, 
as well as the first que::;tjon posed here, is the degree of par­
ental control which the child or children in question are under. 
The str&iss made on at le~st. one of the pan::>nt3 being pr:esent in 
the baby-sitting service being questioned in Opinion No. 70-116, 
supra, is equally pertinent here. In the r!":qnest letter submit­
ted to this office ths following appBars as explanatory informa­
tion: "All of the children attending the program are children 
whose parcn~s as a group own and operate the center. " Implicit
therein is the understanding that at all times the kindergarten 
is open, at least one of the cooperative parents who, in fact, 
are serving as joint administrators, is on the premises in a 
supervisory capacity. If indeed this presence of one of the 
parents is fact, we believe that the degree or sufficiency of 
parental control is not so diluted as to necessitaue licensing 
of the kindergarten. This conclusion does not conflict with the 
first paragraph of the syllabus of Opinion No. 70-116, supra: 

"l. A facility which is primarily intended t.o 
provide recreational opportunities, such as a pre­
school program operated by a municipality falls with­
in the scope of Chapter 5104 of the Revised Code." 

The element of parental control and guidance present here 
was not part of the factual pattern of the situation in Opinion 
No. 70-116, ~ra. Additionally, there is no inconsistency with 
legislative intent evidenced by the conclusion reached here, in 
so much as the parental-control factor is included in the defi­
nitional prerequisites for inclusion within the ambit of the li­
censing scheme. 

The answer to the second question has been suggested by the 
foregoing discussion. The mere presence of non-member employees 
employc-'d oy the coop<:rative would not necessitate licensing. 
However, if such employees are placed on a supervisory capacity 
and in fact are not working under the authority of a parent-mem­
ber, the cooperative, the parental-control factor might become 
so diminished as to necessitate licensing of the cooperative. 
Clearly, then, the parent-members of the cooperative must remain 
the dominant figures in conducting the kindergarten and can uti­
lize employees only to the extent that such utilization does 
not serve as an abnegation of their own primary responsibility. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that: 

1. A cooperative kindergarten in which all the instruction 
is provided by the parent-members of the cooperative is not sub­
ject to licensing under Chapter 5104 of the Ohio Revised Code. 

2. The parent-members of a cooperative kindergarten may 
employ persons to assist them in working with the children, pro­
vided that said employees work under the supervision of a parent­
member. 




