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TRUCK-:\IAY BE PURCHASED BY VILLAGE WITH GENERAL REVENUE 
AND WATERWORKS FU~DS-CO:\iPETITIVE BIDDI~G-VILLAGE 
COUNCIL OR BOARD OF TRUSTEES OF PUBLIC AFFAIRS CAN RE­
CEIVE BIDS. 

SYLLABUS: 
1. A truck to be used for all village purposes, including use by the board of 

trustees of public affairs of the village in connectio11 with the operation of the water­
works, may lawfully be purchased by a village and may lawfully be paid for in part 
from ge11eral revenues and in part frouz ·waterworks funds. 

2. Under such circumstances, the contract of purchase should be regarded as an 
entirety and the truck purchased as a whole. If the cost of the truck exceeds five hun­
dred dollars, the purchase should be made on competitive bidding after due advertis­
ing, according to law. Either the village council or the board of trustees of public af­
fairs ma)' lawful/)' advertise for bids and award the contract for the purchase of the 
truck. 

3. If the truck is purchased by either the village council or the board of trustees 
of public ab"airs upon competitive biddi11g after due ad-v·ertisement according to law, 
the other mwzicipal ageucy need not secure bids, e1ren though it be coutributiug more 
than five l11111dred dollars to the purchase. 

Coz.u~mus, 0Hro, August 21, 1929. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Colnmbus, Ohio. 
GENTLEMr:N :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"Sections 4361, 4328, 4329, 4330, 4331, 4332, 4333 and 4334 of the General 
Code require all contracts for water-works improvements in a village to be 
entered into by the board of public affairs. 

Sections 4221 and 4222, General Code, provide that all other contracts 
shall be awarded by the council of the village and signed by the mayor and 
clerk thereof. 

The village of ------------ desires to purchase a truc-k to cost not ex­
ceeding $1,000.00, to be used for all village purposes, including use by the 
board of public affairs in connection with the operation of the water works. 
Council proposes to pay $500.00 out of the general fund and the board of 
pub'lic affairs $500.00 out of the water-works fund. 

Since the amount to be expended by council will not exceed $500.00, and 
the amount to be expended by the board of public affairs will not exceed 
$500.00, must bids be advertised for? 

If bids must be advertised for, would council or the board of public af­
fairs, or both bodies, have to award the contract?" 

By authority of Sections 4357, et seq., General Code, the control and management 
vf public utilities in villages, operating under general laws, are vested in a board of 
trustees of public affairs, subject to a like control of the village council as is exer­
cised by city 'councils, in cities, over the Director of Public Service in his administra­
tion of the affairs pertaining to the city-owned public utilities. 

Section 4361, General Code, provides in part: 

"The board of trustees of public affairs shall have the same powers and 
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perform the same duties as are possessed by, and are incumbent upon, the 
Director of Public Service, as provided in Sections * * * 4328 * * * 
of the General Code, and all powers and duties relating to water-works in any 
of these sections shall extend to and include electric light, power, and gas 
plants and such other similar public utilities, and such boards shall have such 
other duties as may be prescribed by law or ordinance not inconsistent here­
with." 

Section 4328, General Code, provide~ as follows : 

"The Director of Public Service may make any contract or purchase sup­
plies or material or provide labor or any work under the supervision of that 
department not involving more than five hundred dollars. \IVhen an expendi­
ture within the department, other than the compensation of persons employed 
therein, exceeds five hundred dollars, such expenditure shall first be author­
ized and directed by ordinance of council. \Vhen so authorized and directed, 
the Director of Public: Service shall make a written contract with the lowest 
and best bidder after advertisement for not less than two nor more than four 
consecutive weeks in a newspaper of general circulation within the city." 

Clearly, in view of the foregoing statutes, all contracts made· by a board of 
trustees of public affairs in villages, and all purchases of materials or supplies, in­
volving an expenditure of less than five hundred dollars, may be made by the b~ard 
without authorization and direction by ordinance of council and without letting the 
contract or making the purchase upon competitive bidding, after due advertising 
therefor. If the contract or expenditure exceeds $500.00, it must first be authorized 
and directed by ordinance of council, and a contract in writing thereafter entered into 
upon competitive bidding, after due advertising. 

Village contracts and expenditures on behalf of the village generally, not grow­
ing out of the operation of village utilities, are made by the village council, and when 
any such expenditure, other than expenditures for the compensation of village em­
ployes, exceeds five hundred dollars, such contracts shall be in writing and made 
to the lowest and next bidder after advertising for not less than two or more than 
four consecutive weeks in a newspaper of general circulation within the village. 
Section 4221, General Code. 

It is clearly within the power of the village council to purchase a truck for use 
in administering the affairs of the village, when, in the discretion of council, such 
purchase is necessary, and pay for the same from the properly appropriated revenues 
of the village. It is equally clear that the board of trustees of public affairs may, 
in its discretion, purchase a truck from water-works funds, as a part of the expenses 
of conducting and managing the water-works. The question arises, whether such 
purchase may be made partly from general revenue funds and partly from water­
works funds, thereby resulting, in a sense, in a joint proprietorship in the truck, in 
the village council and the board of trustees of public affairs. It is very probable 
that such an arrangement might result in some conflict of authority over the use of 
the truck, but not necessarily so. Officials might, of course, be somewhat jealous of 
each other and feel at times that the rights of the joint proprietorship were being 
abused, but we have no right to assume that such would be the case, and anyway 
that fact would not preclude the purchase, if the power exists to acquire the property 
in that way. 

It is readily conceivable that in many villages such a joint arrangement in the 
purchase and operation of a truck would savor of good business management, and 
would be to the best interests of the taxpayers and water users of the village, and, 
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inasmuch as there seems to be no law preventing such a course of action, and the 
purchase of a truck in that manner would in no way be inconsistent with any pro­
vision of law, I am of the opinion that if proper legislation is enacted by the village 
council, to the end that the truck be purchased in the manner described, the action will 
be lawful. After all, the village council and the board of trustees of public affairs 
are not two political subdivisions or two separate and distinct entities. Each is a 
part of the same village government, and is of the village, and answerable to the same 
citizenry. 

We are not here confronted with the constitutional objection often raised as to 
the right of municipalities to go into partnership with private individuals or corpo­
rations. That question was before the court in the case of Alter vs. Cincinnati, 56 
0. S. 47, the first and second branches of the syllabus of which case are as follows: 

1. Under section six of article eight of the Constitution, a city is pro­
hibited from raising money for, or loaning its credit to, or in aid of, any com­
pany, corporation, or association; and thereby a city is prohibited from owning 
part of a property which is owned in part by another, so that the parts owned 
by both, when taken together, constitute but one property. 

2. A city must be the sole proprietor of property in which it invests its 
public funds, and it cannot unite its property with the property of individuals 
or corporations, so that when united, both together form one property." 

In this case no private interests are involved. Municipalities are dealing purely 
with municipal funds and the only di.fficulty is that two different agencies of the 
village government, which to some extent, but not absolutely, are independent of 
each other, are joining in the accomplishment of a purpose, the ultimate benefit of 
which is to the village as a whole, and no specific machinery is set up or authorized 
by law for such proceeding. I am of the opinion that such a joint purchase is not pro­
hibited by any law and is not inconsistent with any law and is within the powers 
of a village government, unless by a charter provision such a commingling of funds 
is prohibited. 

In an opinion of my predecessor, found in Opinions of the Attorney General 
for 1928, page 1797, it is held: 

"A municipality may, by proper legislation, usc surplus water revenues 
for the purpose of constructing that portion of a city office building to be 
dedicated and used for water-works office purposes." 

In the course of the opinion the need of a municipal water-works department 
for office space is pointed out, as is the power of the municipality to provide such 
office space by the erection of a building, if necessary, with water-works funds, as 
a part of the necessary cost of the operation of the water-works plant, and it is 
stated: 

"The only difficulty presented by your inquiry is the fact that, in the 
present instance, instead of the construction of separate buildings, the munici­
pality contemplates the erection of one municipal building only, a part of 
which is to be used for water-works purposes and for the construction of 
this part it is sought to use surplus water revenues. The contract will, of 
course, be let as a whole and the amount of the water funds to be used for 
this purpose will, I take it, be appropriated for the purpose of the contract. 
Upon completion the building will, of course, be operated as a municipal 
structure, and the question resolves itself into whether or not this commingling 
of funds would be violative of the provisions of the Code, heretofore quoted." 
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If the funds of a water-works department of a municipality and the general 
revenues of a municipality may be commingled for the construction of such a per­
manent structure as a city office building, there. certainly can be no objection to the 
commingling of those funds for the purchase of a truck to be used jointly by the 
several departments of the municipality. 

The contract of purchase, however, should be regarded as an entirety and should 
be let as a whole, and although neither the council nor the board of trustees of public 
affairs will, under the facts set up in your inquiry, expend more than five hundred 
dollars, the purchase should be made upon competitive bidding after due advertise­
ment, according to law, in order to conform with the spirit, if not the letter, of the 
law requiring competitive bidding for the purchase of any article costing more than 
five hundred dollars. 

There could be no serious objection, in my opinion, to either the council or the 
board of trustees of public affairs, upon proper authorization by ordinance of council, 
making the purchase. I can see no reason for saying that either one or the other 
must make the purchase. I am of the opinion that if proper legislation is enacted by 
council, including the proper appropriation of money, bids may be received and the 
award of the contract for the purchase of the truck may be made by either the village 
council or the board of trustees of public affairs. 

In this connection the question naturally arises as to what the result would be if 
the council and the board of trustees of public affairs were each contributing more 
than five hundred dollars to the purchase of the truck. Under the strict letter of the 
law, it would appear that neither the council nor the board of trustees of public af­
fairs could expend more than five hundred dollars without receiving bids, after 
proper advertising, and the lettering of a contract based on those bids. If, however, 
proper legislation were enacted by a village council for the purchase of a truck or 
other article, to be paid for from general funds and water-works funds of the village, 
each contributing more than five hundred dollars, and bids were asked for according 
to law by either the council or the board of trustees of public affairs for the entire 
contract, it would be farcical to require the other municipal agency to ask for and 
receive bids for its share of the truck. There are circumstances where advertising for 
bids is not essential, when conditions are such that there cannot be competitive bids. 

In the case of Baird vs. Cit)•, 96 N. Y. 566, 582, it is said: 

"It has been frequently held that provisions of law requiring contracts on 
behalf of a mtmicipal corporation to be let to the lowest bidder may not be 
obligatory upon its officers on account of their inherent inapplicability to the 
nature and circumstances of the case. If an article can be obtained from 
one person alone it would not only be farcical, but also a hazardous pro­
ceeding to subject the city to the obligation of making a contract at the lowest 
price offered, when there was one person who could lawfully bid for the privi­
lege of sale; such a construction might compel a contract for a price de­
pendent upon the arbitrary will and caprice of one only of the parties." 

See also Harlem Gas Light Co. vs. City, 33 N. Y. 309; City vs. Electric Co., 65 
Conn. 324. 

In conclusion, I am of the opinion, in specific answer to the questions sub­
mitted, that: 

1. The village referred to in your inquiry may lawfully purchase a truck in the 
manner outlined, and, although the council and the board of trustees of public affairs 
are each to expend less than five hundred dollars for said truck, the aggregate amount 
expended for the truck will be more than five hundred dollars and the contract of 
purchase should be regarded as an entirety and the purchase made as a whole, and, 
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therefore, the truck should be awarded upon competitive bidding, after due adver­
tising, according to law. 

2. Bids may be received and the contract awarded by either the council of the 
village, or the board of trustees of public affairs, if proper legislation to that end 
is enacted by council. 

772. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney Geueral. 

APPROVAL, BONDS OF !vii AMI COUNTY -$35,000.00. 

CoLUMBUS, OHIO, August 21, 1929. 

l11dustrial Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

773. 

APPROVAL, CONTRACT BETWEEN THE STATE OF OHIO·AND F. & Y. 
CONSTRUCTION COMPANY, COLUMBUS, OHIO, FOR THE CON­
STRUCTION OF STATE ARMORY AND STABLE AT TOLEDO, OHIO, 
AT AN EXPENDITURE OF $78,375.00---SURETY BOND EXECUTED BY 
THE SEABOARD SURETY COMPANY. 

CoLUMBUS, OHio, August 21, 1929. 

HoN. A. vV. REYNOLDS, Adjutant General, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-You have submitted for my approval a contract between the State 

of Ohio, acting by and through A. VI/. Reynolds, Adjutant General and Director of 
State Armories, and The F. & Y. Construction Company, a corporation, Columbus, 
Ohio. This contract covers the construction and completion of the Ohio State Armory 
and stable to be erected at Toledo, Ohio, and calls for an expenditure of seventy-eight 
thousand three hundred and seventy-five dollars ($78,375.00). 

You have submitted the certificate of the Director of Finance to the effect that 
there are unencumbered balances legally appropriated in a sum sufficient to cover the 
obligations of the contract. You have also furnished evidence to the effect that the 
consent of the Controlling Board to the expenditure has been obtained, as required 
by Section 11 of House Bill No. 510 of the 88th General Assembly. In addition you 
have submitted a contract bond, upon which the Seaboard Surety Company appears 
as surety, sufficient to·cover the amount of the contract. 

You have further submitted evidence indicating that plans were properly prepared 

12-A. G.-Yo!. ll. 


