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the case of a state office. On the other hand, to say that in all cases the petition must 
be signed by 100 electors, would be an unreasonable and unnecessary burden upon 
the candidates seeking a county office in the smaller counties, if the candidate, for 
instance, is of a political party that polled comparatively few votes at the last pre­
ceding gubernatorial election. 

Specifically answering your inquiry, I am of the opinion that under Section 4785-70, 
General Code, as enacted by the 88th General Assembly, a person desiring to become 
a party candidate by the method of declaration, for an office to be voted for by the 
electors of a county or district larger than a county and less than the state, must file 
a declaration of candidacy as therein provided, accompanied by a petition signed by 
either 100 electors of his party, or five per cent of the electors who voted for the party 
candidate for governor at the next preceding regular state election. 
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Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

ELECTION LAW-AUTHORITY OF SECRETARY OF STATE TO REMOVE 
EMPLOYES OF BOARDS OF ELECTIONS-PRECINCT OFFICIALS NOT 
INCLUDED. 

SYLLABUS: 
The authority vested in the Secretary of Stale under Section 4785-11, General Code, 

as enacted by the 88th General Assembly, to summarily remove any member of a board of 
elections, or the clerk, deputy clerk or any other employe of the board for cause as therein 
provided, does not include precinct officials as may be appointed and removed by boards of 
el<Jctions under the provisions of Section 4785-13, General Code. 

CoLUMBus, OHIO, December 28, 1929. 

RoN. CLARENCE J. BROWN, Secretary of State, Columbus, Ohio. 
DEAR Sm:-Your letter of recent date is as follows: 

"Please permit me, as Secretary of State, to ask for an Opinion from you 
as to Section 11 of Amended Substitute Bill No. 2, (known as the Election 
Laws of the State of Ohio,) and becoming effective January 1, 1930. 

Section 11 provides that the Secretary of State 'may summarily remove 
any member of a board of elections, or the clerk, deputy clerk, or any other 
employe of the board,' under certain conditions. 

Will you please give me your Opinion as to the meaning of the word 
employe as used in this section? Does the word employe apply only to those 
persoris who may be engaged in work in the Board of Elections office, or does 
it apply to precinct officials and any and all other persons employed by or 
appointed by the County Board of Elections? 
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Assuring you that I will appreciate your Opinion on this matter so that 
the same may be used as a matter of record in the recodification of the laws, 
I am" 

Section 4785-11, General Code, 113 0. L. 312, to which you refer, provides: 

"The Secretary of State may summarily remove any member of a board 
of elections, or the clerk, deputy clerk, or any other employe of the board, 
for neglect of duty, malfeasance, misfeasance, or nonfeasance in office, for 
any wilful violation of the election laws; or for any other good and sufficient 
cause. Vacancies in the office of chairman or clerk, or deputy clerk shall be 
filled in the same manner as original selections are made, from persons belong­
ing to the same political party as that to which the outgoing officer belonged; 
otherwise by the Secretary of State." 

Section 4785-13, General Code, in defining the duties of boards of elections in 
their respective jurisdictions, provides in paragraph d as follows: 

"To appoint and remove its clerk, assistant clerks, and employes, and all 
registrars, judges, clerks and other officers of elections, and to fill all vacan­
cies, and to designate the ward or district and precinct in which each shall 
serve." 

While this last cited section provides that registrars, judges, clerks and other 
officers of elections may be appointed and removed by the county boards of elections, 
and while such officers are, accordingly, employes of the boards in a generic sense, 1 
do not believe that such officers are employes of the boards of elections within the 
meaning of the word as used in Section 4 785-11, General Code. Paragraph d of Sec­
tion 4785-13, General Code, supra, refers to registrars, judges and clerks as officers 
of elections, rather than as employes, and Section 4785-11, supra, specifically provides 
which officers of county boards of elections may be summarily removed by the Secre­
tary of State. 

I am, therefore, of the opinion that the authority vested in the Secretary of State 
under Section 4785-11, General Code, as enacted by the 88th General Assembly, to 
summarily remove any member of a board of elections, or the clerk, deputy clerk or 
any other employe of the board for cause as therein provided, does not include pre­
cinct officials as may be appointed and removed by boards of elections under the pro­
visions of Section 4785-13, General Code. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


