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SCHOOL DISTRICT-BOARD OF EDUCATIO)I"-WHEN LAND HELD 
UNDER LIMITED FEE ~iA Y BE LEASED FOR OIL AXD GAS PUR­
POSES. 

SYLLABUS: 
Where the board of education of a school district obtai~ts title to land under a deed 

which conveys such land to the board of education "so long as the same may be used 
for school purposes," said board of education, nnder the provisions of Sccti01t 7620-2, 
General Code, may lease such lands for gas and oil purposes, unless the use of the 
land for such purposes makes it impossible to use the same for school purposes. If by 
reason of operations under said oil and gas leases or otherwise, the use of such land for 
school purposes is aband01zed, the estate and interest of the board of education in such 
lands terminates and the title to the same reverts to the original grantor, his heirs or 
assigns. 

CoLUMBUS, 0Hro, August 29, 1929. 

RoN. JoHN K. SAWYERS, ]R., Prosecuting Attorney, 'Woodsfield, Ohio. 
DEAR SIR :-This is to acknowledge receipt of your communication of recent date 

in which you request my opinion as to whether the board of education of one of the 
rural school districts in your county is authorized to lease school lands owned and 
controlled by it for oil and gas purposes under the provisions of Section 7620-2, Gen­
eral Code, where the board of education holds title to such land under a deed which 
conveys the land in question to the board of education so long as the same may be 
used for school purposes. 

Section 7620-2, General Code, referred to i'n your communication, provides that 
when in its opinion the school district would be benefited thereby, the board of 
education of such district may make, execute and deliver a contract or lease to mine 
iron ore, stone, coal, petroleum, gas, salt and other minerals upon lands owned by such 
school district to any person, association or corporation. This section further pro­
vides that the consideration of such contracts and leases shall be such rental or royalty 
as shall be prescribed by the board of education and payable as prescribed in such 
contract or lease, but that such rental or royalty shall be payable at least once in 
every year and that the same when paid shall be deposited in the general fund of the 
school district. 

The question presented in your communication arises by reason of the fact that 
the deed under which the board of education holds its title to these lands, granted and 
conveyed the same to the board of education "so long as the same may be used for 
school purposes." 

An inspection of a copy of said deed which accompanies your communication, 
shows that said limitation appears both in the granting clause and in the habendum 
clause of said deed. The form of this deed is a conditional limitation, and the estate 
taken by the board of education of the school district under the same is a base or de­
terminable fee which terminates when said property is no longer used for school pur­
poses. 

In the case of Phillips vs. Board of Education, 12 Ohio Appeals, 456, it was held: 

"Lands deeded to a board of education so long as used for school purposes 
revert automatically to the heirs of the grantor without an express condition 
of reverter. The board of education in such case takes only a qualified or 
limited fee, terminating when the stipulated use ceases." 
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Supporting the conclusion reached by the courts in the case of Phillips vs. Board 
of Education, supra, the following cases may be noted: Sperry vs. Pond, 5 Ohio, 388; 
Liferd vs. Laconia, 75 N.H., 220; North Adams First Universalist Society vs. Boland, 
155 Mass. 171. In this connection, I am inclined to the view that the recent case of 
In re: Copps M. E. Church, 120 0. S., 309, should be considered an authority only 
in cases presenting facts substantially the same as those under consideration in said 
case. 

Touching the question stated in your communication, however, it is to be noted 
that the owner of the base or determinable fee in real property has all the rights and 
privileges_ of such property that he would have if he were an owner in fee simple as 
long as the estate in fee remains in him, and until the contingency upon which the 
estate is limited occurs. 

In 21 Corpus Juris at page 923, it is said: 

"Until its determination such an estate has all the incidents of a fee simple, 
and while this estate continues, and until the qualification upon which it is 
limited is at an end, the grantee or proprietor has the same rights and privi­
leges over his estate as if it were a fee simple." 

It follows from this that as long as the school lands here in question are used for 
school purposes and the estate of ·the board of education therein is not terminated, 
the board of education of the school district owning and controlling said lands may 
lease the same for oil and gas purposes under the authority of Section 7620-2, Gen­
eral Code. 

If, however, by reason of the use of such school property for oil and gas pur­
poses under lease or leases therefor executed by the board of education, the use of 
such property for school purposes is abandoned, or if the use of this property for 
school purposes is abandoned and discontinued for any other reason, the estate and 
interest of the board of e~ucation in such school property will terminate and revert 
to the grantor in the deed to the board of education, or to his heirs and assigns. 

This termination of the estate of the board of education in said property will oc- · 
cur not by reason of the act of the board in leasing the same for oil and gas purposes, 
but by reason of the fact the same has been abandoned for school purposes, if this 
be done. 

810. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

MOTHER'S. PENSION-COUNTY RESIDENT ELIGIBLE IF SHE HAS RE­
SIDED IN ANY ONE COUNTY OF OHIO FOR TWO YEARS. 

SYLLABUS: 
Under the provisions of Section 1683-2, General Code, a resident of a county in the 

State of Ohio may make application in such county for an allowance for mothers' pen­
sion, providing such applicant has been a resident in any one county in the state for a 
period of two years. 

CoLUMBus, OHIO, August 29, 1929. 

HoN. ]AY R. PoLLoCK, Prosecuting Attorney, Defiance, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your recent communication, which 

reads as follows: 
"Section 1683-2 of the General Code reads as follows, in part: 

U-A. G.-Vol. U. 


