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CHILD CARE-INSTITUTION-ASSOCIATION-TERMS NOT 

SUFFICIENTLY BROAD TO COMPREHEND DAY CARE CEN­
TERS, DEPARTMENT STORES THAT :MAINTAIN NURSES 

OR PLAY CENTERS, BABY SITTERS, MATERNITY WARDS 
IN HOSPITALS OR ANY OTHER PERSONS ENGAGED 

IN CARING FOR CHILDREN-NOT COMMITTED TO CUS­

TODY BY ORDER OF JUVENILE COURT-NO REQUIRE­
MENT TO LICENSE SUCH PERSONS OR ORGANIZATIONS 

TO CARRY ON CHILD CARE ACTIVITIES, SECTIONS 1352-1 

ET SEQ., 1352-6 G. C. 

SYLLABUS: 

The terms "institution" and "association," as defined in Section 1352-6, General 
Code, are not sufficiently broad as to comprehend ( 1) day care centers, (2) depart­
ment stores maintaining so-called nurseries or play centers, (3) "baby sitters," ( 4) 
maternity wards in public or private hospitals, or (5) any other persons engaged in 
caring for children who have not been committed to their custody by an order of the 
juvenile court; and there is no requirement in the provisions of Section 1352-1 et 
seq., General Code, that such persons and organizations be licensed to carry on their 
activities relative to child care. 

Columbus, Ohio, November 9, 1951 

Hon. J. H. Lamneck, Director, Department of Public ·welfare 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge your request for my opinion on the following 
questions: 

"I. Do Sections ::: 352-1 and 1352-6 of the General Code 
authorize or require the Division of Social Administration to 
license clay care center.3 receiving or caring for children during 
the clay time while the parent or parents are employed? 

"2. Do these sections authorize or require the Division to 
issue licenses to department stores which maintain so-called 
nurseries or play centers to care for children while a parent or 
parents are shopping? 

"3. Do these sections authorize or require the Division 
of Social Administration to license individuals who care for chi!-
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dren in a parent's home while the parent or parents are tem­
porarily absent? 

"4. Do these sections authorize or require the Division of 
Social Administration to license maternity wards in public or 
private hospitals? 

"In your consideration of this question, I desire to point out 
that Senate Bill No. 250 was introduced in the legislature for the 
purpose of specifically authorizing and directing the Department 
of Public Welfare to license so-called day care centers for chil­
dren, but this bill did not become law." 

Sections 1352-1 and r 352-6, General Code, to which reference is 

made in your inquiry, read as follows: 

Section 1352-1, General Code: 

"Such board shall annually pass upon the fitness of every 
benevolent or correctional institution, corporation and association, 
public, semi-public or private as receives, or desires to receive and 
care for children, or places children in private homes. Annually 
at such times as the hoard shall direct, each such institution, 
corporation or association, shall make a report, showing its condi­
tion, management and competency, adequately to care for such 
children as are, or may be committed to it or admitted therein, 
the system of visitation employed for children placed in private 
homes, and such other facts as the board requires. \i\Then the 
board is satisfied as to the care given such children, and that the 
requirements of the statutes covering the management of such 
institutions are being complied with, it shall issue to the associa­
tion a certificate to that effect, which shall continue in force for 
one year, unless sooner revoked by the board. No child shall be 
committed by the juvenile court to an association or institution 
which has not such certificate unrevoked and received within 
fifteen months next preceding the commitment. 

"A list of such certified institution shall be sent by the board 
of state charities, at least annually, to all courts acting as juvenile 
courts and to all associations and institutions so approved. 

"Any person who receives children or receives or solicits 
money on behalf of such an institution, corporation or association, 
not so certified, or whose certificate has been revoked, shall be 
guilty of a misdemeanor, and fined not less than $5.00 nor more 
than $500.00." 

Section I 352-6, General Code: 

"For the purpose of this chapter the ,vords 'institution' and 
'association' shall include any incorporated or unincorporated 
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organization, society, dssoc1ation or agency, public or private, 
which may receive or care for children; any individual who, for 
hire, gain, or reward, receives or cares for children, unless he is 
related to them by blood or marriage; and also any individual 
not in the regular employ of a court, or of an institution or asso­
ciation certified in accordance with section l 352-1, who in any 
manner becomes a party to the placing of children in foster homes, 
unless he is related to such children by blood or marriage, or is 
the duly appointed guardian thereof." 

These sections must be considered in pari materia with Sections 

1352-2 and 1352-3, General Code, since all of them relate to the same sub­

ject matter. These sections read: 

Section 1352-2, General Code: 

"No association whose object may embrace the care of de­
pendent, neglected or delinquent children or the placing of such 
children in private homes shall hereafter be incorporated unless 
the proposed articles of incorporation shall have been submitted 
first to the board of state charities. The secretary of state shall 
not issue a certificate of incorporation unless there shall first be 
filed in his office the certificate of the board of state charities that 
it has examined the articles of incorporation, and that in its judg­
ment the incorporators are reputable and respectable persons, and 
that the proposed work is needed, and the incorporation of such 
association is desirable and for the public good. Amendments 
proposed to the articles of incorporation of any such association 
shall be submitted in like manner to the board of state charities, 
and the secretary of state shall not record such amendment or 
issue his certificate therefor unless there shall first be filed in his 
office the certificate of the board of state charities that it has 
examined such amendment, that the association in question is, 
in its judgment, performing in good faith, the work undertaken 
by it, and that such amendment is, in its judgment, a proper one, 
and for the public good." 

Section 1352-3, General Code: 

"The board of state charities shall, when able to do so, receive 
as its wards such dependent or neglected minors as may be com­
mitted to it by the juvenile court. County, district, or semi­
public children's homes or any institution entitled to receive 
children from the juvenile court or the board of administration 
may, with the consent of the board, transfer to it the guardian­
ship of minor wards of such institutions or board. If such chil­
dren have been committed to such institutions or to the board of 
administration by the j nvenile court that court must first consent 
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to such transfer. The board shall thereupon ipso facto become 
vested with the sole and exclusive guardianship of such child or 
children. 

3. "The board shall, by its visitors, seek out suitable, 
permanent homes in private families for such wards ; in each case 
making in advance careful investigation of the character and fit­
ness of such home for the purpose. Such children may then be 
placed in such investigated homes upon trial, or upon such con­
tract as the board mav deem to be for the best interests of the 
child, or proceedings ;11ay be had, as provided by law, for the 
adoption of the child by suitable persons. The board shall retain 
the guardianship of a child so placed upon trial or contract during 
its minority, ·and may at any time, if it deems it for the best inter­
est of the child, cancel such contract and remove the child from 
such home. The board, by its visitors, shall visit at least twice 
a year all the homes in which children have been placed by it. 
Children for whom on acount of some physical or mental defect 
it is impracticable to find good, free homes may be so placed by 
the board upon agreement to pay reasonable board therefor. 

"The board shall provide needed clothing and personal neces­
sities for such children. When necessary any children so com­
mitted or transferred to the board may be maintained by it in a 
suitable place until a proper home is found. So far as practicable, 
children shall be placed in homes of the same religious belief 
as that held by their parents. The traveling expenses in connec­
tion with the placing of such children in homes, the amount of 
board, if any, and expenses for clothing and personal necessities 
and for mental, dental and optical examination and treatment 
shall be paid out of funds appropriated to the use of the board by 
the general assembly." 

\i\Then these several statutes are considered each in relation to the 

other, one can reasonably infer that the term "children," as used in 

Section 1352-6, General Code, will comprehend only such "dependent, 

neglected or delinquent" children as are ( 1) public wards placed in the 

custody of the board of state charities ( now the division of social adminis­

tration), ( 2) public wards placed in the custody of a private benevolent 

institution or in a private home, or (3) children who are subject to being 

so placed. Such placement, of course, can be made only by the juvenile 

court under _the exclusive original jurisdiction conferred on it under the 

provisions of Section 1639-16, General Code. From this it would follow 

that the term "children," as used in Section 1352-6, General Code, refers 

only to s·uch children as are subject to the jurisdiction of the juvenile 

court. 
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It is proper to note here that this view is strongly supported by the 

fact that Sections 1352-2 and 1352-3, General Code, which refer to de­

pendent, neglected and delinquent children, were enacted in Senate 

Bill No. 18, 8oth General Assembly ( rn3 Ohio Laws, 864), and that this 

act also included certain provisions relative to the jurisdiction of the 

juvenile court, including statutory definitions of "dependent child," "ne­

glected child," and "delinquent child." The title of this act indicates that 

it is one "relating to children and to females under twenty-one years of 

age and to organizations which include within their objects matters relat­

ing to children." In this situation we may reasonably conclude that this 

act relates only to children in one category, i.e., those dependent, neglected 

or delinquent children who are subject to the jurisdiction of the juvenile 

court; and that it is to this class of children to which the provisions of 

Sections 1352-2 and 1352-3, General Code, refer. 

It is clear, therefore, that the term "children," as used in these several 

sections, is one that is sharply limited and is restricted so as to comprehend 

only those dependent, neglected and delinquent minors who, by order of 

the juvenile court, have become public wards or have been temporarily 

committed to a detention home or a certified foster home under the pro­

visions of Section 1639-22, General Code. From this it follows that the 

terms "institution" and "association," as defined in Section 1352-6, Gen­

eral Code, are not sufficiently broad as to comprehend (I) day care centers, 

(2) department stores maintaining so-called nurseries or play centers, 

(3) "baby sitters," (4) maternity wards in public or private hospitals, or 

(S) any other persons engaged in caring for children who have not been 

committed to their custody by an order of the juvenile court; and there 

is no requirement in the provisions of Section 1352-1 et seq., General 

Code, that such persons and organizations be licensed to carry on their 

activities relative to child care. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


