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Specifically answering your question, therefore, I am of the opinion that a person 
serving as member of a municipal civil service commission at the time of his election 
as councilman at large, may assume his seat in council if he resigns from the civil 
service commission before his term as councilman begins. 

1330. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

OFFICES INCOMPATIBLE-DEPUTY COUNTY AUDITOR AND MEMBER 
OF BOARD OF DEPUTY STATE SUPERVISORS OF ELECTIONS. 

SYLLABUS: 
The offices of deputy county auditor and member of the board of deputy state super­

visors of elections are incompatible. 

CoLUMBUs, OHIO, December 24, 1929. 

RoN. JAY R. PoLLOCK, Prosecuting Attorney, Defwnce, Ohio. 
DEAR Sm:-This acknowledges receipt of your request for my opinion which 

reads: 

"At the request of Walter N. Dean one of the State Examiners who is 
now examining the books and records of the office of Defiance County, I wish to 
submit for your opinion the following prop,bsition. 

Mr. X. is a member of the County Board of Elections. He also holds the 
position of Deputy County Auditor. 

QUESTION: Are tqese two offices incompatible?" 

Section 2563, General Code, providing for the appointment of deputy county 
auditors, reads: 

"The county auditor may appoint one or more deputies to aid him in 
the performance of his duties. The auditor and his sureties shall be liable 
for the acts and conduct of such deputy or deputies. When a county auditor 
appoints a dep'uty, he s~all make a record thereof in his office and file a cer­
tificate thereof with the county treasurer, who shall record and preserve 
it. When a county auditor removes a deputy, he shall record s'ach removal in 
his office and file a certificate thereof with the county treasurer, who shall 
record and preserve it." 

Section 9, General Code, reads, in part: 

"A deputy, when duly qualified, may perform all and singular the duties 
of his principal." 

In 1920 (Opinions of the Attorney General for 1920, Vol. II, p,age 1280), the then 
Attorney General held: · 

"The office of county auditor is incompatible with any ana all offices 
or employments which receive or pay out funds of the county, or where such 
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offices or employments make a certificate to the county auditor for the pay­
ment of claims, and the county auditor cannot fill a second position when the 
duties of said second position or office require th,e incumbent to account for, 
receive or expend moneys or funds of the county, or to certify claims to the 
county auditor for payment." 

I concur in this view and am of the opinion that the same rule should apply in 
establishing the incompatibility between the office of deputy county auditor and the 
office of member of the board of deputy state supervisors of elections. 

Under Section 4970-1, G1!neral Code, the board of deputy state supervisors of 
elections receives the fees paid by all candidates for office who enter a primary. These 
fees shall then be paid "by the officer receiving same into the treasury of his county 
to the credit of the county fund." It would thus appear that if the deputy auditor 
of a county is also a member of the board of elections in the same county, he might 
receive these fees as a member of the board of elections, and, in the p,rocess of paying 
the same into tl:le treasury as deputy auditor, certify to the correctness of such trans­
action. 

It is true that in the smaller counties these fees might amount to a very small 
total, but any rule laid down would have to fit the larger counties as well as the smaller 
ones, because Section 4970-1, supra, is a law of a general nature, applying to all counties, 
regardless of size or whether there is a registration city in the county or not. 

Attention will now be given to the question as to whether the auditor accounts 
for or expends moneys where the claims have been certified to the county by the board 
of elections. Section 4822, General Code, provides that each deputy state supervisor 
of elections shall receive Three Dollars ($3.00) for each election pre~inct in his county, 
such compensation to be paid quarterly from the general revenue fund of the county 
upon vouchers of the board, and that upon presentation of such vouchers the county 
auditor shall issue his warrant. 

_ For a discussion of other sections which would make the offices incompatible see 
the 1920 opinion hereinbefore referred to. 

Sections 2568, 2569, and 2570, General Code, provide that the county auditor shail 
keep an accurate account of all moneys received a11d paid by the county treasurer, 
and issue warrants on the county treasu,rer for all moneys payable from such treasury 
except money due the state, upon proper voucher or vouchers therefor. 

Under Section 2563, supra, deputies aid the county auditor in performance of 
his duties, and it is a matter of common knowledge that they frequently have authority 
to issue warrants and sign the auditor's name thereto. 

The common law rule of incompatibility as stated in the case of State ex rel. vs 
Gebert, 12 C. C. (n. s.) 274, is as follows: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate to~ or in 
any way a check upon the other; or when it is p,hysical~Y..impossible for one 
person to discharge the duties of both." 

It will be readily seen from the above that no one person under any condition can 
hold two positions when one is a check upon the other miless specifically authorized by 
statute. 

Specifically answering your question, therefore, I am of the opinion that the offices 
of deputy county auditor and member of the board of deputy state supervisors of 
elections are incompatible. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


