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OPINION NO. 70-132 

Syllabus: 

A board of county commissioners does not have the power to 
rescind its election. of a president pursuant to Section 305.05, 
Revised Code, and any attempt at such a rescission is invalid. 

To: David M. Griffith, Trumbull County Pros. Atty., Warren, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 15, 1970 

I have before me your request for my opinion on the following 
questions: 

"1. Can the County Commissioners subsequent to 
the January organizational meeting rescind the motion 
making one of their members President of the Board of 
County Commissioners? 

"2. In the event the motion rescinding a prior 
motion electing one of the County Commissioners as 
President is valid, does the Vice President automat­
ically assume the position as President?" 

Section 305.05, Revised Code, is applicable and reads as 
follows: 

"The board of county commissioners shall organize 
on the first Monday of January of each year, by the 
election of one of its members as president for a term 
of one year. The member so elected shall preside at 
all regular and special sessions of the board. If the 
position of president becomes vacant during the year, 
the board shall select one of its members to preside." 

The power of a county board to rescind its appointment of 
an officer is dealt with in 20 C.J.S. 873, Section 19, where it 
is stated that: 

"While it has been held that a board is not pro­
hibited from rescinding or revoking at will its action 
in appointing an officer, it has also been held that, 
where the term of an officer is definitely fixed by 
statute, the county board may not rescind either its 
original appointment, or an appointment to fill a va­
cancy." 

The case of Weir v. The State, ex rel. Axtell, 96 Ind. 311 (1884), 
is cited to support this rule with the rationale that: 

"***An officer whose term is designated by 
statute takes the office for that term, and does 
not hold it at the pleasure of the appointing power.
* * ... 
In Ohio, it is a well established doctrine that the powers 

granted to the board of county commissioners must be construed 
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strictly. See The State of Ohio ex rel. Daniel H. Treadwell v. 
The Commissioners of Hancock County, 11 Ohio St. 183, 190 (1860) 
and Commissioners of Delaware County v. Hiram G. Andrews, 18 Ohio 
St. 49, 64 (1868). As stated above, Section 305.05, supra, pro­
vides that a president is to be elected for a term of one year. 
However, if a power of rescission were recognized, a boa~d of 
county commissioners could end its president's term at any time 
by simply rescinding their earlier action of electing him. This 
would be inconsistent with the statutory provision that the term 
be for one year. That provision is, in effect, a restriction of 
the board's power to arbitrarily terminate, by rescission, its 
president's term. Therefore, a strict construction of the powers 
provided a board of county commissioners by Section 305.05, supra, 
requires that the rule set forth in 20 C.J.S. 873, Section 19, be 
applied to the present situation to preclude a power of rescission. 

It is therefore my opinion, and you are advised that a board 
of county commissioners does not have the power to rescind its elec­
tion of a president pursuant to Section 305.05, Revised Code, and 
any attempt at such a rescission is invalid. 




