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OPINION NO. 79·107 

Syllabus: 

1. 	 R.C. 6103.02 authorizes a board of county comm1ss1oners to 
make, publish, and enforce rules and regulations for the 
construction, maintenance, protection, and use of a public water 
supply by a private enterprise in an unincorporated area of a 
«?ounty, provided that such rules and regulations are consistent 
with other statutes and with the rules and regulations of the Ohio 
Environmental Protection Agency. 

2. 	 Unless the purpose of construction is to supply a municipality 
with water, R.C. 6103.02 requires that a board of county 
commissioners approve plans and specifications for water lines 
prior to their construction in an unincorporated portion of a 
county by any person, firm, or corporation. 

3, 	 Any proposed construction of water lines by any person, firm, or 
corporation in an unincorporated portion of a county must be 
done under the supervision of the county sanitary engineer, 
unless the purpose of the project is to supply water to a 
municipality. 

4. 	 Under R.C. 6103.02, a board of county commissioners has no 
authority over water rates charged by a municipality to a private, 
party located outside the municipality if the county does not own 
or operate the system outside the municipality, unless the county 
contracts with the municipality for the provision of a water 
supply to a sewer district within which the private party is 
located. (1960 Op. Att'y Gen, No. 1842, p. 673, limited.) 

To: Mlchael DeWlne, Greene County Pros. Atty., Xenia, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 26, 1979 

I have before me your request for my opinion regarding the provision of water 
by a municipality outside the city limits. Your request states the facts and issues 
as fo!lows: 

The City of Fairborn in Greene County, Ohio, has contracted with a 
private property owner in Bath Township whereby the property owner 

. has agreed to install water mains on his property and the City has 
agreed to supply the water to such mains outside the City, and 
[charge] a rate similar to the rate charged to the citizens of the City 
of Fairborn plus a surcharge. 

This office requests that you consider and answer the following 
questions which pertain to the above situation: 

1, Does Ohio Revised Code Section 6103.02 authorize the Board of 
County Commissioners to make, publish, and enforce rules and 
regulations for the construction, maintenance, protection and use of a 
water supply to be established pursuant to said agreement as above 
stated? 

2. 	 In the above situation, must the plan, and specifications be 
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approved by the Board of County Commissioners prior to the 
extension of the line outside the City, and must the construction be 
done under the supervision of Greene County Sanitary Engineer? 

3. When the County does not own or operate the water system, and 
the City supplies the water to the private property, does the Board of 
Greene County Commissioners have the authority under Ohio Revised 
Code Section 6103.02 to ratify the schedule of rates to be charged to 
the property owner by the City? 

4. If your answer to the foregoing questions is that the Board of 
Greene County Commissioners mtLc;t ratify the water rates charged to 
the property owner by the City, what is the nature and extent of such 
authority to ratify the rates? Can it limit the amount charged by a 
City in view of the powers of the City under Article XVIII, Sections 4 
and 6 of the Ohio Constitution? If the Board disagrees with the r·ates 
sought by the City, can it arbitrarily refuse to ratify the rates? 

Additional facts were subsequently supplied by the Greene County Sanitary 
Engineer. He informed me that the private property in this situation is a 
commercial park of about 1,000 acres which houses many independent businesses. 
Distributing mains are necessary to service the area. The park is currently in an 
unincorporated portion of tile county wt.ich is part of a sewer district created by 
the Greene County Board of r.ounty r,on;missioners pursuant to Chapter 6117 of the 
Revised Code, 

Your first two questions will be considered together since the conclusions 
entail similar statutory analysis. The pertinent parts of R.C. 307.73 read: 

The board of county com missioners for any unincorporated 
portion of the county, upon .~!!_tion by any individual, 
organization, or agency of private enterpris~, may grant permission 
by resolution to such individual, organizatio11, or agency to construct 
water or sewer lines, or both, under t!1e supervision of the board. 
(Emphasis added.) 

The relevant portions of R.C. 6103.02 state: 

The board may make, publish, and enforce rules and regulations for 
the construction, maintenance, protection, and use of public water 
supplies in the county outside of municipal corporations. • . . Such 
rules and regulations shall not be inconsistent with the laws of the 
state or the rules and regulations of the environmental protection 
agency. No public wi::l Jr supplies or water pipes or mains shall be 
constructed in any county outside of municipal corporations by any 
person, firm, or corporation except for the purpose of supplying water 
to such municipal corporations, until the plans and specifications for 
the same have been approved by the board. Any such construction 
shall be done under the supervision of the sanitary engineer. 

"Public water supply" is defined in R.C. 6103.01: 

As used in sections 6103.02 to 6103.30, inclusive, of the Revised Code, 
"public water supply" means wells, springs, streams, or other sources 
of water supply, pumping equipment, treatment or purification plants, 
distributing mains, cisterns, reservoirs, necessary equipment for fire 

... protection, other equipment, and lands, rights of way, and easements, 
necessary for the proper development and distribution of the supply. 
(Emphasis added.) 

R.C. 307.73 and 6103.02 constitute grants of power to counties, made pursuant to 
the General Assembly's authority to delegate powers which relate to the health of 
Ohio citizens, such as the regulation of water supplies. See Canton v. Whitman, 44 
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Ohio St. 2d 62 (1975); Blackar v. Wiethe, 16 Ohio St. 2d 65 (1965); 1964 Op. Att'y 
Gen. No. 978, p. 2-142; 1960 Op. Att'y Gen. No. 1842, p. 673. 

In applying the statutes quoted above to the facts which you have presented, 
lt is apparent that the board of county commissioners has control over the 
construction of water lines by private; persons in unincorporated areas of the 
county. R.C. 307.73 bestows on th~ board of county commissioners supervisory 
power over the construction of water lines in unincorporated portions of the county 
by any individual, organization, or agency of private enterprise. In addition, R.C. 
6103.02 specifically empowers the board to "make, publish, and enforce rules and 
regulations for the construction, maintenance, protection, and use of public water 
su~plies in the county outside of municipal corporations" (emphasis added), The 
de inition of "public water supply" set forth in R.C. 6103.01 clearly includes the 
installation of distributing mains contemplated in your question. Thus, when a 
private enterprise plans to instaJ.: water lines in an unincorporated area of a county, 
it is subject to the supervision, and to the rules and regulations, of the board of 
county commissioners. 

Addressing your second question, again R.C. 307.73 and R.C. 6103.02 are 
determinative. R.C. 307.73 requires application by a private person to the board 
for permission to install water lines in unincorporated areas of the county. R.C. 
6103.02 prohibits the construction of ma'.ns in unincorporated areas, except for the 
purpose of supplying water to municipal corporations, until the plans and 
specifications for the mains have been approved by the board. Consequently, no 
installation which is an extension of municipal lines, but which is not intended to 
supply water to the municipality, may be begun in an unincorporated portion of the 
county until an application is granted and plans and specifications for the project 
are approved. R.C. 6103.02 also clearly requires that the county sanitary engineer 
supervise the construction of a project for which plans and specifications have been 
approved by the board, These conclusions are consistent with the opinions ~f two 
of my predecessop: 1964 Op. Att'y Gen. No. 978, p. 2-142, and 1960 Op. Att'y Gen. 
No. 1842, p. 673. 

Your third question is whether a board of county commissioners has any 
authority regarding the ratification of water rates charged by a municipality. The 
pertinent parts of R.C. 6103.02 read: 

For the purpose of preserving and promoting the public health 
and welfare, and providing fire protection, any board of county 
commissioners may by resolution acquire, construct, maintain, and 
o erate an ublic water su 1 or waterworks s stem within its 
county or any sewer district, and may provide for the protection 
thereof and prevent the pollution and unnecessary waste thereof. ~ 
contract with any municipal corporation, or any person, firm, or 
private corporation furnishing a public water supply within or without 
its county, the board may provide such .supply of water to such 
district from the water-works of such municipal corporation, person, 
firm, or private corporation. . •. 

The board shall fix reasonable rates to be charged for water 
supplled when the source ofsuppix ,or distributing pipes are owned or 

rr the project is one to supply water to the municipality from which the lines 
are extended, neither prior approval by the board nor supervision by the 
sanitary engineer is required under R.C. 6103.02. You have not asked, and I 
do not consider, what powers a board of county commissioners has under R.C. 
307.73 and 6103.02 over water lines which supply water to a municipality. 

2This opinion limits 1960 Op. Att'y Gen. No. 1842, p. 673 on other grounds. 
See note 3 and accompanying text, infra. 
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operated by the county which shall be at least sufficient to pay for all 
the cost of operation and maintenance of improvements for which the 
resolution declaring the necessity thereof shall b.e passed after July 1, 
1958. When the source of supply is owned by a municipal corporation 
or any person, firm, or private corporation, the schedule of rates to 
be cha~ed bffi such municipal cor~ration, ffirson, firm, or private 
corporation s all be ratified by the oard at re time any contract is 
entered into for the use of water from such municipal corporation, 
person, firm, or private corporation. (Emphasis added.) 

The· first paragraph of the above statute authorizes the county to provide 
water to a sewer district either by acquiring or constructing and operating a public 
water supply or by contracting for such a water supply. The second paragraph then 
provides that if the county has in fact acquired or constructed and opera~ed the 
source of supply or the distribution system, the county shall fix reasonable rates to 
be charged for the water supply. If, on the other hand, the county has contracted 
for the water supply, the county. must ratify the rates changed by the supplier at 
the time the contract is entered into. 

Pursuant to the above-quoted provisions, the duty of the board to ratify water 
rates to be charged by a municipal corporation, person, firm, or private corporation 
arises "at the time any contract is entered into for the use of water from such 
municipal corporation, person, firm, or private corporation." The statute does not 
state expressly who the other party to the contract must be; however, it is evident 
from the remainder of the statute that this provision refers to the earlier language 
authorizing the county commissioners to enter into a contract for the supply of 
water to a sewer district. Hence, when read as a whole, R.C. 6103.02 requires a 
board of county commissioners to ratify water rates set by a municipality, or other 
entity, only when the board is contracting with the municipality, or other entity, 
for the supply of water to Ii sewer district; the board has no duty to ratify rates 
charged by a municipality when the municipality contracts to provide water to 
private parties within or without m~nicipal limits. In accord with this conclusion is 
1956 Op. Att'y Gen. No. 6202, J?.62. In that OJ?inion, however, the third paragraph 
of the syllabus implies that a county board has the J;)ower to ratify rates when the 
county is in no way involved in the contract for water SUJ?ply. To the extent that 
that OJ?inion is inconsistent with the conclusions reached herein, it is hereby 
limited. It might be noted that, although the county board has no control over the 
rates the municipality charges in the instant case, the Ohio Constitution J?rohibits a 
municipality from charging rates which constitute an impermissible tax. Ohio 
Const. art. XVIII, §13. See also City of Franklin v. Harrison, 171 Ohio St. 329 (1960). 
Thus, the rates may bechallenged in a private suit by those affected by the 
charges. 

Since your third question was answered in the negative, the points raised in 
your last question need not be addressed. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 R.C. 6103.02 authorizes a board of county commissioners to 
make, publish, and enforce rules and regulations for the 
construction, maintenance, protection, and use of a public water 
supply by a private ent.~rprise in an unincorporated area of a 
county, provided that such rules and regulations are consistent 
with other statutes and with the rules and regulations of the Ohio 
Environmental Protection Agency. 

3My predecessor used the same analysis as above, in a different fact 
situation. In that case, the county owned the water lines and contracted with 
the municipality for water supply. The opinion concluded that R.C. 6103.02 
gave the board authority to enter into the contract and to fix the rates under 
that contract. 
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2, 	 Unless the purpose of construction is to supply a municipality 
with water, R.C. 6103.02 requires that a board of county 
commissioners approve plans and specifications of water lines 
prior to their construction in an unincorporated portion of a 
county by any person, firm, or corporation. 

3. 	 Any proposed construction of water lines by any person, firm, or 
corporation in an unincorporated portion of a county must be 
done under the supervision of the county sanitary engineer, 
unless the purpose of the project is to supply water to a 
municipality. 

4. 	 Under R.C. 6103.02, a board of county comm1ss1oners has no 
authority over water rates charged by a municipality to a private 
party located outside the municipality if the county does not own 
or operate the system outside the municipality, unless the county 
contracts with the municipality for the provision of a water 
supply to a sewer district within which the private party is 
located. (1960 Op. Att'y Gen. No. 1842, p. 673, limited.) 
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