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OPINION NO. 70-171 

Syllabus:. 

All judges of the common pleas court are entitled to par­
ticipate when selecting the presiding judge. 

To: Lawrence S. Huffman, Allen County Pros. Atty., Lima, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, December 23, 1970 

I have before me your request for an opinion which reads 
as follows: 

"Is a Judge of the Probate Division of the Court 
of Common Pleas entitled to participate in the selec­
tion of the Presiding Judge of the Common Pleas Court 
pursuant to the provisions of Article IV, Section 4 
(A) of the Constitution of Ohio?" 

The Constitution of Ohio, Article IV, Section 4, as amended, 
reads as follows: 

"(A) There shall be a court of common pleas in 
each county of the state. Any judge of a court of 
common pleas may temporarily hold court in any county. 
Each county shall have at least one resident judge 
and such additional resident judges as may be provided 
by law. In counties having more than one iudge, the 
judges shall select one of their number to act as pre­
siding judge, to serve at their pleasure. If the 
judges are unable because of equal division of the 
vote to make such selection, the judge having the 
longest total service on the court of common pleas 
shall serve as presiding judge until selection is 
made by vote. The presiding judge shall have such 
duties and exercise such powers as are prescribed 
by rule of the supreme court. 

"(B) The courts of common pleas shall have such 
original jurisdiction over all justiciable matters 
and such powers of review of proceedings of adminis­
trative officers and agencies as may be provided by 
law. 

"(C) Unless otherwise provided by law, there 
shall be a probate division of the courts of common 
pleas, and judges shall be elected specifically to 
such probate division and shall be empowered to em­
ploy and control the clerks, employees, deputies 
and referees of such probate division of the common 
pleas courts. " (Emphasis added.) 

The distinction between the probate court and the common 
pleas court which existed prior to May 7, 1968 is now abolished. 
There is now but one court in each county which is the common 
pleas court. Although a i11dge of the probate division is elec­
ted separately, this junge is also a judge of the common pleas 
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court and should be entitled to vote in determining who the 
presiding judge shall be. 

Thus, it is my opinion and you are hereby advised that all 
judges of the collU!lon pleas court are entitled to participate 
when se.lect.ing the presiding judge. 




