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their possession as investments in order to raise funds for the purpose of 
other investments, but definitely authorizes the investment of moneys in 
their possession not already invested. 

It would seem, therefore, that the selling of the securities representing 
the invested funds of the sinking fund trustees, in order to obtain funds for 
the purchase of municipal bonds by such trustees, as well as the selling of 
both the securities in their hands and also those purchased from the munici­
pality below par, is an act clearly unauthorized by law, and beyond the 

·powers conferred upon the sinking fund trustees to consummate, and for 
which such trustees would be liable to the municipality for any loss or 
damage occasioned by reason of the illegal transaction. 

Your question further asks, can the trustees of the sinking fund who 
have acted as stated above be held liable for the difference between the 
amount received for the bonds ~old to complete such a transaction and the 
par value thereof? 

While it is believed that such an amount as you indicate might generally 
be considered as prima facie evidence of the amount or measure of damages 
in the instances quoted, yet it might not in all cases represent the true meas­
ure of damages recoverable by the municipality, since the bonds in question 
may never have brought par value, or never may have been sold in the first 
instance. It would rather seem in such cases that the actual damage or loss 
sustained by the municipality would, no doubt, be such as might be deter­
mined by the court or jury as the circumstances in the particular case should 
warrant, and would as such more properly represent the true. measure of 
damages recoverable from officials whose negligence or breach of official 
duty had occasioned the loss or damage to the municipality. 

In specific answer to your question, and in view of the facts stated in 
your communication, it is the opinion of this department that the bureau 
would be warranted in making a finding for recovery against the sinking 
fund trustees in the instances cited. 

Respectfully, 
JOHN G. PRICE, 

A ttomey-Ge11eral. 

2323. 

TAXES AND TAXATION-WHERE PERSON TAKES UP RESIDENCE 
IN THIS STATE LESS THAN SIX MONTHS NEXT PRECEDING 
DAY BEFORE SECOND MONDAY OF APRIL IN GIVEN YEAR WITH 
BONA FIDE INTENTION OF REMAINING HERE PERMANENTLY­
MONEYS, CREDITS AND INVESTMENTS OF SAID PERSON TAX­
ABLE. 

A person who takes up his residence in this state less than six months next 
preceding the day before the second Monday of April in a given :J'ear, with a bona 
fide intentio11 of remaiuing here permanmtly, is subject to taxation in this state in 
respect of his moneys, credits and investments lzeld on that day. 

CoLUMBUS, OHIO, August 12, 1921. 

Tax Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-The commission requests the opinion of this department 

upon the following questio11; 
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"Mr. A took up his residence in this state January 15, 1921, with 
the intention of .remaining here permanently. On April 10, 1921, he 
was the owner of certain personal property in the form of the tax­
able stock of a foreign corporation. 

Is he required to make any tax return in Ohio for the current 
year?" 

The following provisions of the General Code may be quoted: 

"Section 5373. A person who has his actual or habitual place of 
abode in this state for the larger portion of the twelve months next 
preceding the day before the second Monday of April in each year, 
shall be a resident of this state fa"r the purpose of taxation, and the 
personal property which he is required by law to list shall be taxable 
therein, unless, on or before that day he has changed his place of 
abode to a place without this state with the bona fide intention of 
continuing actually to abide permanently without this state. The fact 
that a person who has so changed his actual pla·ce of abode, within 
six months from so doing, again abides within this state, shall be 
prima facie evidence that he did not intend permanently to have his 
actual place of abode without this state. Such person, so changing 
his actual place of abode and not intending permanently to continue 
it without this state and not having listed his property for taxation 
as a resident of this state, for the purpose of having his property 
listed for taxation within this state, shall be deemed to have resided 
on the day when such property should have been .listed, at his last 
actual or habitual place of abode within this state. The fact that a 
person whose actual or habitual place of abode during the greater 
portion of such twelve months has been within this state, does not 
claim or exercise the right to vote at public elections within this state, 
shall not of itself constitute him a non-resident of this state within 
the meaning of this section." 

"Section 5374. A person or property subject to taxation within 
this state, shall not be relieved therefrom by the next preceding sec­
tion nor shall any provision thereof repeal any statute now in force 
as to the taxation of personal property." 
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"Section 5374-1. The personal property, moneys, credits,_ invest­
ments in bonds, stocks, joint stock companies or otherwise of persons 
moving into this state from another state between the day preceding 
the second Monday of April and the first day of October, in any year, 
shall be listed for taxation for such year in all respects agreeably to 
the provisions of this chapter; )lnless the person required to list the 
same shows to the assessor, under oath, and by producing a copy of 
the assessment duly certified to by the proper officer of the state or 
sub-division thereof in which said property was assessed, that the 
same property has been listed and assessed for taxation for that year 
111 such other state, or that such property has been received by him 
in exchange for property so listed or assessed." 

"Section 5328. All real or personal property in this state, be­
longing to individuals or corporations, and all moneys, credits, in­
vestments in bonds, stocks, or otherwise, of persons residing in this 
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state, shall be subject to taxation, except only such property as may 
be expressly exempted therefrom. * * *." 

The only question to be considered is whether the first clause of section 
5373 is to be construed as requiring residence in this state for the larger 
portion of the twelve months next preceding the day before the second 
Monday of April, in order to subject a person to taxation on his moneys, 
credits and investments. Literally it seems to have this import; but when 
sections 5374 and 5374-1 are taken into account this literal import is negatived. 
Section 5374, for example, says that nothing in section 5373 shall relieve a 
person from taxation in this state; whereas the effect of reading the six 
months' requirement in the way suggested would be to relieve from taxation 
in this state a person who is an actual resident of Ohio on the day preceding 
the second Monday of April. This section was a part of the same original 
section with what is now section 5373 of the General Code, namely, section 
2735a of the Revised Statutes. Section 5374-1 is of more recent enactment 
(106 0. L. 248); it is therefore perhaps not entitled to great weight in the 
construction of section 5373. It assumes, however, that a person actually 
residing in Ohio on the day preceding the second Monday of April is subject 
to taxation, for it provides that if a person comes into Ohio after that date 
and before the first day of October, he shall be taxed in respect of his in­
tangibles, etc., in Ohio, unless he can show that he was taxed in the state 
from which he came. 

A very careful consideration of the first two of the above quoted sections 
was given by Clarke, D. ]., in Rockefeller vs. O'Brien, 224 Fed., 541. In tha_i: 
case it was sought to apply the literal import of section 5373 to a person who 
had actually had his pla,.ce of abode in Ohio for the six months next preceding 
the second Monday of April, but without the intention of remaining perma­
nently in this state, and indeed at a time when he still retained a legal domi­
cile in the state of New York. Lengthy quotation from that opinion will not 
be made herein. The following analysis made by the learned judge, at pp. 551 
et seq. of the opinion is sufficient: 

"(1) That if a man shall make his actual place of abode within 
the state for more than 6 months of any year, as the year is divided 
by the act for taxing purposes, this fact, unexplained and unrebutted, 
shall render him a resident of the state, so that he may be taxed as a 
citizen is taxed; but such residence may be explained and shown by 
evidence to have been temporary in its character, without any inten­
tion on the part of the .person to make Ohio his permanent abode or 
residence, and, when this is proved, he shall not be subject to such 
taxation. 

(2) That if, after such a person shall have resided in the state 
the required period, he shall remove from the state before tax listing 
day, with the purpose, in good faith, to establish his permanent home 
elsewhere, then he shall not be taxed under its terms. \Vhether 
such removal from the state was with the bona fide intention of per­
manently abiding without it is plainly a question of fact to be deter­
mined by a court upon the evidence that may be adduced bearing 
upon the question. 

(3) But if the person so removing from the state shall return to 
it within 6 months of such removal, this return is made by the statute 
'prima facie evidence' to be considered by a court that he did not 
intend when he left the state to permanently have his place of abode 
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without the state, and he shall be taxed as if he had remained in the 
state until the tax listing day. 

(4) The fact that such a person may renounce his right to vote 
in the state, while evidence of his non-residence, shall not be con­
clusive of his really being a non-resident, as it might be if the statute 
had not been enacted. · 

Thus plainly the statute contemplates that a man may have his 
place of abode within Ohio for the required 6 months, and yet be a 
non-resident of the state all the time within the meaning of the tax 
laws of Ohio, and so not taxable in the state on his intangible prop­
erty, and whether he is such a non-resident or not is for the courts 
to determine upon the evidence introduced in each case. In the case 
under consideration, it is admitted that Mr. Rockefeller, all of the 
time he was in Ohio in the year 1913 and 1914, was a citizen of the 
state of New York; that he was a voter of that state; that he was 
taxed there, presumably upon this very property; that he had his per­
manent home there; and it cannot be doubted on the testimony in­
troduced on this trial that he came to Onio in June, 1913, as he had 
often done before, simply for a summer visit, which was continued 
longer than usual because of the illness of members of his family. 
Neither can it be doubted that when he left the state he left it with 
the purpose of permanently residing in the state of New York, which 
had been his home for more than 30 years. 

With these facts before us, in the opinion of this court, there can 
be no doubt at all that, notwithstanding the provisions of the act of 
April 14, 1900, Mr: Rockefeller was a non-resident of Ohio when the 
tax return in dispute was made, and that he could not properly be 
taxed upon his intangible property under the terms of that statute." 
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It thus appears that the Federal court construed the statute as having 
the effect of attaching certain legal inferences to certain facts. It is to re­
garded not as an exclusive means of arriving at the legal conclusion that a 
person is a resident of Ohio, but as an effort to solve this ofttimes difficult 
question by creating certain presumptions. In the case stated by the com­
mission no necessity exists for raising any presumption. It is stated that 
the person in question was actually living in Ohio on tax listing day with the 
intention of remaining here permanently. That being the case he has ac­
quired legal domicile and residence for the purpose of taxation in this state. 
Section 5373 is no more to be construed as excusing him from taxation than 
it was construed by the Federal court as subjecting to taxation a person 
·whose outward conduct conformed to its terms, but whose actual intention 
was not such as to make him a legal resident of this state. 

A former opinion of tliis department contains an intimation contrary to 
the conclusion reached in this opinion. See Opinions of Attorney-General for 
1917, Vol. II, p. 1027, wherein, after quoting section 5373, supra, it was said: 

"lt will be observed that by the provisions of this section the 
legislative policy of this state as embodied therein does not go so 
far as to ~ax the personal property of all persons who reside within 
the state on tax listing day, but that residence therein for the larger 
portion of the twelve months next preceding the day before the sec­
ond ~{onday of April is required in order to establish what might be 
called a tax domicile herein." 
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The facts then before the Attorney-General did not make necessary any 
conclusion on this point, however, as it was apparent that the person in 
question there had actually resided in Ohio for a period of between seven 
and eight months next preceding the second 1fonday of April, 1917. The re­
mark above quoted was not carried into the syllabus of the opinion, and 
this department does not now concur therein. 

It is accordingly the opinion of this department that a person who takes 
up his residence in this state less than six months next preceding the day 
before the second Monday of April in a given year, with a bona fide intention 
of remaining her~ permanently, is subject to taxation in this state in respect 
of his moneys, credits and investments held on that day. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

A ttomey-General. 

2324. 

BOARD OF EDUCATION (RURAL)-WITHOUT AUTHORITY TO ELECT 
SUPERINTENDENT OF SCHOOLS UNDER SECTION 7690 G. C. 

A rural board of education is without authority to elect a superintendent of 
schools under the general language of section 7690 G. C., since the General Assembly 
has provided for county supervision of schools by a county superinte1zdent and such 
assistant county superintendents as may be elected by the county board of education. 

CoLUMBUS, OHIO, August 12, 1921. 

HoN. ]. KENNETH WILLIAMSON, Prosecuting Attorney, Xenia, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your letter of June 

21, in which you request my opinion on the following statement of facts: 

"Section 7690 G. C., recently enacted by the 84th general assembly, 
found on page 49 advance sheets of school laws, is as follows: 

'Each city, village or rural board of education shall have the 
management and control of all the public schools of whatever name 
or character in the district, except as provided in laws relating to 
county normal schools. It may elect, to serve under proper rules and 
regulations, a superintendent or principal of schools and other em­
ployes, including, if deemed best, a superintendent of buildings, and 
may fix their salaries.' 

I have construed this to mean that this section permits a rural 
board of education to elect a superintendent of schools. 

1st. Is this construction sound? 
2nd. Will it permit two or more township boards of· education 

to each employ the same superintendent providing each board can 
make a suitable agreement with said superintendent in reference to 
salary each board shall pay and to the amount of time each township 
district is to receive from said superintendent?" 

In analyzing your statement furnished and the questions submitted, it 
appears that the real question before us is whether the general assembly at 
its recent session passed any law, the intent of which was to bring back 


