
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1970 Op. Att’y Gen. No. 70-138 was questioned by 
1973 Op. Att’y Gen. No. 73-026. 
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OPINION NO. 70-138 

Syllabus: 

1. A county home superintendent may admit persons who are 
able to pay for their care at a county home. 

2. The fact that an applicant, for admission to a county 
·home, is a recipient of Aid for the Aged does not preclude a find­

ing that the applicant should become a public charge in accordance 
with Section 5155.22, Revised Code. 
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3. A county home superintendent may refuse to accept eligible 
applicants because he has no vacancy. 

To: Henry P. Mittelkamp, Putnam County Pros. Atty., Ottawa, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, October 5, 1970 

I have before me your letter which requests my opinion on 
the following questions involving admissions to county homes: 

"1. May a County Home Superintendent admit 
persons who are able to pay for their care at the 
county home? 

"2. Does the fact that an applicant, for ad­
miss~on to the county home, is a recipient of Aid 
for the Aged preclude a finding that the applicant 
should become a public charge in accordance with 
Section 5155.28, Revised Code? 

"3. If the County Home Superintendent may ad­
mit persons able to pay for the cost of their care, 
may he refuse to accept eligible applicants because 
he has no vacancy?" 

In answer to your first auestion, Section 5155.22, Revised 
Code, reads: 

"In any county having a county home, when a 
board of township trustees or the proper officers 
of a municipal· corporation, after making the in­
quiry provided by law, are of the opinion that the 
person complained of is entitled to admission to 
such home, they shall forthwith transmit a state­
ment of the facts to the superintendent of the 
home. If it appears that such person is legally 
settled in the township or has no legal settlement 
in this state, or that such settlement is unknown 
and the superintendent of the home is satisfied 
that such person should become a county charge, 
the superintendent shall admit such person as a 
county charge and shall receive and provide for 
him in such institution forthwith, or as soon as 
the physicial condition of such person will so per­
mit. The county shall not be liable for any re­
lief furnished, or expenses incurred by the board." 

There is nothing in this statute or any other provision of 
the code which expressly provides that a county home superinten­
dent may admit persons who are able to pay for their care at the 
county home. Section 5155.23, Revised Code, however, does pro­
vide that: 

"When a person becomes a county charge or an 
inmate of a city infirmary, and is possessed of or 
is the owner of property, real or personal or has 
an interest in remainder, or is in any manner legal­
ly entitled to a gift, legacy, or bequest, the board 
of county commissioners or the proper officers of 
the city infirmary shall seek to secure possession 
of such property by filing a petition in the probate 
court of the county in which the property is located, 
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and the proceedings for sale, confirmation of sale, 
and execution of deed by such board or officer of 
the city infirmary shall, in all respects, be con­
ducted as provided by sections 2127.01 to 2127.43, 
inclusive, of the Revised Code. The net proceeds 
of such sale shall be applied in whole or in part, 
under the special direction of the board or the 
proper city officer to the maintenance of such per­
son, so long as he remains a county charge or an in­
mate of a city infirmary." 

Section 5155.26, Revised Code, provides that: 

"A board of county commissioners or officers of 
a city infirmary shall not seek to take charge of 
property in the manner prescribed by section 5155.-
23 of the Revised Code if the guardian, husband, 
wife, heirs, or persons entitled to the residuary 
interest in such property give bond to the board or 
officers to their satisfaction, and if, at such times 
as the board or officers require, such persons pay 
into the hands of the superintendent of the county 
home or city infirmary, an amount sufficient to sup­
port the person while he remains a county charge or 
an inmate of the city infirmary. The probate court 
may, at the time of hearing a petition for sale, in 
lieu of an order for sale, order the guardian, hus­
band, wife, heirs, or persons entitled to a residu­
ary interest in the property of such person, to make 
payments to the superintendent of the county home 
for the maintenance of such person, and failure to 
do so shall make any person so ordered punishable 
by the court as for contempt." 

Under these two sections, an inmate of a county home pays 
for his care through the sale of any real or personal property 
that he might possess, or in the alternative, his guardian, wife, 
heirs, or persons entitled to the property pays for his support. 

Originally, today's county home was known as a poor house and 
set up to care for the indigents of the county. The name was 
later changed to "county infirmary", and then later renamed "county 
home". Today the county home has evolved from an institution which 
was set up to care for the indigent exclusively, to a home where 
less than five percent of the inhabitants are indigent. It is 
interesting to note, as an example of this, that in the year 1967 
the Franklin County Home had three hundred and twenty-nine (329) 
resident patients, of which only eight had no income or resources 
of any type. This evolution has developed, at least partially, 
through the regulatory powers granted the board of county commis­
sioners in Section 5155.01, Revised Code, which reads in part: 

"The board of county commissioners** *shall 
prescribe rules and regulations for the management 
and good government of such home***." 

When an application has been made to the county home, if 
the superintendent finds that an applicant has met the residency 
requirements of Section 5155.22, supra, and if he is satisfied 
that such person should become a county charge, he can admit such 
person to the county home. It was stated in Opinion No. 928, 
Opinions of the Attorney General for 1918, and subsequently fol­
lowed, that the sole discretion in determining whether a person 
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is oualified to become a county charge vests in the superintendent 
of the county home. 

It is not difficult to envision a situation today in which 
a person may be able to pay for his care at a county home, but 
still be financially unable to pay for his care at a nursing home 
or other private institution for himself. Under the authority 
quoted above in Sections 5155.23 and 5155.26, supra, an inmate, 
in effect, is paying for his own care. Therefore, it seems that 
in accordance with Section 5155.22, supra, a county home superin­
tendent may admit persons who are able to pay for their own care 
at a county home. 

In your second question you state: 

"Does the fact that an applicant, for admission 
to the county home, is a recipient of Aid for the 
Aged preclude a finding that the applicant should 
become a public charge in accordance with Section 
5155.28, Revised Code?" 

Section 5105.05, Revised Code, which sets out the eligibility 
standards for Aid for the Aged, states that no person is eligible 
to receive such aid unless he fulfills the following conditions: 

II*** * * * * * * 

"(C) Is not an inmate of a public institution, 
except as a patient in a public medical institution 
or an inmate of a city or county home.***" 

Under this section, an inmate of a county home may receive 
Aid for the Aged, and, as quoted earlier in Section 5155.22, supra, 
a person may not be admitted to a county home unless he is a county 
charge. Therefore, it seems that an applicant for admission to 
a county home would not be precluded from a finding that he is 
a county charge, because he is receiving Aid for the Aged. Fur­
ther support is found for this position in Section 5105.29, Re­
vised Code, which states: 

"Sections 5105.01 to 5105.24, inclusive, of 
the Revised Code shall be liberally construed. 
Such sections shall not repeal any other act or 
part of an act providing for the poor except in 
so far as it is plainly inconsistent with sections 
5105.01 to 5105.29, inclusive, of the Revised Code, 
and such sections shall be construed as an addi­
tional method of supporting and providing for the 
aged poor." 

There is, therefore, no inconsistency in a finding that an 
Aid for Aged recipient should be a county charge and admitted to 
the county home. 

Your third question asks, "(i]f the County Home Superintendent 
may admit persons able to pay for the cost of their care, may he 
refuse to accept eligible applicants because he has no vacancy?" 

As pointed out in my answer to your first question, a person 
may not be admitted to a county home unless the superintendent of 
said home is satisfied that the person should become a county 
charge. 
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Chapter 5155. Revised Code, sets out only two sections for 
the removal of inmates placed in a county home. Section 5155.21, 
Revised Code, deals with the removal of an inmate who has no legal 
settlement in the state, to the county and state where such person 
has a legal settlement. Section 5155.31, Revised Code, deals with 
the closing of county homes and the subsequent care of inmates. 
Therefore, if a county home has no vacancy, the present inmates 
of the home, which do not come under Section 5155.21, supra, or 
Section 5155.31, supra, may not be removed, so the county home 
superintendent may refuse to accept eligible applicants if he has 
no vacancy. 

In conclusion then, it is my opinion and you are hereby ad­
vised that: 

1. A county home superintendent may admit persons who are 
able to pay for their care at a county home. 

2. The fact that an applicant, for admission to a county 
home, is a recipient of Aid for the Aged does not preclude a find­
ing that the applicant should become a public charge in accordance 
with Section 5155.22, Revised Code. 

3. A county home superintendent may refuse to accept eligible 
applicants because he has no vacancy. 
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