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OPINION NO. 70-126 

Syllabus: 

If a parent corporation transfers real property to its 
wholly-owned subsidiary at net book value and treats it as 
a contribution to capital, such transaction is not exempt
from the conveyance fee or transfer tax under Section 319.54 
(F) {3), Revised Code. 

To: James V. Barbuto, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 10, 1970 

I have your request for my opinion which asks: 

"If a parent corporation transfers 

real property to its wholly owned sub­

sidiary at net book value and treats it 

as a contribution to capital, is this 

transaction exempt under Section 319.54 

(F) (3) O,R.C.?" 

For purposes of clarification, any county real property 
transfer tax would be pursuant to the provisions of Chapter 322, 
Revised Code. section 319.54, Revised Code, relates to certain 
compensation for services of the county auditor based upon various 
tax revenues collected by the county. 

For purposes of your inquiry, Section 319.54, ~· reads 
in pertinent part: 

"(F) The county auditor shall charge

and receive fees as follows: 


"* * * * * * * * * 
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"(3} For receiving statements of value 

and administering Section 319.202 L319.20.E7 

of the Revised Code, one dollar, or ten cents 

per hundred dollars for each one hundred dollars 

or fraction thereof of the value of real prop­

erty transferred, whichever is greater, except 

no fee shall be charged when the transfer is 

made: 


"* * * * * * * * * 
"{h) By a subsidiary corporation to its 


parent corporation for no consideration, nominal 

consideration, or in sole consideration of the 

cancellation or surrender of the subsidiary•s 

stock; 


"* * * * * * * * * 

"{m} To or from a person when no 

consideration is paid or to be paid for 

the real estate and the transaction is 

not a gift; 


"* * * * * * * * *" 

The statutory exemptions provided in Division {F) (3) of 
Section 319.54, supra, exempting certain transfers and deeds 
from the transfer""1'ee and permissive county real property transfer 
tax, should be construed strictly, in favor of the fee and tax 
and against exemption. National TUbe Co. v. Glander, Tax Commr., 
157 Ohio St. 407 (1952). 

Subsection (h), supra, which grants an exemption for a transfer 
of real estate from a~idiary corporation to a parent corpora­
tion, cannot be construed to exempt a transfer of real estate from 
a parent corporation to a subsidiary corporation. In fact, the 
significant absence of a provision providing such an exemption 
would appear determinative of the issue. As the coUt't said in 
MadJorous v. The State of Ohio, 113 Ohio St. 427, 433 (1925): 

"***The Ohio Legislature having dealt 

with the subject, and having made certain 

provisions and certain exceptions thereto, 

it will be presumed that the Legislature has 

exhausted the legislative intent, and that 

it has not intended the practice to be ex­

tended further than the plain import of the 

statutes already enacted. The well-known 

maxim, expressio unius est exclusio alterius, 

applies. 


If an exemption for a transfer of real estate from a parent corpora­
tion to a subsidiary corporation had been intended, it would have 
been stated in the statute. 

Nor can subsection (m), supra, be construed to exempt a trans­
fer of real estate from a parent corporation to a subsidiary 
corporation. Subsection {m), supra, grants an exemption only if 
no consideration is paid or to~aid for the real estate and 
the transaction is not a gift. The transfer of the real estate 
from the parent corporation to the subsidiary corporation imputes 
a consideration or benefit flowing in some manner from the sub­
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sidiary corporation to the parent corporation,-which will be 
necessarily reflected on the books of the parent corporation.
Consequently, a strict construction in favor of the tax and against
the exemption would result in no exemption being granted for such 
a transfer. 

It is therefore my opinion, and you are hereby advised, that 
if a parent corporation transfers real property to its wholly-owned 
subsidiary at net book value and treats it as a contribution to 
capital, such transaction is not exempt from the conveyance fee or 
transfer tax under Section 319.54 (F)(3), Revised Code. 




