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CORONERS-COUNTY-MAY BE REIMBURSED FOR NECES­
SARY TRAVELING EXPENSES-INCURRED IN USE OF PER­
SONALLY OWNED AUTOMOBILES ON OFFICIAL BUSINESS 
-OPINION 2187, O.A.G. 1950, PAGE 571, OVERRULED. 

SYLLABUS: 

County coroners may be reimbursed for their necessary traveling expenses 
incurred by them while using their personally owned automobiles on their official 
business. Opinion No. 2187, 1950, 0. A. G., page 571, overruled. 



OPINIONS 

Columbus, Ohio, September 23, 1952 

Hon. Joel S. Rhinefort, Prosecuting Attorney 

Lucas County, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows : 

"The Coroner of Lucas county, Ohio has advised me that 
he has received a report from the Stat~ Auditor disallowing mile­
age in the conduct of his office for the years 1948, 1949, and up 
to September I, 1950, in the sum an average 
of a little over $400.00 a year. Said

of $1,319.07, which is 
 mileage was paid to the 

coroner monthly at the rate of six cents per mile. 

"The inclusion of said mileage did not exceed the yearly 
budget allowed the coroner for expenses incurred in the operation 
of said office for any one year. 

"It is necessary for the coroner to use his own automobile 
in Lucas county. No automobile is furnished by the county com­
missioners as occurs in Cuyahoga, Hamilton, Franklin and some 
other counties. At no time has the salary and expenses of the 
present coroner equalled or exceeded the salary and expenses of 
his predecessors in office. The present coroner was appointed 
April 9, 1947 to fill an unexpired term and was thereafter elected 
to the office. 

"I would appreciate an opinion as to whether or not such 
mileage can be allowed by the county commissioners." 

Prior to the enactment, on June 28, 1945, of Amended Substitute 

Senate Bill No. 92, by the 96th General Assembly (121 Ohio Laws, 591), 

the compensation of coroners in counties, having a population of less 

than 400,000, was entirely based on certain fees. Section 2866, General 

Code, as it was then in force, read as follows : 

"Coroners shall be allowed the following fees: For view of 
dead body, three dollars; for drawing all necessary writings, for 
every one hundred words, ten cents; for traveling each mile, ten 
cents; when performing the duties of sheriff, the same fees as are 
allowed to sheriffs for similar services." 

Section 2866-1, General Code, then in force provided as follows: 

"In counties having a population, according to the last federal 
census, of less than four hundred thousand the total compensation 
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paid to the coroner as fees, under all sections of the General Code, 
in no case shall exceed five thousand dollars per annum or be less 
than one hundred and fifty dollars per annum. If the fees in any 
one year are less than the minimum compensation allowed by law 
then such coroner shall be allowed the difference up to one hun­
dred and fifty dollars to be paid by the county commissioners out 
of the emergency or contingent fund." 

This general schedule of fees did not app;y to counties having a 

population according to the last federal census, of 400,000 or more, where 

by the terms of Section 2856-4, General Code, a coroner was entitled to 

receive a salary of $6,000 per annum. 

The Act of June 28, 1945, above referred to, appealed all of the sec­

tions above mentioned and by the enactment of Section 2855-3, General 

Code, substituted the following: 

"The annual salary of the coroner shall be four hundred 
dollars in counties of less than 25,000, as ascertained by the latest 
federal census of the United States. The coroner shall receive 
additional compensation as follows; one and one-half cents ( r½¢) 
per capita for the population of such county in excess of 25,000 
and not in excess of 200,000; and one cent ( r ¢) per capita for the 
population of such county in excess of 200,000. Such annual 
compensation shall not be more than six thousand dollars, pay­
able monthly by the county treasurer of such county on the 
warrant of the county auditor." 

It therefore appears very clearly that prior to June 28, 1945, coroners, 

at least in counties having a population of less than 400,000, were strictly 

on a fee basis so far as their compensation was concerned. It will be 

noted, too, that all the elements that entered into the coroner's compensa­

tion are denominated as "fees." The coroner was entitled to a fee of $3.00 

for viewing a dead body; a fee of 10¢ per hundred words for all neces­

sary writings, and a fee of 10¢ for traveling each mile in the performance 

of his duties. It would appear that since the coroner was only allowed 

a sum of $3.00 for viewing a dead body and 10¢ per hundred words for 

writing his record and report, a large portion of his compensation, if it 

amounted to any sizeable sum, must have grown out of the allowance of 

10¢ for each mile traveled. Whether the legislature in establishing that 

schedule and in making that allowance for "traveling each mile," had in 

mind that it was partly to pay the expenses of his travel, it is impossible 

to say. Certain it is that this amount was styled a "fee," and was not 

denominated as an allowance for expenses. 
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Just before the Act of June 28, 1945 was to become effective, Opinion 

No. 426, Opinions of the Attorney General for 1945, page 535, was 

rendered, the syllabus reading as follows: 

"County commissioners may permit the county coroner to 
use, in the discharge of his official duties, a motor vehicle purs 
chased by them for their own use under Sections 2412-1 and 
2412-2, General Code, and also supply gasoline and oil therefor." 

In the course of the opinion, the repeal of former Section .2866 and 

the enactment of the new Section 2855-3 were referred to, and the followi 

ing language was used : 

"As a result of this revision county coroners will receive no 
mileage or other fees for official services, but instead will receive 
salaries and per capita compensation from the county treasury 
based upon the population of their respective counties, pursuant 
to the provisions of new Section 2855-3, General Code." 

( Emphasis added.) 

My immediate predecessor, 111 Opinion No. 2187, Opinions of the 

Attorney General for 1950, page 571, held: 

"County coroners who use their own automobiles in discharg­
ing the duties of their office are not entitled to mileage for· such 
use either by statute or by implication. Their compensation is 
limited to that provided for them in Section 2855-3 of the General 
Code." 

It was doubtless on the strength of that opinion that the findings 

mentioned in your letter were made. 

It appears to me that the use of the word "compensation" in the 

above syllabus is not accurate. It implies that an allowance for reimburse­

ment of expenses of traveling is a part of the compensation of an officer. 

I submit that an officer could not live long on that kind of "compensa­

tion." The opinion is predicated upon the fact that former Section 2866 

above referred to, which caried a fee of 10¢ for traveling each mile was 

repealed in connection with the enactment of Section 2866-3, General Code. 

The writer of the 1950 opinion apparently based his entire conclusion 

on the 1945 opinion which, as will -be noted in its holding, in no way 

sustained his conclusion. The writer of the 1950 opinion also quoted the 

sentence from the body of the 1945 opinion which I have above set out, 
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to the effect that "as a result of this revision, county coroners will receive 

no mileage or other fees for official services," etc. and then declared: 

"In view of this opinion, and the discussion preceding it, it 
is apparent that the legislature intended the provision for per 
capita compensation of Section 2855-3, supra, to be in lieu of mile­
age and other fees formerly allowed to coroners, and that county 
coroners are not now entitled, as a matter of right by statute, to 
mileage or any other compensation other than that provided for 
in Section 2855-3, General Code." 

That of course begs the question, for we are not concerned with the 

right of a coroner to receive "additional compensation," but only with 

the question whether he may be reimbursed for traveling expenses incurred 

m the performance of his official duties. 

In an opinion which I rendered on August 28, 1951, being No. 690, 

it was held: 

"County officers and employees may be reimbursed for 
necessary travel expenses incurred by them while using their per­
sonally owned automobiles on official county business, and in such 
cases, the method adopted for payment of such expenses is dis­
cretionary with the county officials having final authority in such 
regard." 

While that opinion did not refer specifically to county coroners, 

yet, since a county coroner is one of the elected officers of the county, 

it applies just as directly to the coroner as to any other county officer. 

'vVe may note the provisions of Section 2412-1, General Code, author­

izing county commissioners to purchase automobiles for their own use, 

and also Section 2412-2, General Code, which provides in part: 

"vVhen purchased, such vehicle or vehicles shall be for the 
use of the county commissioners, or other county officials, * * * 
Such vehicles shall be used by each such official * * * in lieu of 
hiring vehicles * * *." (Emphasis added.) 

In view of this broad authority, it appears to me that the law intends 

to give the county commissioners wide discretion in providing the county 

officers with means of transportation ,vhile performing their official duties, 

and if they may either purchase or rent automobiles for that purpose, it 

seems quite reasonable that they may reimburse an official for the expense 

involved in the use of a vehicle owned by him. 
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I call particular attention to an earlier opinion referred to in my 

Opinion No. 6go, to wit, Opinion No. 170, Opinions of the Attorney 

General for 1930, page 1241, and particularly to the second syllabus of 

that opinion, which reads as follows : 

"In the absence of statutory or charter provision prohibiting 
or limiting such action, a public officer or public employe may 
lawfully be reimbursed from public funds for traveling and other 
personal expenses actually and necessarily incurred by him in the 
performance of a public duty in furtherance of a definite project 
or undertaking then under way or in immediate prospective con­
templation, provided in the exercise of a sound and proper discre­
tion, it appears that the incurring of said expenses is necessary for 
the benefit of the political subdivision which the officer or employe 
serves, and in the performance of a duty enjoined or authorized 
by law. If by statute or charter provision such expenses are 
limited the officer or employe may be reimbursed within the limita­
tions allowed by such law only." 

The then Attorney General stated that that proposition had been 

sustained by a large number of previous opinions. 

I see no reason why the views expressed in both of the opinions last 

referred to will not apply just as well to a coroner as to any other county 

officer, and I therefore feel impelled to overrule the 1950 opinion above 

referred to, in so far as it forbids the allowance to a county coroner for 

the expense of driving his own automobile in the performance of his 

official duties. 

It is accordingly my opinion and you are advised that county coroners 

may be reimbursed for their necessary traveling expenses incurred by 

them while using their personally owned automobiles on their official 

business. Opinion No. 2187, of 1950, overruled. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




