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health would be authorized to order that all dogs be so vaccinated. The further 
question may arise as to whether or not the district board of health should pay the 
cost of such vaccination, or whether or not such cost should be paid by the individual 
owners of the dogs. However, this matter is not before me and it is accordingly not 
necessary to comment thereon. 

Specifically answeri~g your question, I am of the opinion that an order of a 
district board of health made pursuant to the provisions of Section 1261-42, General 
Code, intended for the general public, may contain a reference to the statutory penalty 
for violation of such orders, which penalty is set forth in Section 4414, General Code. 
If reference to a penalty is made in such order, it should be so worded as to clearly 
indicate that the district board of health is not fixing the penalty. 

673. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attomey General. 

INSURANCE-RIGHTS OF VARIOUS SUBDIVISIONS OF STATE TO 
CARRY PUBLIC LIABILITY POLICIES COVERING MOTOR VEHICLES 
-PROPER FUND FOR PREMIUMS. 

SYLLABUS: 
1. County commissioners and boards of education may not lawfully carry public 

liability and pro pert~>' damage insurance payable to others on accouut of damages grow­
ing out of the operatum of motor vehicles by such boards in connection with their 
official duties, for the reason that when acting in S!~C'h ca.pacity they are performing a 
governmental function and that no liability arises under such circumstances. 

2. By reason of the liability created by Section 3298-17 of the General Code in 
cases where boards of township trustees are negligent in the performance of their 
duties in connection with roads, such boa.rds may lawfully protect themselves against 
damages by mea11s of insurance. 

3. Municipal officers when not acting in a proprietary capacit::,•, such as when 
oPerating a public utility, arc limited in the acquiring of such insurance il~ the same 
manner as boards of education and township trustees. 

4. Such boards and officers may legally contract for fire or collision insurance 
to protect automobiles owned and operated by them from loss to the property itself. 

5. Premiums for such i11sttrance may properly be paid out of any fund of the 
subdivision operating and maintaining the same which is available for the purpose of 
maintenance of such vehicles. 

CoLUMBUs, Omo, July 26, 1929. 

HoN. FRANK F. COPE, Prosecuting Attorney, Carrollton, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of your communication, which reads: 

"We wish to inquire relative to county commissioners, township trus­
tees, boards of education, councils of villages and boards of affairs carrying 
public liability, collision and property damage insurance on motor vehicles 
owned by them and operated by their employes, purchased from insurance 
companies. 
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In brief, we wish to know if such insurance can be carried and if so out 
of what fund the premium should .he paid." 

The question of liability insurance in connection with the operation of motor 
vehicles by the various subdivisions of the state has been under consideration many 
times by the Attorney General. \.Yithout attempting to review the many opinions 
upon the subject, it may be stated to have been conclusively established as a propo­
sition of law that, in the exercise of the various duties of hoards of education, town­
ship trustees and county commissioners, such boards act in a governmental capacity 
as contradistinguished from a proprietary capacity and, therefore, there is no liability 
to third persons for damages growing out of the operation of motor vehicles in 
connection with the performance of such duties as such boards are required under 
the law to perform, in the absence of statutes expressly creating such a liability. vVhere 
there is no liability, it follows that there is no consideration for such expenditure and 
the same would be illegal. 

In an opinion of my predecessor, found in Opinions of the Attorney General for 
the year 1927, at page 814, it was held, as disclosed by the syllabus, that: 

"A board of county commissioners cannot legally enter into a contract 
and expend public moneys for the payment of premiums on 'public liability' 
or 'property damage' insurance covering damages to property and injury to 
persons caused by the negligent operation of county owned motor vehicles; 
there being no liability to be insured against, the payment of premiums 
would amount to a donation of public moneys to the Insurance Company." 

In my opinion No. 210, issued under date of March 19, 1929, to Ron. S. K . .:\Tardis, 
Chairman of the School Committee, House of Representatives, it was held that 
House Bill No. 301, if enacted into law in the form it then existed, would be uncon­
stitutional. Said bill provided, among other things, that the board of education of 
each school district should procure liability insurance covering each school wagon 
or motor van and all pupils transported under the authority of the board of educa­
tion. In said opinion, it was pointed out that under the present law there is no liability 
on boards of education for injuries resulting under such circumstances caused by 
negligence or otherwise; that insurance against a liability that does not exist would 
result in the diversion of public funds for a useless purpose and, therefore, would 
be unconstitutional. 

In an opinion of the Attorney General, found in Opinions of the Attorney General 
for the year 1920, at page 341, it was held, as disclosed by the second branch of the 
syllabus: 

"County commiSSioners have no authority to procure insurance on be­
half of the county against loss which may accrue to it in the use of automobile 
trucks, through injuries to the person or property of third persons; * * * . " 

While, by analogy, it would seem that the same rule of common law that applies 
to insurance by county commissioners would apply to a board of township trustees, 
the Legislature has otherwise provided in the enactment of Section 3298-17, General 
Code, which reads: 

"Each board of township trustees shall be liable, in its official capacity for 
damages received by any person, firm or corporation, by reason of the negli­
gence or carelessness of said board of trustees in the discharge of its official 
duties." 
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In an op1mon of my predecessor, found in Opinions of the Attorney General 
for the year 1928, p. 2964, which construed the section last quoted, it was clearly in­
dicated that a board of trustees were liable under said section in damages to third 
persons for negligence in the improvement of a township road. 

There are no such statutory provisions in reference to boards of education. Sec­
tion 2408, General Code, which is not so comprehensive as Section 3298-17, which re­
lates to county commissioners, in part, provides : 

"The board shall be liable in its official capacity for damages received 
by reason of its negligence or carelessness in not keeping any such road or 
bridge in proper repair. * * * 

However, it is clear that liability arises under this section by reason of the 
failure of the board of county commissioners to keep roads and bridges in proper 
repair and does not include a situation such as you mention, where there is negligence 
in the operation of a motor vehicle in connection with the performance of their duties. 

The foregoing has related, of course, to liability and property damage to be paid 
to third persons. However, apparently by the use of the term "collision' insurance, 
you also inquire in reference to the insurance of such motor vehicles to protect the 
subdivisions against loss by reason of injury to the property itself. In the latter case, 
the question is not so easily disposed of. In the 1920 opinion of the Attorney General, 
hereinbefore referred to, it was pointed out that there was no express statutory 
authority authorizing county commissioners to obtain such insurance. It was further 
stated in said opinion that "neither is there any provision which by implication or 
inference might give rise to such authority." 

My immediate predecessor had under consideration on several occasions the ques­
tion of paying premiums upon burglary or holdup insurance for county treasurers. 
However, it is believed necessary to discuss hut one of said opinions for the purposes 
hereof, namely, the opinion of the then Attorney General, found in Opinions for the 
year 1927, p. 2160. Said opinion of the Attorney General discusses an opinion of the 
Court of Appeals of Clark County in the case of Fundaburg, et al., vs. H'cbb, decided 
by said court in 1924. Apparently the opinion of said court affirmed the opinion of 
the Court of Common Pleas without an extended discussion on the subject: The said 
opinion of the Common Pleas Court stated that "if the power exists at all it must do 
so under the general provisions which clothe the county commissioners with inherent 
authority to perform acts to preserve or to benefit the corporate property of the 
county over which they have control." And, of course, it was upon this proposition 
that the conclusion of the Court of Common Pleas and the Court of Appeals was 
based. The then Attorney General disagreed with such holding in so far as it affected 
the question of burglary insurance for the county treasurer and indicated that the hold­
ing of the Court of Appeals upon said question should not be considered as binding 
except in the jurisdiction of said court. The Attorney General in said opinion, among 
other things, stated: 

"Cognate sections of the General Code direct the county commiSSIOners 
to furnish, at the expense of the county, necessary books, stationery and sim­
ilar supplies as may be needed for the county offices. This express authority 
to provide office equipment and supplies necessarily includes within it the 
authority to protect and preserve this physical property by insurance or 
otherwise, whether that insurance be against losses by fire, theft, robbery or 
burglary. The same rule would apply to other county property which it is 
the duty of the county commissioners to provide and care for. 

At no place in the statute will there be found any provision granting to 
the county commissioners, custody of the monies of the county. * * * " 
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By reason of the above language of the Attorney General, it is thought that he 
clearly recognized the power of county commissioners to contract for insurance, the 
purpose of which was to preserve the corporate property over which they had con­
trol, and his conclusion with reference to there being no power to contract for burglary 
insurance was based upon the fact that the commissioners did not have the custody 
and control of the money in the county treasury. It is an established practice of 
boards of education, township trustees, county commissioners and other subdivisions 
of the state, having custody and control of property belonging to the public, to insure 
the same against loss or damages to the property itself, and I am inclined to the view 
that there is sufficient authority, in view of the duty of such boards to protect such 
property, to authorize them to contract for such insurance. 

The foregoing will dispose of your inquiry in so far as boards of county com­
missioners, township trustees and boarrls of education are concerned, and, of course, 
these are the boards mentioned in your communication which you, in your official 
capacity are required to advise. 

In so far as your question with reference to the municipal officials which you 
mention is concerned, it is believed that the same rule, by analogy, that applies to 
county commissioners and boards of education would apply, excepting by reason of 
the peculiar powers of municipalities and specific statutes relating thereto. There 
are instances in which the courts have said they act in a proprietary capacity. 

In the case of Insurance Co. vs. Wadsworth, 109 0. S. 440, the Supreme Court 
of Ohio held that a municipality operating a public utility did so in a proprietary 
capacity, and, under such circumstances, could enter into contracts with reference 
to insurance and other matters in the same manner as an individual could do. In all 
probability the board of public affairs would be, in most instances if not all, operating 
a public utility and acting in a proprietary capacity. 

In this connection, it may be pointed out that the Supreme Court of Ohio, in 
City of Wooster vs. Arben:::, 116 0. S. p. 281, held, as disclosed by the syllabus, that: 

"Streets and highways are public and governmental institutions, main­
tained for the free use- of all citizens of the state, and municipalities while 
engaged in the improvement of streets are engaged in the performance of a 
governmental function. 

Section 3714, General Code, imposes upon municipalities the obligation 
to keep streets, alleys and other highways within the municipality open, in 
repair, and free from nuisance; the legislation imposing this duty is an ex­
ercise of the sovereignty of the state, and municipalities as creatures of the 
same sovereignty are subject to the liability which follows a failure to dis­
charge that duty. 

The duties and obligations thus imposed are in derogation of the common 
law and must therefore be strictly construed, and the prvisions of that leg­
islation cannot by implication or interpretation be extended to make a mu­
nicipality liable for the negligence of its servants while engaged in the act 
of making improvements to streets, unless such negligence relates to a con­
dition of the street itself and the damage is caused by a defecti\·e condition 
thereof." 

In said opinion it was assumed that the driver of a truck employed by the city and 
engaged in hauling cinders was negligent and that such negligence was the proximate 
cause of an injury to a third person who had not contributed to such injury. Not­
withstanding such facts, the court held there was no liability. 

Without further discussion, it may be briefly stated that in those instances in 
which municipal officials are not acting in a proprietary capacity, they would be go,·-
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erned by the same rules in reference to obtaining liability and property damage in­
surance on motor vehicles owned and operated by them as heretofore set forth with 
reference to the powers of boards of education and county commissioners. 

You further inquire, if such insurance can be carried, out of what funds the 
premiums should be paid. \Vithout undertaking to discuss the status of the various 
funds at the disposal of the subdivisions about which you inquire, it is believed 
sufficient to state that in most instances, if not all, such expenditures which arise by 
reason of the operation and maintenance of a motor vehicle, should properly be paid 
out of any funds available for the maintenance of such vehicle. In other words, 
if there are funds available to maintain such a vehicle, the payment of such a premium 
would be for the same purpose. 

Based upon the foregoing, it is my opinion that: 
1. County commissioners and boards of education may not lawfuiJy carry public 

liability and property damage insurance payable to others on account of damages 
growing out of the operation of motor vehicles by such boards in connection with 
their ofllcial duties, for the reason that when acting in such capacity they are per­
forming a governmental function and that no liability arises under such circumstances. 

2. By reason of the liability created by Section 3298-17 of the General Code, in 
cases where boards of township trustees are negligent in the performance of their 
duties in connection with roads, such boards may lawfully protect themselves against 
damages by means of insurance. 

3. Municipal officers when not acting in a proprietary capacity, such as when 
operating a public utility, are limited in the acquiring of such insurance in the same 
manner as boards of education and township trustees. 

4. Such boards and officers may legally contract for fire or collision insurance 
to protect automobiles owned and operated by them from loss to the property itself. 

5. Premiums for such insurance may properly be paid out of any fund of 
the subdivision operating and maintaining the same which is available for the purpose 
of maintenance of such vehicles. 

674. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN' 

Attorney General. 

SCHOOL DISTRICT-CREDITOR OBTAINING JUDGMENT FOR COST OF 
TRANSPORTATION OF SCHOOL CHILDHEN-HOW CLAIMS SATIS­
FIED-DISTRIBUTION OF STATE EDUCATIONAL EQUALIZATION 
FUND. 

SYLLABUS: 
1. When a proPosition to levy taxes, above the fifteen mill limitation, for the· 

purpose, as it aPPeC#'s on the ballot, "for the better maintmar1ce of the school," is 
s~tbmitted to the electors of a school district at a regular November election in any 
)'ear, and the propositiOII carries, the taxes collected a11d paid i11to the school district 
treasury, the board of education of the school district may lawfully expmd the pro­
ceeds of such le~· for current exPenses of the school district, including the cost of 
transportation of pupils and the payment of judgments based on claims jar the 
transportation of pupils. 

2. Judgment creditors of a school district ma.y not lawfull}• levy execution for 


