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Upon the statement of facts submitted in your letter, there being no funds 
available, it would appear that there should be submitted to the electors the question 
of issuing bonds for the purpose contemplated, in an amount which will cause the 
net indebtedness to be within the limitations set forth in Section 2293-17, supra. The 
entire procedure for submitting such question is outlined in the Uniform Bond Act. 

In specific answer to your inquiry, I am of the opinion that township trustees 
have authority by virtue of Sectivn 3295, General Code, to purchase a township hall 
already constructed. If funds are not available for such purpose, the question of issu• 
ing bonds therefor should be submitted to the electors in accordance with the pro­
visions of the Uniform Bond Act. 

910. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

SCHOOL DISTRICT-MONIES FROM PREVIOUS SPECIAL TAX LEVIES 
COMMINGLED WITH GENERAL FUND-SURPLUS IN SUCH GEN. 
ERAL FUND APPLICABLE FOR BUILDING AUDITORIUM. 

SYLLABUS: 
A surplus accumulated over a series of years in the general fund of a school dis· 

trict, may lawfully be e%pended for the building of a school auditorium, even though 
such accumulated surplus may consist in Pari of the proceeds of special fa% levies which 
inadvertently have been placed in the general fund and thus become impossible ojl 
identification. 

CoLUMBUS, OHio, September 24, 1929. 

HoN. RovE. LAYTON, Prosecuting Attorney, Wapakoneta, Ohio. 
DEAR SIR :-This is to acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows : 

"I will thank you for your opinion on the following question: 

The Goshen Township School District of Auglaize County, Ohio, has 
a centralized school located at the former village of New Hampshire, the 
territory of which village is also now included in said Goshen Township 
School District. 

This centralized school also contains a high school of the first grade. 
Owing to a lack of room, in particular for athletics, state authorities are 
inclined to reduce the grade of this high school. 

Some ten years ago the board of education passed a resolution providing 
for the levy of a tax in excess of the 15 mill limitation, which was voted 
upon favorably by the electors, and said tax was levied and collected. Some 
five years ago another resolution to the same effect was passed providing for 
another tax levy of three mills in excess of the 15 mill limitation for a period 
of five years, and this excess tax was also levied and collected. There is now 
a surplus of about $10,000 in the general fund of this school district, and we 
may assume that some part of this surplus was the result of this excess tax 
levy, although various improvements were made in the school, which might 
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have exhausted the greater part of the proceeds derived from this excess 
tax levy. 

The records which should contain copies of the original resolutions pro­
viding for these excess tax levies cannot be found, but the minutes of the 
county board of elections, to whom these resolutions were certified, state that 
the first excess tax levy, voted upon some 10 years ago was 'for school pur­
poses', and that the second excess tax levy voted upon some five years ago, 
was 'for the purpose of meeting current expenses.' 

The board of education of this district this spring decided to use this 
surplus in the general fund for the purpose of building a school auditorium 
to be used for a meeting place for the pupils, for recreational purposes and 
in particular for athletics. The board passed a resolution to that effect and 
is now advertising for bids. 

The question is, can they use this surplus in the general fund for this 
purpose, in view of the fact that they have been collecting an excess tax 
levy of three mills during the past ten years? In this connection it seems to 
me the first paragraph of Sec. 5625-5 of the General Code, which sets out 
what amounts may be included in the general levy 'for current expe-nses', etc., 
has an important bearing upon the rights of the board in this matter.'' 

Section 5625-5, General Code, to which you refer, provides in part as follows: 

"The purpose and intent of the general levy for current expenses is to 
provide one general operating fund derived from taxation from which any 
expenditures for current expense of any kind may be made, and the taxing 
authority of a subdivision may include in such levy the amounts required for 
the carrying into effect of any of the general or special powers granted by 
law to such subdivision, including the acquisition or construction of perma­
nent improvements * * * . The power to include in the general levy 
for current expenses additional amounts for purposes for which a special tax 
is authorized shall not affect the right or obligation to levy such special tax. 
* * * Provided that nothing herein shall require the inclusion within the 
general levy of amounts for any purpose for which a special levy is author­
ized to be made under the provisions of this act.'' 

Section 5625-4, General Code, enacted simultaneously with Section 5625-5, pro­
vides that the taxing authority of each subdivision shall divide the taxes levied into 
certain separate and distinct levies, including the general levy for current expense, 
within the fifteen mill limitation, and special levies within the fifteen mill limitation, 
and special levies within the fifteen mil! limitation as authorized by law, or by vote 
of the people outside the fifteen mill limitation. At the same time, there was enacted 
Section 5625-9, General Code, which provides that each subdivision shall establish 
certain funds including a general fund and a special fund for each special tax levy. 

It will be observed that Section 5625-5, General Code, has to do with the general 
levy for current expenses, whereas the levies about which you inquire were special 
levies. There is no doubt but that levies for the acquisition or construction of perma· 
nent improvements, such as buildings, may now be included in the general levy for cur­
rent expenses. It was held in a recent opinion of this office, No. 764, rendered under 
date of August 19, 1929, that "A surplus appearing in the general fund of a school 
district may be legally used for purchasing needed equipment for a school building." 
In the course of the opinion, after referring to the several sections of the Code re• 
lating to the levying of taxes, it is observed : 
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"A consideration of these sections clearly discloses that, first, the general 
levy for current expenses shall be paid into the general fund, and, second, 
that one of the purposes of the general levy for current expenses is the acqui­
sition or construction of permanent improvements." 

It should be noted that in the foregoing opinion the general levy for current expenses 
authorized to be levied by force of Sections 5625-3, 5625-4 and 5625-5, General Code, 
was being dealt with and no consideration was given to any special levy spoken of in 
Sections 5625-6 and 5625-15, General Code. 

Moreover, Section 5625-5, General Code, under consideration in the above men­
tioned opinion, and the other sections of the Code, hereinbefore referred to, are a part 
of the present existing Budget Law and did not become effective until August 10, 1927. 
The tax levies mentioned in your inquiry were made before that time and by authority 
of laws then in force. The said Section 5625-5, General Code, and present existing 
cognate sections of the Code embraced within the so-called Budget Law are there­
fore not helpful in the determination of your question. 

Although you do not state the exact dates of the two voted tax levies referred to, 
it is apparent that the former, which was voted upon "some ten years ago" "for school 
purposes" was levied prior to 1925 and the action with reference thereto was there­
fore taken under the provisions of Section 5649-5, General Code, as enacted in 1911 
(102 0. L. 272). That section of the Code authorized the submission to the voters 
of a proposition to levy taxes outside of certain limitations fixed by law, and by its 
terms did not require that any specific purpose be stated as to what the levy was for, 
other than for school purposes, or municipal purposes, or county purposes, etc., as the 
case might be. In 1925 said Section 5649-5, General Code, was amended, and as 
amended, required, if the proposition to levy taxes outside of general limitations be 
submitted to the voters, that the specific purpose for which the levy is sought be 
stated. One of the enumerated purposes for which such a levy might have been· 
made under the law as amended in 1925 was "for the purpose of meeting the current 
expenses of the subdivision." 

Inasmuch as the second levy spoken of by you was for "current expenses'', 
it is probable that it was submitted since the amendment of Section 5649-5, General 
Code, which was made in 1925 (111 0. L. 345). It is possible that some part of this 
levy has been collected since the effective date of the present existing Budget Law, 
to-wit August 10, 1927. 

During all the time that either of the levies spoken of was being collected, there 
was in force Section 7603, General Code, and said section is still in force. It reads in 
part as follows : 

"The certificate of apportionment furnished by the county auditor to the 
treasurer and clerk of each school district must exhibit the amount of money 
received by each district from the state, the amount received from any special 
tax levy made for a particular purpose, and the amount received from local 
taxation of a general nature. * * * Funds received from special levies 
must be designated in accordance with the purpose for which the special levy 
was made and be paid out only for such purposes, except that, when a balance 
remains in such fund after all expenses incident to the purpose for which it 
was raised have been paid, such balance will become a part of the contingent 
fund, and the board of education shall make such transfer by resolution. 
Funds received from the local levy for school purposes must be designated so 
as to correspond to the particular purpose for which the levy was made. 
* • * , 
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In addition to the provisions of Section 7003, General Code, quoted above, the 
proceeds of either of the tax levies spoken of which have been collected since August 
10, 1927, must be dealt with in accordance with the provisions of Section 5625~9, 
General Code, which provides that a special fund shall be established for each special 
levy. 

From the foregoing, it will readily be seen that the proceeds of the tax levies 
about which you inquire should have been placed in special funds and not in the gen­
eral fund. So far as any proceeds of the first levy spoken of, that is the one "for 
school purposes", is concerned, there is no doubt, provided any revenues collected in 
pursuance of that levy are still in existence, but that they might be used for the erec­
tion of an auditorium. As to any revenues collected under the second levy "for cur­
rent expenses" those revenues in my opinion could not be used for the erection of any 
building. Their use should be confined to what is generally understood to be current 
running expenses. However, it appears from your statement that all these revenues 
have been placed in the general fund and thus become so commingled with the gen• 
eral revenues of the district that they could hardly be identified. 

While it is very possible that the surplus which has accumulated would not have 
been accumulated had it not been for the special levies spoken of, yet we cannot say 
that any of the specific moneys now composing the accumulated surplus came directly 
from the special levies mentioned. It may as reasonably be said that the money 
expended was the money derived from the special levies, and the surplus now on hand 
was derived from the general levies, as to say that money derived from the gener~l 
levies was expended and that from the special levy allowed to accumulate. 

I am of the opinion, under the circumstances, that the accumulated surplus now 
in the general fund of the Goshen Township School District may lawfully be used 
for the construction of a school auditorium. 

911. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, CONTRACT BETWEEN STATE OF OHIO AND THE WEGJ;: 
MARBLE AND TILE COMPANY, COLUMBUS, OHIO, FOR MARBLE; 
TILE AND TERRAZZO FOR PHARMACY AND BACTERIOLOGY 
BUILDING, OHIO STATE UNIVERSITY, COLUMBUS, OHIO, AT AN 
EXPENDITURE OF $10,455.00-SURETY BOND EXECUTED BY THE 
INDEMNITY INSURANCE COMPANY OF NORTH AMERICA. 

CoLUMBUS, OHIO, September 24, 1929. 

HoN. RICHARDT. WISDA, Superintendent of Public Works, Columbtts, Ohio. 
DEAR SIR:-You have submitted for my approval, a contract between the State of 

Ohio, acting by the Department of Public Works, for the Board of Trustees of the 
Ohio State University, and The Wege Marble and Tile Company of Columbus Ohio. 
This contract covers the construction and completion of marble, tile and terrazzo 
contract for Pharmacy and Bacteriology building," Ohio State University, Columbus, 
Ohio, and calls for an expenditure of ten thousand four hundred and fifty-five dollars 
($10,455.00). 

You have submitted the certificate of the Director of Finance to the effect that 
there are unencumbered balances legally appropriated in a sum sufficient to cover the 


