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JUSTICE OF PEACE - TOWNSHIP - WHERE AT GENERAL 

ELECTION, NOVEMBER, 1939, "S" WAS ONLY PERSON 

ELECTED - "M" WAS ELECTED, NOVEMBER ELECTION. 

1935 AND "H" WAS APPOINTED BY TOWNSHIP TRUSTEES 

TO FILL UNEXPIRED TERM OF "C" WHO HAD BEEN REGU­

LARLY ELECTED, NOVEMBER, 1935, AND SUBSEQUENTLY 

RESIGNED-- "S" SUCCEEDS TO OFFICE OF "M". 

SYLLABUS: 

At the general election held in November, 1939, "S" was tlze only person 

elected to the office of justice of the peace of --- Township. At the time 

of such election "JI,/'' and "I-I" were each serving as justice of the peace 

of such township, "111" having been elected to such office at the November 

election, 1935, and "H" having been appointed thereto to fill the unexpired 

term of "C", who was elected to such office at the general election of No­

vember, 1935, and who subsequently resigned. HELD; "S" succeeds to the 

office of "11-1". 

Columbus, Ohio, August 22, 1940. 

Hon. John \V. Howell, 
Prosecuting Attorney, 
Gallipolis, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion on the 

following: 

"Guyan Township in this county has three Justices of the 
Peace. 

At the general election in 1935 ;\:I and C were duly elected as 
two of the Justices of the Peace of said Township and each of them 
subsequently qualified and filed his commission with the Clerk of 
Courts of this county and started to serve a four year term as such 
officer. 

At the general election in November, 1937, N was duly elected 
as one of the Justices of the Peace of said township for a four year 
term and subsequently qualified, filed his commission with our 
local Clerk of Courts and entered on the duties of his office. 
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Subsequently C resigned as such officer and H was appointed 
by the Township Trustees to -serve until his successor was elected 
and qualified, H filing his commission with the Clerk and qualify­
ing in January of 1938. 

At the general election held in 1939 the Election Board 
obviously made a mistake in preparing the ticket for the election 
of the Justices of the Peace, it being printed upon said ticket 'vote 
for not more than one,' and the name of S was written in and he 
was elected for a four year term as one of the]ustices of the Peace 
of said township. He subsequently qualified and filed his commission 
with. the Clerk of Courts. 

Under this set of facts will you kindly advise me as to which 
of the Justices of the Peace in said township should turn over his 
docket and books to S, the newly elected Justice of the Peace." 

In substance you inquire whether, under the circumstances outlined 111 

your communication, 1\1 or H should deposit his dockets, etc. with S the 

newly elected justice of the peace. Clearly, N need not be considered by 

reason of' the fact his term will not expire until December 31, 1941. 

Article XVII, Section 2 of the Constitution of Ohio provides 111 part 

as follows: 

" * * * The term of office of Justices of the Peace shall be 
such even number of years not exceeding four (+) years, as may be 
prescribed by the General Assembly." · 

Section 1713, General Code, reads in part as follows: 

" * * * All justices of the peace shall be elected for a term 
of four years." 

M was elected justice of the peace in November, 1935 and by virtue 

of the provisions above quoted his term expired December 31, 1939. There 

being a constitutional limitation of four years for such office, l\1 therefore 

may not legally hold over beyond the expiration of the tenn for which he 

was elected. 

The question as to the length of a term of office fixed by the Con­

stitution was considered by this office on two former occasions. In an 

opinion rendered by the then Attorney General in 1929 (Opinions of the At­

torney General, 1929, Vol. II, page 1577), it was held: 

"Where a term of office is fixed ·by the Constiution, the statu­
tory right to continue therein until a successor is elected and qual­
ified is limited to the period fixed by the Constitution." 
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In the course of that opinion it was said at page 1578 as follows'. 

"It will be observed that Section 2, Article XVII of the Con­
stitution, supra, expressly limits the term of office of a justice of 
the peace to four years. Therefore, no person may hold the office 
of justice of the peace longer than four years, under one election 
or appointment." 

Similarly, in answer to the same question it was stated in an op1mon 
rendered in 1925 ( Opinions of the Attorney General, 1925, Vol. I, page 52) : 

"A justice of the peace elected to serve a term of four years, 
and to whom no successor has been chosen who has qualified for 
such office, may not legally continue to serve· as such justice of the 
peace." 

I come now to a consideration of H's tenure of office as of December 

31, 1939. It appears that he was appointed justice of the peace in January, 

1938, to fill the vacancy created by the resignation of C. Such appointment 

was made in pursuance of Section 1714, General Code, which provides as 

follows: 

"If a vacancy· occurs in the office of justice of the peace by 
death, removal, absence for six months, resignation, refusal to serve, 
or otherwise, the trustees within ten days from receiving notice 
thereof, by a majority vote, shall appoint a qualified resident of 
the township to fill such vacancy, who shall serve until the next 
regular election for justice of the peace, and until his successor is 
elected and qualified. The trustees shall notify the clerk of the 
courts of such vacancy and the date when it occurred." 

Section 1715, General Code, provides: 

"At the next regular election for such office, a justice of the 
peace shall be elected in the manner provided by law, for the term 
of four years commencing on the first day of January next following 
his election." 

Having in mind Section 4785-4d, General Code, which provides that 

general elections for justices of the peace shall be held in the odd numbered 

years, it would appear that "the next regular election for such office" after 

the resignation of C would be held in November, 1939. In connection there­

with, I direct your attention to the Opinions of the Attorney General, 1923, 

Vol. I, page 486, wherein the then Attorney General held: 

"The term of a person appointed to fill a vacancy in the of­
fice of justice of the peace would be terminated as soon as a suc­
cessor was elected and qualified, which could be on the first day of 
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January following the November election in the odd year following 
his appointment." 

In the case of- In Re Conley, 25 0. App. 339, wherein the court held 

a sentence valid which was pronounced upon a person by a justice of a peace 

who had been appointed and who had served beyond the next regular election, 

it was stated: 

"A person appointed as justice of the peace by the trustees 
of a township until regular election, as provided by Section 1714, 
General Code, and commissioned by the governor, and who qualifies 
and continuously fills and performs the duties of the office there­
after, is at least a de facto officer capable of passing sentence on 
relator convicted of cri1ne, whether or not the next regular election 
should have been held before such action." 

In the 1929 opinion, hereinbefore referred to, it was stated with regard 

to the tenure of office of a justice of the peace who had been appointed to 

said office: 

"Where a justice of the peace is appointed to fill a vacancy, 
and no successor is elected or qualified at the subsequent regular 
election for justice of the peace, the appointee continues in office 
until the next regular election for that office, if such term of serv­
ice does not exceed the four year limitation imposed by Section 2, 
Article XVII of the Constitution." 

From the foregoing, it would appear that had no person been elected 

111 November, 1939, to succeed H, he might legally remain in office until a 

successor would be elected in November 1941, who would qualify and assume 

office January 1, 1942. 

Summing up what I have already said, it is to be noted that the law 

would not permit 1\1 to serve beyond December 31, 1939, under authority 

of his election in November, 1935, but would countenance the holding over 

of H after said date. 

An examination of the statutes pertaining to your question reveals a 

deficiency in connection therewith. The Legislature apparently did not con­

template a situation where one person elected to· the office of justice of 

the peace might succeed one of two justices of the peace then in office, and 

consequently, made no specific provision therefor. 

For a definite answer to your inquiry we mu.st therefore, turn to 

general propositions of law for assistance and direction. At page 485 of the 
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opinion in the case of State, ex rel. Henry vs. Triplett, 134 0. S. 480, Wil­

liams J. observed as follows : 

" ,:, ,:, ,~ The law abhors a vacancy as nature abhors a vacuum. 
Faithful to this. principle the courts do not favor a construction of 
doubtful statute that will leave an office without an incumbent. 
Rather the courts assume that in creating an office the Legislature 
intends that it should not remain unoccupied." 

Guided by this well recognized rule of law, it is my opinion that S suc­

ceeded 1\.1 whose term of office expired December 31, 1939. To hold other­

wise, i. e., that S succeeded H would bring about a vacancy in the office 

of the justice of the peace formerly occupied by M by reason of M's disability 

to serve beyond December 31, 1939. In holding that S succeeds M no 

vacancy arises in that H may hold over as explained earlier in this opinion. 

In line with the foregoing, and in specific answer to your inquiry, it 13 

my opinion that M's term of office having expired automatically, S must be 

considered as having succeeded thereto and l\lI would therefore be required 

under the terms of Sections 1727 and 174 I, General Code, to deposit with S 

his official dockets and those of his predecessors which are in his custody, to­

gether with all files and papers, laws and statutes, pertaining to his office. 

Respectfully, 

TH0:\1AS J. HERBERT, 

Attorney General. 




