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OPINION NO. 70-164 

Syllabus: 

l. A "county home" is not necessarily a "nursing home op­
erated by a government~l agency", which would require the li ­
censing of the superintendent as a nursing home administrator, 
as provided by Chapter 4751, Revised Code. 

2. Hhen a county operates a separate facility, or a dis­
tinct portion of the county home, as a nursing home, the suoer­
intendent or peison charged with the general administration of 
the facility shall be licensed as provided in Chapter 4751, Re­
vised Code. 

To: Richard B. McOuade, Jr., Fulton County Pros. Atty., Wauseon, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, December 16, 1970 

Your request for my opinion asks the follo~ing question: 

"'Is the Superintendent of a County Home a 

"nursing home administrator" as defined in Sec­

tion 4751.01, Ohio Revised Code, so as to require 

the superintendent to receive a license pursuant 

to said Section?'" 


You further state: 

"The answer to this question has great impli­

cations, in that should your opinion be in the af­

firmative, all county homes must then comply with 

the various statutory and Board of Health regula­

tions applicable to nursing homes." · 


Neither county nursing homes wl1ich are established as facili ­
ties separate and distinct from the county homes and yet are, in 
fact, u part thereof, nor county homes which generally provide 
nursing care in a medical unit for their residents requiring such 
care are construed to be proper subjects of the licensure provi­
sions of Chapter 3721, Revised Code. and are therefore not pre­
sently licensed as nursing homes by the Department of Health. 
The basis for this exclusion is that Section 3721.05, Revi$ed 
Code, provides in perti11ent part as fol lows: 

"No person, firm, partnership, association, 

or corporation shall: 


"(A) Operate a home as defined in section 

3721 .01 of the Revised Code without nbtalning D 

1 icense f1·0111 the director of healthy. 


II* * * * * * * 1,.· ·k • II

Section l.02 (B), Revised Code, defines "person" as follows: 

"(B) 'Person' includes a private corpora­
tion; and when used to designate the owner of pro­
perty which is the subject of an offense, includes 
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not only natural persons but also every other own­

er of property." 


It is therefore obvious that a nursing home operated by a 
county does not fall within the provisions of Chapter 3721,supra, 
inasmuch as statutory construction of the words "person, firm:-­
partnership, association~ or cornoration" has consistently con­
cluded that this phraseology excludes the state or a political
subdivision from otherwise operable provisions of statutory law. 
Inasmuch as county nursing homes are not presently licensed by 
the Department of Health, I see no reason to conclude that the 
effect of licensing a county home superintendent as a nursing 
home administrator would change the present status of a county
home and make it a proper subject for licensure under Chapter
3721, supra. 

Enactment of Chapter 4751, Revised Code, was necessitated 
by recent amendments to the Social Security Act. The State of 
Ohio participates in two programs which are partially funded by 
the federal government through which vendor payments are made to 
nursing homes for nursing care provided to certain public wel­
fare recipients~ under either Title XI or Title XIX of the Social 
Security Act. Although most of the nursing homes in Ohio, which 
participate in these programs, are privately owned, several coun­

ties have qualified their county nursing homes to provide skilled 
nursing care under Title XIX. Inasmuch as it is now a federal re­
quirement that nursing home administrators must be licensed for 
the nursing home to continue to receive vendor payments under 
Title XIX, it is clear that those county nursing homes which are 
presently participating in this program must license their admin­
istrators to maintain their eligibility. 

The amendments to the Social Security Act provide that all 
states who participate in these programs must set standards for 
and license the administrators of nursing homes in order to con­
tinue to receive federal funds for these programs. Chapter 4751, 
supra, was enacted to fulfill this fct!s,al requirement. 

Section 4751.01, Revised Code, sets out the following perti ­
nent definitions: 

"(A) 'Nursing home administrator' means any

individual who is charged with the general adminis­

tration of a nursing home whether or not such indi­

vidual has an O\'rnership interest i·n such home and 

whether or not his functions and duties are shared 

with one or more individuals. 


II*** * * * -1-: * * 

"(D) 'Nursing home' m.?an:- a nursing home as 
defined by or under the authority of divisions (A),
(C), and (D) of section 3721.01 of the Revised Code, 
or a nursing home operated by a governmental aqency." 

(Emphasis addPd.) 

A 1 though there is no s tatutor_y definition of a county home, 
I find it difficult to conclude that a county home necessarily 
fits the definition of a county nursing home. However if a county 
operates a facility, or a distinct portion of a county'home faci­
lity, for the express purpose of providing nursing care, as opposed 
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to a unit which provides nursing care to residents as required, or 
calls the facility, or portion thereof, a nursing home and accepts 
persons into the facility for the express purpose of providing nurs­
ing care, then that facility clearly becomes "a nursing home oper­
ated by a governmental agency." 

I, therefore, must conclude that it is a question of fait which 
must be determined through an appraisal of the operation of each 
county home to determine whether the county home, or distinct por­
tion thereof, is, and is held out to be, a "nursing home." 

Therefore, it is my opinion, and you are hereby advised: 

l. A "county home" is not necessarily a "nursing home oper­
ated by a governmental agency", which would require the licensing
of the superintendent as a nursing home administrator, as provided 
by Chapter 4751, Revised Code. 

2. When a county operates a separate facility, or a distinct 
portion of the county home, as a nursing home, the superintendent 
or person charged with the ~eneral administration of the facility
shall be licensed as provided in Chapter 4751, Revised Code. 




