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OPINION NO. 70-1!32 

Syllabus: 

County home employees are covered by the provisions of the 
Fair Labor Standards Act, except that the superintendent may be 
exempted if he meets the standards as provided by law. 

To: Henry P. Mittelkamp, Putnam County Pros. Atty., Ottawa, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, November 5, 1970 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I would like to have your opinion on whether 
the county home superintendent, the matron of a county 
home, and the other county home employees are exempt 
from the wage and hour provisions of the Fair Labor 
Standards Act, or whether these employees are covered 
under the exception in 29 U.S.C.A. Section 203." 

Title 29, Section 203 of the United States Code, sets out the 
definitions of terms used in the Fair Labor Standards Act, and in 
pertinent part, reads as follows: 

"(d) 'Employer' includes any person acting di­
rectly or indirectly in the interest of an employer 
in relation to an employee but shall not include the 
United States or any State or political subdivision 
of a State (except with respect to employees of a 
State, or a political subdivision thereof, employed 
(1) in a hospital, institution, or school referred 

to in the last sentence of subsection (r) of this 

section***." 


Subsection (r), mentioned above, defines "enterprise" and 
reads in pertinent part: 

"(r) 'Enterprise' means the related activities 
performed (either through unified operation or common 
control) by any person or persons for a common busi­
ness purpose***· For purposes of this subsection, 
the activities performed by any person or persons ­

"(l) in connection with the operation of a 
hospital, an institution primarily engaged in the care 
of the sick, the aged, the mentally ill or defective 
who reside on the premises of such institution, a 
school for mentally or physically handicapped or 
gifted children, an elementary or secondary school, 
or an institution of higher education (regardless of 
whether or not such hospital, institution, or school 
is public or private or operated for profit or not 
for profit)*** 

"* * * * * * * * *

"shall be deemed to be activities performed for 
a business purpose." 
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Subsection (s) profides in pertinent part: 

"(s) 'Enterprise engaged in commerce or in the 
production of goods for commerce' means an enterprise 
which has employees engaged in commerce or in the 
production of goods for commerce, including employees 
handling, selling, or otherwise working on goods that 
have been moved in or produced for commerce by any 
person, and which ­

II*** * * * * * * 
"(4) is engaged in the operation of a hospital, 

an institution primarily engaged in the care of the 
sick, the aged, the mentally ill or defective who 
reside on the premises of such institution, a school 
for mentally or physically handicapped or gifted 
children, an elementary or secondary school, or an 
institution of higher education (regardless of whether 
or not such hospital, institution, or school is pub­
lic or private or operated for profit or not for prof­
it)." 

A county home clearly fits within the definitions estab­
lished by the federal law and basically, therefore, all employees 
of a county home are subject to the wage and hour provisions of 
the Act. The minimum wage is now $1.45 an hour and on February 
1, 1971, will be increased to $1.60 an hour. In determining an 
employee's rate, the reasonable value of any housing or mainten­
ance provided may be included. 

Therefore, employees of a county home, matron included, are 
entitled to be paid at the time-and-one-half rate for work in 
excess of 48 hours actually worked in any workweek. In the case 
of employees who live on the grounds of the institution, there 
should be an agreement between employer and employee as to the 
total· number of hours in each week for which the employee is to 
be compensated. Within those agreed hours, work beyond the 48­
hour point must be compensated for at the time-and-one-half rate. 

The superintendent of a county home can probably be exempted 
from the overtime provisions of the Act. Such an exemption is 
based upon the duties of the position and is inclusive of posi­
tions which are executive, administrative or professional. How­
ever, to qualify for the exemption, the rate of pay for the super­
intendent must be at least $115 per week for the executive ex­
emption, or at least $125 per week for the administrative exemp­
tion. These figures must represent the actual salary paid, ex­
clusive of any housing or maintenance. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
county homeemployees sre covered by the provisions of the Fair 
Labor Standards Act, except that the superintendent may be exemp­
ted if he meets the standards as provided by law. 




