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FIRE APPARATUS-MUNICIPALITIES MAY PURCHASE JOINTLY­
COMPETITIVE BIDDING NECESSARY WHEN COST EXCEEDS $500--­
]0INT ADVERTISING FOR BIDS-EXCEPTION. 

SYLLABUS: 
1. Two or more municipalities may jointly purchase mzd oPerate fire apparatus. 
2. Inasmuch as Sections 4221 and 43i1, General Code, 1·equire competitive bidding 

upo,~ contracts involving the ex-Penditure of $500.00 or more, if the total amount 
which municipalities participating are required to pay ex-ceeds such sum, competitive 
bidding is required. 

3. In the event that the cost of purchasing fire apparatus ex-ceeds $500.00, bids 
must be advertised for by such municipalities jointly, unless in the contract of agree­
ment it has bem provided t.hat one of such m~micipalities shall act in making such 
purchase for and on behalf of both or all, as the case may be. 

CoLUMBUS, OHio, March 20, 1929. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Colt~mbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Your recent communication reads : 

"Section 3615-1, General Code, provides in part that two or more munic­
ipalities may enter into an agreement for the joint exercise of any power 
conferred on municipalities by the Constitution or Laws of Ohio in which 
each of such municipalities is interested. 

Question 1: May two or more municipalities jointly purchase and operate 
fire apparatus? 

Question 2: If the cost of such apparatus exceeds $500.00 but each mu­
nicipality's portion of such cost does not exceed $500.00, must bids be adver­
tised for as provided in Section 4221 and 43il, General Code? 

Question 3: If each municipality's portion of the cost of purchasing 
fire apparatus exceeds $500.00, must bids be advertised for by such munici­
palities jointly or severally?" 

Section 3615-1, General Code, which was enacted by the 86th General Assembly 
in 111 0. L. 508, provides: 

"Two or more municipalities may enter into an agreement for the joint 
construction or management, or construction and management, of any public 
work, utility or improvement, benefiting each municipality, or for the joint 
exercise of any power conferred on municipalities by the constitution or laws 
of Ohio, in which each of such municipalities is interested. Any such agree­
ment shall be approved by ordinance passed by the legislative body of each 
municipality party thereto, which ordinance shall set forth the agreement in 
full, and when so approved shall be a binding contract between such mu­
nicipalities. Any agreement so entered into, shall provide (a) for the method 
by which the work, utility or improvement specified therein shall be jointly 
constructed or managed; (b) for the method by which any specified power 
or powers shall be jointly exercised; and (c) for apportioning among the 
contracting municipalities any cost or expense of jointly constructing, main­
taining or managing any work, utility or improvement or jointly exercising 
any power; and any such agreement may provide, (a) for assessing the cost, 

11-A. G. 



322 OPINIONS 

or any specified part of the cost; of the joint construction, maintenance or 
management of any public work, utility or improvement upon abutting prop­
erty specially benefited thereby, or (b) for assessing the cost, or any speci­
fied part of the cost, of constructing, maintaining or managing any public 
work, utility or improvement upon the property within any district clearly 
specified in such agreement, in proportion to benefits derived by such property 
from such work, utility or improvement. Each such municipality may issue 
bonds for its portion of the cost of any such public work, utility or im­
provement, where the provisions of the general law would authorize the issu­
ance of such bonds in the event such municipality alone were undertaking the 
construction of such public work, utility or improvement, and, subject to the 
same conditions and restrictions which would then apply to such municipality." 

The foregoing section clearly provides that two or more municipalities may 
enter into an agreement for the joint exercise of any power conferred on munici­
palities by the Constitution or laws of Ohio in which each of such municipalities is 
interested. In order to make such an agreement it appears that each municipality 
must approve the same by an ordinance which sets forth the agreement in full. The 
section, among other things, provides that the agreement shall set forth the method 
by which any specified power shall be jointly ·exercised and the apportioning of the 
cost or expense of a given undertaking. The section further authorizes the issuance 
of bonds to meet its portion of the cost of any public work, utility or improvement 
when such bond issues are authorized. 

The power of an individual municipality to purchase necessary fire equipment 
is so well known as to require no citation of authority. Since the enactment of 
Section 3615-1, supra, there seems to be no doubt but that two or more municipalities 
may enter into ~n agreement to jointly purchase the fire apparatus for the use and 
protection of both municipalities. The section further clearly authorizes such mu­
nicipalities to provide in such an agreement for the apportioning of the cost of ex­
ercising any power to each municipality involved. While apparently there have been 
no decisions construing said section, it would appear that there is nothing in said 
section requiring each municipality to pay an equal sum for any given undertaking. 
On the other hand there is authority for agreeing as to the amount that each mu­
nicipality is to assume, which apparrently is to be determined in view of the propor­
tionate benefits derived. 

When such an agreement ·is properly entered into the amount each municipality 
agrees to pay would seem to become an individual obligation resting upon such mu­
nicipality. In other words, while it is in the nature of a joint project the contract, 
if made in pursuance of the statute, fixes the liabilities of each municipality, and one 
municipality is not liable for the obligation of the other. 

As I have just stated, an undertaking, made pursuant to the authority contained 
in Section 3615-1, is a joint enterprise and accordingly it would seem logical that, 
in so engaging, the municipalities must be treated as one and be governed by the same 
regulatory provisions of the Code, so far as pertinent, as would be applicable to a 
single municipality engaging in a like enterprise. Sections 4221 and 4371 of the Code 
are statutes requiring competitive bidding upon certain classes of contracts involv­
ing the expenditure of $500.00 or more. In my opinion these sections are applicable 
to contracts entered into by municipalities jointly under authority of Section 3615-1, 
supra, and the $500.00 limitation applies to the total expenditure and not to the in­
dividual contributions of the municipalities, since in an enterprise of this character 
the municipalities must be treated as one. 

In view of the foregoing, and in specific answer to your inquiries, it is my 
opinion that : 
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I. Two or more municipalities may jointly purchase and operate fire apparatus. 
2. In as much as Sections 4221 and 4371 require competitive bidding upon con­

tracts involving the expenditure of $500.00, or more, if the total amount which all 
municipalities participating are required to pay exceeds such sum, competitive bidding 
is required. 

3. In the ·event that each municipality's share of the cost of purchasing fire ap­
paratus exceeds $500.00, bids must be advertised for by such municipalities jointly, 
unless in the contract of agreement it has been otherwise specifically agreed as to the 
manner in which such power shall be exercised. That is to say, it is probably within 
the powers of said municipalities in determining to make such purchase, to stipulate 
by agreement that one municipality may proceed to make the purchase for and on 
behalf of the other, as well as itself. Under such cimcumstances, however, com­
petitive bids must be taken. 

220. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, ABSTRACT OF TITLE TO LAND OF FOREST E. ROBERTS, 
IN BENTON TOWNSHIP, PIKE COUNTY, OHIO. 

CoLUMBus, OHIO, March 20, 1929. 

HoN. CARL E. STEEB, Secretary, Ohio Agricultural Experiment Station, Columbus, 
Ohio. 
DEAR SIR :-This is to acknowledge receipt of your communication of recent date 

submitting for my examination and approval a corrected abstract relating to two 
tracts of land in Benton Township, Pike County, Ohio, owned by Forest E. Roberts 
of said county. 

The tracts of land above referred to are more particularly described in former 
Opinion No. 36 of this department directed to you under date of January 30, 1929. 

The corrected abstract, in my opinion, quite effectually corrects the objections 
which were noted as exceptions to the title of Mr. Roberts in said former opinion. 
These exceptions, which were three in number, were first, that it was not shown by 
the abstract then· submitted that any patent had ever been issued on the surveys of 
which the tracts here in question are a part. This exception has been corrected by 
the production of an exemplified copy of a patent issued on said surveys, which copy 
has been made a part of the corrected abstract. 

The second objection noted in said former opinion was that the abstract then sub­
mitted did not show the history of the title to the second tract of land here in question 
prior to the conveyance thereof by one Andrew L. Speakman to Samuel Griffith under 
date of January 6, 1883. This objection has been corrected by an abstract of former 
deeds showing the history of this tract of land back to E. P. Kendrick for whom the 
original surveys were made and entered. 

The third objection before noted was that the abstract did not show that the 
taxes for the last half of, the year 1928 were paid. This has been corrected by a 
certificate signed by the abstracter showing that the whole of the taxes for the year 
1928 have been paid. 

I am therefore of the opinion that Forest E. Roberts has a good and merchantable 
fee simple title to the two tracts of land here in question,' free and clear of all en-


