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OPINION NO. 79-114 

Syllabus: 

1. 	 An ordinance passed by a noncharter city increasing the 
compensation of the mayor, auditor, and director of law, which 
has not been enacted as emergency legislation, will not become 
effective until the expiration of both the ten-day period required 
by R.C. 731.20 (regarding authorization and recording) and the 
thirty-day period required by R.C. 731.29 (regarding referendum). 

2. 	 In a noncharter city, the date of commencement of the terms of 
office of the municipal officers is set by statute and may not be 
altered by the officers' delaying the date of taking the oath of 
office or the giving (!f bond. 

To: James R. McKenna, Jefferson County Pros. Atty., Steubenvllle, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 31, 1979 

I have before me your request for my opinion regarding an ordinance which 
increases the compensation of three municipal officers of the City of Steubenville. 
Your questions may be restated as follows: 

1. 	 R.C. 731.20 states that no ordinance shall go into effect until ten 
days after the date of first publication. R.C. 731.29 states that 
no ordinance shall go into effect until thirty days after being 
filed with the mayor. Which statute governs the effective date 

· of an ordinance passed on December 18, 1979? 
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2. If your opm1on reflects that the effective date is governed by 
R.C. 731.29 and not R.C. 731.20, would the officials, all 
incumbents, be permitted to delay the taking of the oath of 
office and giving of bond until after the expiration of thirty days, 
and then take the oath and give bond to qualify for office and 
receive the higher salary called for in the ordinance? 

Your question has arisen because R.C. 731.07 prohibits an officer of a 
noricharter city from receiving an increase in compensation which becomes 
effective during the officer's existing term. The ordinance in question increases 
the compensation for the positions of mayor, auditor, and law director of the City 
of Steubenville. Clearly, these positions are public offices within the purview of 
R.C. 713.07. The ordinance was passed on December 18, 1979. Because the City of 
Steubenville has not adopted a charter, the city is governed by the statutory 
provisions regarding municipal corporations. The statutes governing the terms of 
office of the mayor, the auditor, and the law. director provide that each term 
commences on the first of January following the election of the officers. R.C. 
733.02; R.C. 733.10; R.C. 733.49, respectively. Your first question, therefore, is 
whether the ordinance increasing the salary of these officers will be effective on 
January 1, 1980, so that they may receive the larger amount. 

You note that there are two statutes which set forth time periods which must 
elapse before a municipal ordinance becomes effective. R.C. 731.20, which 
pertains to the authentication and recording of ordinances, states in pertinent part: 

Ordinances of a general nature or providing for improvements shall be 
published as provided by sections 731.21 and 731.22 of the Revised 
Code before going into operation. No ordinance shall take effect 
until the expiration of ten days after the first publication of such 
notice. 

Ordinances fixing the salaries of municipal officers are ordinances of a general 
nature. See 1960 Op. Att'y Gen. No. 1649, p. 583; 1951 Op. Att'y Gen. No. 654, p. 
383. Thus,the ordinance in question must be authenticated and published according 
to the provisions of R.C. 731.20. Therefore, the ordinance cannot become effective 
until ten days after the date of the first publication. The effective date of the 
ordinance, as computed under R.C. 731.20, does not affect the officers' entitlement 
to the increased compensation, however, because under that statute, the ordinance 
will be in effect before January 1, 1980. 

Application of R.C. 731.29 requires a different result. This statute concerns 
referendum and states in pertinent part: 

Any ordinance or other measure passed by the legislative 
authority of a municipal corporation shall be subject to the 
referendum except as provided by section 731.30 of the Revised Code. 
No ordinance or other measure shall go into effect until thirty days 
after it is filed with the mayor of a city or passed by the legislative 
authority in a village, except as provided by such section. 

R.C. 731.30 sets forth exceptions to the thirty-day requirement, including 
emergency ordinances. None of those exceptions is relevant to the ordinance you 
have described. R.C. 731.29 thus requires a thirty-day period before the ordinance 
in question becomes effective. 

R.C. 731.29 provides a means by which the electorate may approve or reject 
the action of the city council. This is a necessary step in the legislative process 
and may not be omitted. ln describing the importance of the referendum my 
predecessor, in 1918 Op. Att'y Gen. No. 926, p. 68, 71, explained: 

Under the provisions of section 4227-2 G.C. [R.C. 731.29] the people 
of municipalities have been given the right to have referred to them, 
for their approval or disapproval, ordinances passed by the council. 
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They virtually become a part of the law making machinery of the 
city. The mere fact that the council of a municipality adopts an 
ordinance is not conclusive upon the question as to whether the 
principles embodied in the ordinance will become the law of the 
municipality or not. Council no longer has the final say in the matter 
as to what principles shall be enacted in law by means of ordinances 
or resolutions. The people have the right to speak. And until they do 
speak, either by permitting the ordinance to become effective 
without an action or b a rovin the same at the oils b a 
ma·orit vote the revisions o the ordinance are held in abe ance. 
Emphasis added. 

You suggest that the ordinance might be subject to only one of the statutory 
provisions discussed above. This, however, is not the case. The two statutes were 
enacted to serve two different purposes. R.C. 731.20 requires notice to the public 
of newly enacted ordinances, and R.C. 731.29 requires an opportunity for the public 
to express their approval or rejection of the ordinance. Application of the statutes 
is not mutually exclusive. Hence, both time periods must be observed. 

A situation identical to the one from which your questions arose was 
confronted by my predecessor in 1918 Op. Att'y Gen. No. 926, p. 68. There the 
ordinance increasing the compensation to a municipal officer was passed in 
December and the referendum period did not expire until January 14. As in the 
present situation, the officer was to take office on January 1. Although the 
specific question posed was whether the officer could begin his term at the lower 
salary and then receive the higher salary after the effective date of the ordinance, 
the analysis is helpful here. After a thorough discussion of the principle of 
referendum, my predecessor drew the following conclusion: 

It is my opinion that the going into effect of the ordinance can 
not be anticipated for any purpose whatever, and that the provisions 
of the old ordinance must be relied upon entirely as to the status of 
the law until the new ordinance goes into force and effect under the 
principles of the referendum. . . . The ordinance works no change 
or effect whatever upon the rights of persons until the thirty-day 
period has expired. No rights can be predicated upon it; no remedies 
can be secured from it. If it does not go into effect for a period of 
thirty days as provided in the statute, then the repealing clause of the 
ordinance does not go into effect until this period has expired. If the 
repealing clause is not in effect, then the old ordinance in reference 
to salary remains in full force and effect until the end of said 
referendum period. The provisions of both ordinances can not be in 
force and effect, hence the provisions of the new ordinance are not 
effective as to salary until the end of the referendum period. 

Thus, it is clear that, if the term of the office begins before the ordinance becomes 
effective, the officer may not receive the higher salary provided by the statute but 
instead must remain at the lower rate until the expiration of that term. 

Your second question is whether the date on which the individuals take office 
may be delayed until the ordinance becomes effective. You suggest that if the 
officer delayed taking the oath of office and giving bond, his term would not begin 
until he performed those acts. R.C. 733.68 requires an officer to take the oath of 
office before entering upon his duties. R.C. 733.69 also requires that bond be given 
before the officer begins his duties. Performance of these acts does not, however, 
fix the commencement of a term of office. As was pointed out above, the date on 
which the terms of office begin has been set by statute. Where a city has chosen 
not to adopt a charter, it must accept the statutory limitations on its powers. 1972 
Op. Att'y Gen. No. 72-059; 1954 Op. Att'y Gen. No. 4322, p. 498. Thus, the 
statutory term must govern. As was stated in State ex rel. Cunningham v. 
Coppeller, 7 Ohio Dec. Rep. 537, 539 (C.P. Noble County 1878): 

The fact that a bond was given and an oath of office taken would not 
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fix the commencement of the term. Otherwise it would be left to the 
option of every officer to regulate his own term. The term of office 
may be said to commence only from the time that the right to enter 
upon its duties begins. . . . 

The right to enter upon the duties of the offices herein begins on January 1, 1980, 
and the officers themselves are powerless to change that date. 

In Cit of Parma Hei hts v. Schroeder, 26 Ohio Op. 2d 119 (C.P. Cuyahoga 
County 1963 , two city council members resigned during their terms of office. They 
were appointed to fill the vacancies that their resignations had created. The 
council members attempted to characterize their appointments as new terms so 
that they could receive a larger salary that had been enacted during their original 
terms. The court held that the members could not receive the larger salary since 
their appointments were merely continuations of their previous terms and stated: 
"Clearly one cannot do indirectly what he cannot lawfully do directly." !9_, at 122, 

Based upon the foregoing, I conclude that municipal officers may not change 
the time of commencement or duration of their terms. Thus, regardless of the date 
on which the officers in question take the oath of office or give bond, the term for 
which they serve will begin on January 1, 1980, and the officers may not receive 
increases in compensation that become effective after that date. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 An ordinance passed by a noncharter city increasing the 
compensation of the mayor, auditor, and director of law, which 
has not been enacted as emergency legislation, will not become 
effective until the expiration of both the ten-clay period required 
by R.C. 731.20 (regarding authentication and recording) and the 
thirty-clay period required by R.C. 731.29 (regarding referendum). 

2. 	 In a noncharter city the date of commencement of the terms of 
office of the municipal officers is set by statute and may not be 
altered by the officers' delaying the date of taking the oath of 
office or the giving of bond. 




