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OPINION NO. 70-149 

Syllabus: 

The board of county commissioners may reimburse county offi­
cials for necessary travel expenses incurred while driving their 
own vehicles within the confines of the county in the performance 
of their public duties. 

To: John J. Malik, Jr., Belmont County Pros. Atty., St. Clairsville, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, November 2, 1970 

You have requested my opinion on the legality of county com­
missioners paying the necessary travel expenses of county offi­
cials who use their own vehicles on official business within the 
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confines 
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of the county. No statutory authority exists which pre­
scribes the circumstances under which county officials are eligible 
to receive expense money to reimburse them for travel expenses in­
curred while engaged in their duties except Section 325.20, Re­
vised Code, which addresses itself to situations in which said 
county officials attend meetings or conventions with the express 
permission of the board of county commissioners. There are two 
Attorney General Opinions in point. Opinion No. 217, Opinions 
of the Attorney General for 1930, expresses itself through part 2 
of the syllabus as follows: 

"2. In the absence of statutory or charter 

provision or limiting such action, a public offi ­

cer or public employe may lawfully be reimbursed 

from public funds for traveling and other per­

sonal expenses actually and necessarily incurred 

by him in the performance of a public duty in 

furtherance of a definite project or undertaking 

then under way or in immediate prospective con­

templation, provided in the exercise of a sound 

and proper discretion, it appears that the incur­

ring of said expenses is necessary for the bene­

fit of the political subdivision which the offi ­

cer or employe serves, and in the performance 

of a duty enjoined or authorized by law. If by 

statute or charter provision such expenses are 

limited the officer or employe may be reimbursed 

within the limitations allowed by such law only." 


This opinion stands for the proposition that public officials 
or employees can lawfully be reimbursed for travel incurred while 
said officials or employees are engaged in legitimate purposes so 
long as no express statutory authority exists to the contrary. 
Under the situation as presented here, there is no statutory 
authority which proscribes the travel reimbursement in question. 
Opinion No. 690, Opinions of the Attorney General for 1951, quotes 
the 1930 opinion above-cited, with approval and provides in the 
first and second syllabi as follows: 

"l. County officers and employes may be 

reimbursed for necessary travel expenses in­

curred by them while using their personally 

owned automobiles on official county business, 

and in such cases, the method adopted for pay­

ment of such expenses is discretionary with 

the county officials having final authority in 

such regard. 


11 2. In the exercise of such discretion, 

the method of payment as reimbursement for 

actual expenses incurred may provide for sep­

arate payment of itemized parking charges or 

may include the expenses of such parking 

within a flat payment computed on the basis 

solely of miles of operation." 


The fact that the travel involved here occurs in the county 
does not serve to vitiate the authority here followed. 

consequently, I am of the opinion and you are hereby advised 
that the board of county commissioners may reimburse county offi ­
cials for necessary travel expenses incurred while driving their 
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own vehicles within the confines of the county in the performance 
of their public duties. 




