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OPINION NO. 70-127 

Syllabus: 

A municipal police officer, on or off active duty, who 
is subpoenaed as a witness in a criminal case or before a 
grand jury, is entitled to witness fees pursuant to Section 
2335.17, Revised Code. The witness fees must be paid into 
one of the funds enumerated in Section 2335.17, Revised 
Code, and may not be retained for personal use by the officer. 

To: Harry Friberg, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 10, 1970 

You have requested my opinion on the following questions: 

"1. Is a police officer employed by a 

municipal corporation prohibited from retain­

ing for his own use a witness fee paid to him 

as a result of his being subpoenaed to appear 

as a witness in a criminal case or before the 

Grand Jury at a time when such officer is on 

active duty and where such officers' testimony 

relates to his participation in the investiga­

tion of such case? 


"2. Would such an officer be prohibited 

from retaining for his own use such a witness 

fee if he were required to testify at a time 

when he would be off active duty?" 


Section 2335.17, Revised Code, provides: 

"No police officer is entitled to witness 

fees in a cause prosecuted under an ordinance 

of a city before a magistrate. In all prose­

cutions under a criminal law of the state in­

volving a felony, municipal police officers 

shall be allowed the same fees for attendance 

as are allowed by section 2335.06 of the Re­

vised Code. Such officers shall immediately 

deposit the fees so received with the treasurer 

of the police relief and pension fund, for the 

credit of the fund. Such fees shall be taxed 

in the bill of costs. In any municipal cor­
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poration in which no such fund is maintained, 

such fees shall be deposited with the treasurer 

of the municipal corporation, to the credit of 

the general fund." 


In State, ex rel. Shaffer v. Cole, 132 Ohio St. 338, 7 
N.E. 2d 647 (1937), the Ohio Supreme Court stated: 

"The provisions of section 3024, General 

Code, do not prohibit payment of the usual 

witness fee to a police officer who, in re­

sponse to a subpoena, appears and testifies 

before a grand jury or in the trial of a crim­

inal case in the Court of common Pleas." 


Section 3024, General code, governed the payment of witness 
fees to police officers just as Section 2335.17, supra, does 
today. However, Section 3024, supra, differed materially from 
the present statute on the subject. Section 3024, supra, pro­
vided: 

"No watchman or other police officer is 

entitled to witness fees in a cause prosecuted 

under a criminal law of the state, or an or­

dinance of a city before a police judge or mayor 

of such city, justice of the peace, or other of­

ficer having jurisdiction in such causes." 


The Court in Shaffer, supra, based its decision on a 
very narrow reading of the above section. At pages 339-40, 
the Court stated: 

"The first thing to be noted is that this 

latter section [section 3024, supra] makes no 

mention of the grand jury or the Court of 

Common Pleas. It names only 'a police judge 

or mayor***, justice of the peace, or other 

officer having jurisdiction in such causes.' 

If the Legislature had desired to include tri ­

bunals of the importance of the grand jury and 

the Court of Common Pleas, the great probability 

is that this intention would not have been left 

to mere inference. Application of the maxim 

expressio unius est exclusio alterius seems 

proper." 


Section 3024, supra, was a forerunner of Section 2335.17, 
supr~. Even though the two statutes differ materially, neither 
prohibits payment of witness fees to municipal police officers 
who are subpoenaed to testify in criminal cases or before a 
grand jury. In fact, Section 2335.17, supra, broadened the cate­
gory of those officers who were eligible to receive witness fees 
by providing that "[i]n all prosecutions under a criminal law of 
the state involving~felony" [Emphasis added], municipal police 
officers shall be allowed witness fees which are to be paid into 
special funds. The Legislature did not expressly preclude the 
payment of fees to officers who testify before a grand jury." 

The weight of authority holds that grand jury proceedings 
are ciminal proceedings within the terms of statutes authorizing 
the issuance of a subpoena to a witness to appear before a grand 
jury. In re Thompson, 213 F. Supp. 372, 375 (D.C. N.Y. 1963). 
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The phrase"*** all prosecutions under a criminal law of the 
state" should be read to refer to the entire prosecutorial pro­
cedure. Thus, a police officer subpoenaed to appear as a wit­
ness in a criminal case or before a grand jury is entitled to 
witness fees pursuant to the requirements of Sections 2335.17, 
~upra. The officer receiving such witness fees must pay them 
into one of the special funds enumerated in the above mentioned 
statute, and he may not retain the fees for his personal use. 

Since no distinction is made between officers on and off 
active duty, the presumption is that the Legislature did not 
intend to differentiate between the two categories. Therefore, 
Section 2335.17, supra, applies to all officers both on and off 
active duty. 

Therefore, it is my opinion and you are accordingly ad­
vised that a municipal police officer, on or off active duty, 
who is subpoenaed as a witness in a criminal case or before a 
grand jury, is entitled to witness fees pursuant to Section 
2335.17, Revised Code. The witness fees must be paid into 
one of the funds enumerated in Section 2335.17, Revised Code, 
and may not be retained for personal use by the officer. 




