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In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, I am of the 
opinion that when a schoolhouse has been destroyed by fire or other casualty and 
bonds are proposed to be issued for a new building, to take the place of the building 
so destroyed, under the provisions of Paragraph (c) of Section 2293-15, General 
Code, bonds so issued need not be considered in ascertaining the limitations of in­
debtedness of such school district to the extent of three per cent of the total value of 
all property in such school district as listed and assessed for taxation. Furthermore, 
under such state of facts, if bonds are to be issued for such purpose in excess of three 
per cent of the tax duplicate, the consent of the Tax Commission must be secured 
before submitting the question to the electors as provided in this section, if such excess 
causes the net indebtedness to aggregate more than four per cent of the tax duplicate. 
In no case may such excess over three per cent as hereinbefore set forth cause the net 
indebtedness to exceed six per cent of the tax duplicate. 

291. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

TOWNSHIP TRUSTEE-ATTEKDAKCE AT IviEETIKG OF ADVISORY 
BOARD OF HEALTH DISTRICT-RATE OF COMPEKSATIOK-CON­
DITION-EXPENSES ALLOWED IN ADDITIOK 

SYLLABUS: 
The chairman of the board of trustees of the tow11ship ·who a/feuds the meeting 

of the advisory boa-rd of the general health district, purs1iant to the provisio11s of 
Section 1261-18, General Code, is e11gaged in the bwsi11ess of the tow11ship, and may 
draw $2.50 per day for said service, 11-11der Section 3294, Gc11eral Code, provided that 
the compc11sation paid to such trustee duri11g all}' one yea1· shall uot exceed $250.00. 
Such chairman may, in addition to such compensatio11, receive his expenses, under 
authority of Section 1261-18 of the General Code. 

CoLUMBUS, OHIO, April 11, 1929. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of your recent communication which 

reads: 

"You are respectfully requested to furnish this department your written 
opinion upon the following: 

Section 1261-18 of the General Code proYides that the mayor of each 
municipality not constituting a health district and the chairman of the trus­
tees of each township in a general health district shall constitute a board to 
select and appoint a district board of health. It further provides that on cer­
tification of a chairman and secretary the necessary expenses of each delegate 
to the annual or special meeting shall be paid by the village or township he 
represents. Section 3294 of the General Code provides that each trustee 
shall receive $2.50 for each day of service in the business of the township to 
be paid from the township treasury but shall not exceed $250.00 it1 any one 
year?" 

Question 1. :.\Jay the chairman of the board of trustees of a township, 
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who attends the meeting of the advisory board under Section 1261-18, Gen­
eral Code, receive the $2.50 for the day on which he attends such meeting 
in addition to his expenses out of the township treasury and in addition to 
the maximum of $250.00 per year provided for in Section 3294, General Code? 

Question 2. May he receive this compensation and expenses out of the 
township treasury if his total compensation including the compensation for 
attending the meeting of the advisory board does not exceed $250.00 per 
year?" 
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Section 1261-18 of the General Code, as stated in your communication, provides 
that the mayor of each municipality not constituting a health district and the chair­
man of the trustees of each township in a general health district shall constitute a 
board to elect and appoint a district board of health. It is further provided that 
said hoard shall meet at the county seat and organize by selecting a chairman and 
secretary. Without undertaking to set forth the section in full it is believed to be 
sufficient to state that after providing a number of things, in addition to those already 
mentioned which are not pertinent to the question herein, it contains the following: 

"On the certification of the chairman and secretary the necessary ex­
penses of each delegate to an annual or special meeting shall be paid by the 
village or township he represents." 

The duty imposed upon the chairman of the board of township trustees under 
this section relates to health matters, and such duty devolves upon him by virtue 
of his being a chairman of the board of trustees. 

Section 3294, to which you refer, provides in part: 

"Each trustee shall be entitled to one dollar and fifty cents for each day 
of service in the discharge of his duties in relation to partition fences, to be 
paid in equal proportions by the parties, and two dollars and fifty cents for 
each day of service in the business of the township, to be paid from the town­
ship treasury. The compensation of any trustee to be paid from the treas­
ury shall not exceed two hundred and fifty dollars in any year including 
services in connection with the poor. * * * " 

An analysis of the section last quoted discloses that the compensation therein 
provided for, except for the duties in relation to partition fences, relates to his 
services in connection with "the business of the township." 

It therefore remains to be determined whether, in attending the meeting of the 
board of the general health district, the chairman of the board of trustees is engaged 
in the business of the township within the meaning of Section 3294, supra. 

Strictly speaking, each member of such board is engaged upon the business of 
the health district and not upon the business of the individual subdivision. On the 
other hand, the matter of the public health is one of vital importance to each of the 
subdivisions constituting the district. That each of the subdivisions is concerned 
herein is recognized by the designation of a representative of each subdivision to act 
upon the board of the district. Further recognition of the interest of the township 
in the work of the district is found in that portion of Section 1261-18, General Code, 
heretofore quoted, which requires the payment of the expenses of the president of 
the board of trustees incurred by reason of his attendance at the district board meet­
ing, from the township treasury. It would scarcely be proper to require payment 
to be made in this manner if the deliberations of the board of the health district 
were not matters of township concern. 
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In view of what has been said, I am of the opnuon that the services rendered 
by the chairman of the board of trustees of the township as a member of a general 
health board are in connection with the business of the township and accordingly 
for such services the president is entitled to $2.50 for each day of such service, pro­
vided the maximum amount paid to him as a township trustee shall not exceed 
$250.00 in any year. 

292. 

Respect£ ully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

MAYOR-VILLAGE~'MAY CAST VOTE TO BREAK TIE WHEN RESOLU­
TION OR ORDINANCE OF COUNCIL EMPLOYS ATTORNEY-CAN­
NOT VOTE WHEN ORDINANCE GENERAL OR PERMANE~T. 

SYLLABUS: 
1. When the council of a. village casts a tie vote ltPon a resolution or ordina.11ce 

involving the employment of an attorney and fixing his compensation under the pro­
visions of Sectio1~ 4220 of the General Code, the ma.yor of such village may cast the 
deciding vote. Opinion, Attomey General, No. 1911 for the year 1928, approved and 
followed. 

2. Under the authority of the case of Wuebker vs. Hopkins, 29 0. App. 386, when 
council takes action of a gmeral or permanent nature, the same should be done by 
ordinance, and a majority of council must concur therein, and in case of a tie the mayor 
cannot cast the deciding vote. 

CoLUMBUS, OHio, April 11, 1929. 

Bureau of Inspection and SttPervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of your recent communication which 

reads: 

"The syllabus of Opinion No. 1911, dated March 29th, 1928, reads: 
'Therefore, unless there be some provision in the particular municipality 

upon the subject, I am of the opinion that by virtue of Section 4255, General 
Code, whenever the members of a village council are equally divided in their 
votes upon any measure, including action under Section 4220, General Code, 
the mayor of the village may cast the deciding vote.' 

In the case of Wuebker vs. Hopkins, et al., decided by the Court of Ap­
peals for Cuyahoga County on June 25, 1928, and published in the State Bar 
Association Report of December 4th, 1928, Volume 1, page 386, it was decided 
that the mayor of a village did not have a vote in case of a tie vote by mem­
bers of a village council on the passage of an ordinance. 

In view of this decision, the Bureau will appreciate a reconsideration 
of the question of the right of a mayor of a village to cast the deciding vote 
in case of a tie vote by members of council." 

The opinion, No. 1911, dated March 29, 1928, to which you refer, held, as disclosed 
by the syllabus, that: 


