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COUNTY BOARD OF EDUCATION-SECTIONS 7622-4 AND 7622-7 G. C. 
HAVE NO REFERENCE TO SAID BOARD-COUNTY BOARD 
WITHOUT AUTHORITY TO PURCHASE MOVING PICTURE MA­
CHINE UNDER ABOVE SECTIONS. 

Sections 7622-4 and 7622-7, supplemental sections appearing it~ House Bill 549 
(106 0. L 552) have no reference to the county board of education, but the sec­
tions refer to those local boards of education which have control of the use of 
school buildings. This being true as to general expenditures, it is at once apparent 
that the county board of education could not purchase, operate and maintain a 
moving picture machine under authority of sections 7622-4 and 7622-7 of the 
General Code. 

CoLUMBUS, OHIO, May 18, 1922. 

RoN. J. F. VANDENBROEK, Prosecuting Attorney, Napoleon, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgement is made of the receipt of your request for an 

opinion upon the following: 

"Section 7622-4 reads as follows: 'Supervision and conduct of social 
and recreational work.-Upon the nomination of the superintendent of any 
school district the board of education of such district may employ a person 
or persons to supervise, organize, direct and conduct social and recre­
ational work in such school district. The board of education may employ 
competent persons to deliver lectures, or give instruction on any edu­
cational subject, and provide for the further education of adult persons 
in the community.' 

"Section 7622-7 reads as follows: 'Tax levy for social center fund.­
The board of education Qf any school district or a municipality may levy 
annually upon the taxable property of such school district or municipality 
within the limitations of section 5649-2 of the General Code, not to exceed 
two-tenths of a mill for a social center fund to be used for social and 
recreational purposes.' 

"It is the desire of the county board of education to give instructive 
meetings and in the instructive meetings it will be necessary to have a 
moving picture machine to further them with their lectures. 

"Query: Does the expenditures relative to the obtaining and using 
the aforesaid moving picture machine come under recreational and social 
work as designated in the aforesaid mentioned sections?" 

Your inquiry is upon the question as to whether the county board of education 
may use section 7622-4 and 7622-7 G. C. for the purpose of giving instructive meet­
ings and whether the Qbtaining and maintaining of a motion picture machine by 
the county board of' education would be authorized by either or both of these two 
sections quoted in your inquiry. 

Bearing upon the authority of a board of education, your attentiot~ is invited 
to the opinion handed down by the Supreme Court of this state under date of 
November 22, 1921, in the case of Clark vs. Cook, the second branch of the syllabus 
readins aa follows : 
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"2. Boards of education and other similar governmental bodies are 
limited in the exercise of their powers to such as are clearly and dis­
tinctly granted. (State ex ret Locher, Prosecuting Attorney vs. Menning, 95 
0. S., 97, approved and followed.)" 
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As to the power of a county board of education, it was held as foltows in the 
case of Mathews v: Board of Education, as decided by ·the Ohio court of appeals 
and reported in 30 0. C. A., p. 305 : 

"A county board of education is a creature of statute and the powers 
granted to it are limited to those ·expressly given and those contained by 

· reasonable intendment in the act creating it." 

The sections which you quote in your inquiry, viz., 7622-4 and 7622-7 G. C., 
appear in House Bitt 549, being an act "to repeal sections 2457-1 and 2457-2, and 
to supplement sections 7622-1 to 7622-7 inclusive, providing for the use of school 
buildings and other public buildings and grounds for educational and recreational 
purposes. In the title of House Bitt 549 (106 0. L., p 552) it will be noted that the 
legislation was for the purpose of providing "for the use of school buildings and 
other public buildings and grounds" and it is thus apparent that the language 
appearing in the various sections in House Bill 549 was intended to refer to those 
boards of education which had control of school buildings. It is a matter of 
common knowledge that the county board of education does not have control of 
any school buildings or other public buildings, since their own office is furnished 
to them by the board of county commissioners. The only circumstance under which 
a county board of education would have control ofi a school building would be 
where the county board of education was operating the schools of a particular dis­
trict in accordance with section 7610-1 G. C., that is, where the local board of edu­
cation had been derelict in the performance of its duty and it became necessary 
for the county board of education to carry on the school activities required by law 
in the district. As a further indication that House Bitt 549 had no reference to 
the county board of education, examination shows that House BiiJ 549, relative 
to the use of school buildings, went into effect just about one year after the 
establishment of the county board of education in the Ohio School Code of 1914. 
House Bill 549, containing the sections which you quote, was filed in the office 
of the Secretary of State on June 5, 1915. House Bill 549 must be read as an 
entirety and such reading should be had in conjunction with section 7622 G. C., 
91 0. L., 44, because the seven sections comprising H. B. 549 are to "supplement sec­
tion 7622". Section 7622 G. C., which has been in force for a long time, provides that: 

"When, in the judgment of the board of education, it will be for the 
advantage of the children residing in any school district to hold literary 
societies, school exhibitions, singing schools, religious exercises, select or 
normal schools, the board of education shall authorize the opening of the 
school-houses for such purposes. The board of education of a school dis­
trict in its discretion may authorize the opening of such school-houses for 
any other lawful purpose. But nothing herein shaiJ authorize a board of 
education to rent or lease a school-house when such rental or lease in any 
wise interferes with the public schools in such district, or for any purpose 
other than is authorized in this chapter." 

A careful reading of section 7622, supra, enacted as it was at a time long 
prior to the establishment of county boards of education, indicates that the board 
of ·education referred to in 7622 is the board of education in a local school district 
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which has control of local school houses and has the power to rent or lease its 
own property for certain purposes. The county board of education has no title 
under existing law in any of the school-houses in a county school district, the con­
trol of the latter being left entirely with local boards of education. 

Following section 7622 in the General Code now appear sections 7622-1, 7622-2, 
7622-3, 7622-4, 7622-5, 7622-6 and 7622-7. These latter supplemental sections con­
stitute the whole of House Bill 549 (106 0. L., 552). At the time of the enactment 
of H. B. 549 in 1915, no provision had been made by the General Assembly for 
any county board of education fund with which to carry on the activities known as 
education and recreational purposes appearing in the act, nor was any authority 
granted by the General Assembly to the county board of education to levy a tax 
upon the property in the county school district for recreational purposes or for any 
other purpose, and unless such authority has been clearly given to the county board 
of education by the General Assembly, under the recent court decisions appearing 
at the beginning of this opinion, the county board of education would be wholly 
lacking in authority in cases of this kind. The only educational meetings that may 
be conducted by the county board of education are those mentioned in 4744-3a 
(107 0. L., p. 622), which reads in part as follows: 

"The county board of education is authorized to pay the expenses of 
its educational meetings required by law." 

Bearing' upon section 4744-3a, it was held in opmton 266, issued by this de­
partment May 9, 1919, appearing at page 464, Vol I, Opinions of the Attorney­
General for 1919, that "educational meetings arranged by the school authorities 
voluntarily at various times would not come within those required by law". 

If it were desired to organize and maintain civic and social centers throughout 
the county, there is another law bearing upon this subject, for section 2457-3 G. C. 
(103 0. L., 830) reads: 

"Boards of county comnnsswners shall be and are hereby authorized 
at their discretion to provide for the organization and maintenance of civic 
and social centers throughout the county, to employ an expert director who 
shall superintend and administer the same, and to levy a tax and create 
a fund for the payment of all expenses involved in the social, and educa­
tional work contemplated in this act; provided, howe,•er, that any muni­
cipality carrying on similar work shall, at the option of the city council 
or other governing body, be exempt from the operation of this act. The 
board of county commissioners at their option may, or, upon petition of ten 
per cent. of the qualified school electors of the county, shall refer the 
question of providing for this social, educational and recreational work to 
a vote of the aforesaid electors of the county or of such portions of the 
same as are affected by this act." 

For an opinion of this department on the question of the county commis­
sioners establishing a social center, and providing for the maintenance of the same, 
see opinion 532, appearing at page 1396, Vol. II, Opinions of the Attorney-General 
for 1913. It is thus apparent that the General Assembly, in enacting House Bill 
549, 106 0. L., 552, from which you quote supplemental sections 7622-4 and 7622-7, 
had in mind those boards of education which have control of school bujldings 
and their proper use and did not have in mind the county board of education estab-
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lished shortly before. This view is further augmented by the fact that provtston 
had already been made in section 2457-3 (103 0. L., 830) several years before for 
the organization and maintenance of civic and social centers throughout the county· 
by the board of county commissioners, who have authority to levy taxes, and thus 
there was no occasion for a duplication of this county activity by the county board 
of education, and in none of the laws enacted since that time has authority been 
given to the county board of education to establish social and recreational work 
from a county standpoint· or levy taxes for such purpose, and you are therefore 
advised that sections 7622-4 and 7622-7, supplemental sections appearing in House 
Bill 549 (106 0. L., 552) have no reference to the county board of education, but 
the section~ refer to those local boards of education which have control of the 
use of school bt,~ildings. This being true as to general expenditures, it is at once 
apparent that the county board of education could not purchase, operate and main­
tain a moving picture machine under authority of sections 7622-4 and 7622-7 of 
the General Code. 

3116. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

TAXES AND TAXATION-WHERE AN INCORPORATED CHARITABLE 
INSTITUTION PURCHASES REAL ESTATE THE TITLE OF WHICH 
IS TAKEN IN NAME OF INDIVIDUAL TRUSTEE FOR PURPOSE 
OF FACILITATING MORTGAGE LOAN-SAME EXEMPT FROM 
TAXATION UNDER SECTION 5353 G. C. 

Where an incorporated charitable i11stitution purchases property the title of 
which is taken in the name of an individual trustee for the purpou of facilitating 
a mortgage loan, the property is exempt frou~ taxation under section· 5353 of the 
Gmcral Code. 

CoLUMBUS, Omo, May 18, 1922. 

Ta.-r Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-The commission submits a letter ·from the auditor of Cuyahoga 
county, together. with an application for exemption of the property of The Good­
Will Industries of Oeveland, and the declaration of trust under which the legal 
title to that property is held by an individual in trust for The Good-vVill Industries, 
a corporation not for profit, which as recited in the preamble to the declaration of 
trust, furnished the purchase money. The commission requests advice on the ques­
tion embodied in the letter of the auditor. 

The facts stated in the application for exemption seem to disclose the public 
charitable nature of the enterprise conducted by this property. The letter of the 
county auditor does not seem to question this point, but does raise the question as 
to whether the manner in which the title is held precludes the allowance of the 
exemption under section 5353 G. C. which provides that "property belonging to 
institutions of public charity only shall be exempt from taxation". 

This question seems to be settled in Ohio by Gerke vs. PurceJI, 25 0. S. 229, 
followed in Waterson vs. Halliday, 77 0. S. 150. In both of these cases the ques-


