
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1970 Op. Att’y Gen. No. 70-121 was overruled by 
1978 Op. Att’y Gen. No. 78-027. 
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OPINION NO. 70-121 

Syllabus: 

1. A county board of mental retardation does not possess the 
power to advertise for bids for the purchase of school buses. 

2. A county board of mental retardation does not possess the 
power to acquire school buses for the transportation of mentally 
retarded pupils. 

3. The administrator or executive secretary of a county 
board of mental retardation is the proper authority to employ all 
personnel deemed necessary by such board, pursuant to Section 
5126.04, Revised Code, in providing services authorized and estab­
lished under Section 5127.01, Revised Code. 

To: Richard J. Wessel, Butler County Pros. Atty., Hamilton, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 8, 1970 

Your request for my opinion consists of three questions, 
paraphrased as follows: 

1. Does a county board of mental 
retardation possess the authority to 
advertise for bids to acquire school 
buses to transport mentally retarded 
pupils? 

2. Does such board have the author­
ity to acquire the school buses? 

3. Does such board have the author­
ity to hire employees directly or are the 
county commissioners the employers of the 
personnel of the board of retardation? 

The board of county commissioners is authorized to acquire 
motor vehicles in two different ways. One procedure is for the 
acquisition of motor vehicles "for its use or for the use of any 
department under its direct control." The other method is stated 
in Section 307.41, Revised Code, as follows: 

"Whenever the board of county commis­
sioners deems it necessary to purchase mo­
tor vehicles except for its use or for the 
use of any department under its direct con-
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trol it shall adopt a resolution setting 
forth the necessity for such purchase, to­
gether with a statement of the kind and 
number of vehicles required and the esti­
mated cost of each. Upon adoption of the 
resolution the board may purchase such 
vehicles." (Emphasis added.) 

From the above language, it is my opinion that the general 
assembly intended that the board of county commissioners employ 
their own personnel to acquire motor vehicles for all departments 
of county government, unless specific exceptions are made by 
statute. Supporting this contention is a pertinent part of Sec­
tion 307.12, Revised Code, authorizing the board to sell motor 
vehicles as follows: 

"Nhen the board of county commission­
ers finds, by resolution, that the county 
has personal property, including motor ve­
hicles acquired for the use of county of­
ficers and departments, and road machinery, 
equipment, and tools, which is not needed 
for public use, or is obsolete or unfit for 
the use for which it was acquired, the board 
may sell such property at public auction, 
for cash, to the highest bidder, after giv­
ing at least ten days' notice of the time 
and place of sale by posting a typewritten 
or printed notice in the offices of the 
county auditor and board. 

ti* * * * * * * * * 

"Where the board advertises for bids 
for the sale of new vehicles, equipment or 
machinery to the county, it may include in 
the same advertisement a notice of the will­
ingness of such board to accept bids for the 
purchase of county-owned vehicles, equipment, 
or machinery which is obsolete or not needed 
for public use, and to have the amount of such 
bids subtracted from the selling price of the 
other vehicles, equipment, or machinery as a 
means of determining the lowest responsible 
bidder. " (Ernphas is added. ) 

These powers are not specifically granted to the county 
board of mental retardation. Its power, with respect to your 
question, is expressed in Section 5126.03 (C) and (D), Revised 
Code, as follows: 

"The county board of mental retarda­
tion, subject to the rules, regulations, 
and standards of the commissioner of men­
tal retardation shall: 
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"(C) Employ such personnel and provide 
such services, facilities, transportation, 
and equipment as are necessary; 

"(D) Provide such funds as are neces­
sary for the operation of facilities, pro­
grams, and services established under sec­
tion 5127.01 of the Revised Code." 

(Emphasis added.) 

There is little, if any, doubt about the authority of the 
county board of mental retardation to employ their own personnel, 
for the board of county commissioners or any other authority does 
not possess the statutory power to hire them, and the word "employ" 
in Section 5125.03 (C), supra, and Section 5127.01, Revised Code, 
is specific. 

The same may not be said of the word "provide" in the statute. 
It is used in both parts, (C) and (D) of the statute, referring to 
transportation and funds, respectively. To secure money by taxa­
tion for the mental retardation program, such board must, before 
the first day of June in each year, provide an "estimate of con­
templated revenue and expenditures for the ensuing fiscal year," 
for filing with the taxing authority which, in this case, is the 
board of county commissioners. (Section 5705.28, Revised Code.) 

Pertinent parts of Section 5705.19, Revised Code, read as 
follows: 

"The taxing authority of any subdivi­
sion at any time prior to the fifteenth day 
of September, in any year, by vote of two­
thirds of all the members of said body, may 
declare by resolution that the amount of 
taxes which may be raised within the ten­
mill limitation will be insufficient to 
provide for the necessary requirements of 
the subdivision, and that it is necessary 
to levy a tax in excess of such limitation 
for any of the following purposes: 

II* * * * * * * * * 

"(L) For the maintenance and operation 
of schools, training centers, workshops, 
clinics, and residential facilities for 
mentally retarded persons. Money received 
from levies enacted or renewed prior to 
October 25, 1967, shall be appropriated to 
the use of the county board of mental re­
tardation established under section 5126.01 
of the Revised Code. Revenue from a tax 
levy passed or renewed after October 25, 
1955, shall not be expended until the bud­
get for the operation of schools, training 
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centers, workshops, clinics, and residen­
tial facilities for mentally retarded per­
sons for that calendar year has been sub­
mitted to and approved by the board of 
county commissioners. Thereafter, surplus 
funds from the tax levy not used for oper­
ating purposes may be dispensed by the 
county board of mental retardation after 
approval by the board of county commis­
sioners for the replacement of necessary 
equipment, or for acquiring, constructing, 
or improving schools, training centers, 
workshops, clinics, and residential facil­
ities for the mentally retarded; 

"* * * * * *"* * * 
(Emphasis added.) 

This demonstrates clearly that the word "provide," as used 
in Section 5126.03 (C) anc (D), supra, does not grant the power 
to obtain or directly acquire the funds, for that is the preroga­
tive of the taxing authority. To give the word "provide," as it 
is used in (C) and (D) last mentioned, the same connotation, it 
complies with the first definition of the word in Webster's 3rd 
New International Dictionary, which includes the following: "to 
foresee, to take precautionary measures, to make ready; and make 
preparation." 

It is my opinion that the general assembly did not intend to 
grant the authority to purchase motor vehicles for the use of 
agencies of the county to anyone but the board of county commis­
sioners, unless specifically so stated in the statute. 

From the foregoing, it is my opinion and you are advised 
that: 

1. A county board of mental retardation does not possess the 
power to advertise for bids for the purchase of school buses. 

2. A county board of mental retardation does not possess 
the power to acquire school buses for the transportation of men­
tally retarded purpils. 

3. The administrator or executive secretary of a county 
board of mental retardation is the proper authority to employ all 
personnel deemed necessary by such board, pursuant to Section 
5126.04, Revised Code, in providing services authorized and 
established under Section 5127.01, Revised Code. 
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