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Section 14615 G. C. is as follows: 'The county surveyor, his deputies, and 
assistants shall not contract for or carry on any engineering or surveying 
work other than that herein provided for.' 

It appears to me that this section would prohibit him from doing any 
work for the city, but I would like to have an opinion from you on this 
section of law, thinking that you may have some decisions or opinions rendered 
by the Attorney General which might gi\·e a different interpretation than mine 
on this section." 

I assume that your question as intended is, can a deputy county surveyor lawfully 
perform work for a city during hours when he is not employed by the county. W'ith 
reference to this particular question, your attention is directed to a former opinion 
of this department rendered on May 14, 1927, and reported in Opinions of the At­
torney General, 1927, Vol. II, page 807. The third branch of the syllabus of this 
opinion reads as follows: 

''A deputy county surveyor may he employed for part time and during 
that portion of his time which is not required under his appointment as 
deputy county surveyor, he may perform services for a city or any corporation 
or person providing said services are in nowise inconsistent with the duties of 
his office." 

Section 14615 of the General Code of Ohio, to which you refer in your letter, is 
part of the act to regulate the duties and fix the salaries of county surveyors and 
deputies in counties having a city of the !lrst class, second grade. House Bill No. 579, 
passed by the 75th General Assembly, 1902, 95 Laws of Ohio, 921. This act was one 
of local legislation and applied to Cuyahoga County only. Similar acts were declared 
unconstitutional by the Supreme Court of Ohio in that they were in conflict with 
Section 26, Article II of the Constitution of Ohio. See State of Ohio on relation of 
Guilbert vs. Yates, Auditor of Piclw·wa.y Cou11ty, 66 0. S. 546. 

Therefore, answering your question specifically, I am of the opinion that a 
deputy county surveyor may legally accept employment from a city, corporation or 
other person during hours when he is not required to be on duty for the county, pro­
vided said serv-ices are in nowise inconsistent with the duties of his office. 

146. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

SHORTHAND REPORTER-APPOINTMENT PER DIEM BY COURT IN 
CIVIL AND CRIMINAL CASES-MAXIMUM RATE-APPROPRIATION 
BY COUNTY COMMISSIONERS NECESSARY. 

SYLLABUS: 
If the cozmty commissioners have made a proper appropriation for the purpose, 

the compensation, not excecdi11g fifteen dollars per day, of a shorthand reporter ap­
poillted by the court to ta.ke testimony on the tr:at of a civil or crimi11al case, should 
be paid out of the county treasury on the warra11t of the county auditor upon approval 
by the court of the bill of such shorthand reporter for his services. 
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CoLUMBUS, OHIO, :\farch 4, 1929. 

HoN. EARL D. PARKER, Prosecuting Attorney, Waverly, Ohio. 
DEAR SIR :-This is to acknowledge receipt of your communication of recent date 

which reads as follows : 

"I request your opinion on the following statement of facts: 
We have no official court stenographer appointed by the Common Pleas 

Court for a definite term in Pike County under Section 1546, G. C., Vl/e 
secure the services of a court stenographer from an adjoining county in both 
civil and criminal cases when said services are requested by either party to 
the litigation. 

The Common Pleas Judge makes the appointment and fixes the salary at 
fifteen ($15.00) dollars per diem. 

The county auditor refuses to pay the stenographer for the services 
rendered in the year 1928, except in criminal cases, stating that he is not 
authorized to draw a warrant on the county treasurer where the stenographer 
has taken shorthand notes in a civil matter. 

Under Section 1548, G. C., I find no distinction between civil and criminal 
cases. 

Please advise whether or not the county auditor should draw a warrant 
on the county treasurer for services rendered by the stenographer properly 
appointed by the Common Pleas Court in civil cases." 

The question here presented requires consideration of the sections referred to in 
your communication and of other sections of the General Code relating to the ap­
pointment, services, and compensation of official court reporters. 

Section 1546, General Code, provides that when in its opinion the business re­
quires it, the Court of Common Pleas of the county may appoint a stenographic re­
porter as official shorthand reporter of such court who shall hold the appointment 
for a term not exceeding three years from the date of such appointment. 

Section 1548, General Code, provides that "upon the trial of a case in any of 
such courts, if either party to the suit, or his attorney, requests the services of a 
stenographer, the trial judge shall grant the request, or such judge may order a full 
report of the testimony or other proceedings, in which case such stenographer shall 
cause accurate shorthand notes of the oral testimony or other oral proceedings to be 
taken, which notes shall be filed in the office of the official stenographer and care­
fully preserved." 

Section 1550, General Code, which is more directly applicable to the question 
under consideration provides as follows : 

"Each such shorthand reporter shall receive such compensation as the 
court making the appointment shall fix, not exceeding three thousand dollars 
each year in counties where two or more judges of the common pleas court 
hold court regula.rly, and in all other counties not more than two thousand 
dollars. Such compensation shall be in place of all per diem compensation 
in such courts. Provided, however, that in case such appointment shall be 
for a term of less than one year, such court may allow a per diem compensa­
tion not exceeding the sum of fifteen dollars per day, for each day such 
shorthand reporter shall be actually engaged in taking testimony or per­
forming other duties under the orders of such court, which allowance shall 
be in full for all services so rendered. 

The auditor of such county shall issue warrants on the treasurer thereof 
for the payment of such compensation in equal monthly installments, when 
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the compensation is allowed annually, and when in case of services per diem, 
for the amount of the bill approved by the court, from the general fund upon 
the presentation of a certified copy of the journal entry of appointment and 
compensation of such shorthand reporters." 

Under the provisions of the sections of the General Code above quoted, it seems 
clear that in a case like that here presented the judge of the Court of Common Pleas, 
if in his opinion the business of the court does not require the appointment of an 
official court reporter for a term certain not exceeding three years, may appoint a 
shorthand reporter for the purpose of a particular case or cases to be tried in said 
court, and fix the per diem compensation of such shorthand reporter for services in 
the trial of such cases at any amount not to exceed fifteen dollars. 

It is likewise clear that the appointment of such shorthand reporter on a per diem 
compensation basis may be made in any case tried in such court, whether the same 
be a civil or criminal case. 

Under the express provisions of Section 1550, General Code, the compensation of 
such shorthand reporter so appointed is to be paid out of the general fund of the 
county upon the warrant of the county auditor when the bill for the per diem come 
pensation of such shorthand reporter is approved by the court. 

In connection with your inquiry, I assume that the compensation of the shorthand 
reporter, whether the same be the official court reporter or otherwise, is subject to 
appropriation by the county commissioners under the provisions of Sections 5625-29, 
et seq., General Code; and assuming that in the case here presented a proper and 
adequate appropriation has been made by the county commissioners for this pur­
pose, I am of the opinion, by way of specific answer to your question, that the county 
auditor should draw a warrant on the county treasurer for the services rendered by 
the shorthand reporter appointed by the court on a per diem basis, where the bill for 
such shorthand reporter's services has been approved by the court, whether such 
services were rendered in civil or criminal cases, or both. 

In this connection, it is to be noted that under the provisions of Section 1552, 
General Code, the folio charge of such shorthand reporter for making a transcript 
in a civil case is not to be paid out of the county treasury, unless such transcript is 
ordered by the court; in which case the cost of making such transcript is to be taxed 
as costs in the case, collected as other costs and paid by the clerk into the treasury of 
the county to the credit of the general fund. It should be, likewise, noted that under 
the provisions of Section 1549, General Code, a per diem charge of four dollars for 
the services of a shorthand reporter appointed by the court in any case should be 
taxed as a part of the costs in the case; and, when collected, the same should be 
paid into the treasury of the county to the credit of the general fund. 

147. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

APPROVAL, LEASE TO MIAMI AND ERIE CANAL LANDS. 

CoLUMBUS, OHIO, March 4, 1929. 

HoN. RICHARDT. WISDA, Superintendent of Public Works, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-This is to acknowledge receipt of your communication of recent date, 

submitting for my examination and approval two certain canal land leases, in tripli­
cate, covering parcels c;>f Miami and Erie canal lands therein respectively described. 


