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OPINION NO. 70-129 

Syllabus: 

A resolution of a board of education, recording the names 
of substitute teachers and the daily rate to be paid, coupled 
with the availability of the teacher, does not constitute 
compliance with the Section 3319.08, Revised Code, requirement 
for a written contract for the employment of teachers. However, 
in the presence of such a resolution, and the acceptance of 
such employment by the teacher, the failure of the parties to 
execute the required written contract shall not avoid such employ­
ment contract. 

To: Roger Cloud, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 10, 1970 

I have before me your request for my opinion which reads in 
i;>ertinent part: 

"Does the resolution of the board of 

education wherein the daily rate as well 

as the names of substitute teachers are 

recorded, when approved by the substitute 

teacher by being available for teaching 

services, constitute compliance with the 

requirements for a written contract in 

view of the provisions of Section 3319.08, 

Revised Code?" 
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Your request is concerned with the requirement of Section 3319.08, 
Revised Code, as referred to in Opinion No. 70-042, Opinions of 
the Attorney General for 1970, which states in part: 

"The board of education of each city, 

exempted village, local, and joint voca­

tional school district shall enter into 

written contracts for the employment and re­

employment of all teachers." 


The written contracts referred to in Section 3319.08, suora, 
have been defined by Opinion No. 70-042, supra, as limited con­
tracts in the case of substitute teachers. A limited contract 
is deiined by Section 3319.08, ~· which says: 

'A limited contract for a superintendent 

is a contract for such term as authorized by 

section 3319.01 of the Revised Code, and for 

all other teachers for a term not to exceed 

five years.·• 


In further clarification of the status and employment of sub­
stitute teachers, Section 3319.10, Revised Code, states: 

Teachers may be employed as substitute teach­
ers for terms not to exceed one year for assignment 
as services are needed to take the place of regular 
teachers absent on account of illness or to fill 
temporary positions created by emergencies; such 
assignment to be subject to termination when such 
services no longer are needed." 

The requirement of a limited written contract not to exceed 
one year for the employment of substitute teachers is no~ obviated 
by a resolution of a board of education such as you outlined. 
However, Section 3319.08, supra, further states: 

"If a board of education adopts a motion 

or resolution to employ a teacher under a limited 

or continuing contract and the teacher accepts 

such employment, the failure of such parties to 

execute a written contract shall not avoid such 

employment contract." 


The intent of the legislature in enacting the above statute is 
apparent. While the statute does not eliminate the requirement 
for a written contract for the employment of teachers, it does 
provide protection for the parties between the time of the motion 
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or resolution by a board of education and the acceptance by the 
teacher, and the execution of a written contract. 

In view of the foregoing, it is my opinion and you are ad­
vised that a resolution of a board of education, recording the 
names of substitute teachers and the daily rate to be paid, coupled 
with the availability of the teacher, does not constitute com­
pliance with the Section 3319.08, Revised Code, requirement for a 
written contract for the employment of teachers. However, in the 
presence of such a resolution, and the acceptance of such employ­
ment by the teacher, the failure of the parties to execute the re­
quired written contract shall not avoid such employment contract. 




