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OPINION NO. 79-102 

Syllabus: 

1, 	 Members of the board of health of a general health district are 
public officers as that term is used in Ohio Const. art. n, §20, 
and, therefore, may not receive an increase in compensation· 
during their existing terms of office. 

2. 	 An increase in a per diem allowance and a mileage allowance 
paid to cover the actual and necessary expenses incurred during 
attendance at a meeting of the board of health of a general 
health district constitutes an increase in compensation of a 
member of the board which, pursuant to Ohio Const. art. n, §20, 
may not take effect during an existing term of office. 

To: Thomaa R. Spellerberg, Seneca County Proa. Atty., Tiffin, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 20, 1979 

I have before me your request for my opinion regarding the following 
question: 

Are Board of Health members, indeed, public officers as defined by 
Article n, Section 20, of the Ohio Constitution, and thereby not 
eligible to receive increased reimbursement under the terms of House 
Bill 1009 until reappointment? 

R.C. 3709.02 provides for the appointment and compensation of members of a 
board of health of a general health district. Before the passage of House Bill No. 
1009, effective March 8, 1979, the Board members received six dollars per diem and 
eight cents per mile as compensation for attendance at the meetings of the Board. 
Members were compensated for up to twelve meetings a year. House Bill No. 1009 
amended R.C. 3709.02 to read, in part, as follows: 

In each general health district there shall be a board of health 
consisting of five members to be appointed as provided in section 
3709.03 of the Revised Code. The term of office of such members 
shall be five years from the date of appointment, except that of those 
first appointed one shall serve for five years, one for four Y*"lrs, one 
for three years, one for two years, and one for one year, and 
thereafter one shall be appointed each year. This paragraph does not 
apply to a combined board of health created under section 3709.07 of 
the Revised Code, 

Each member of the board shall be paid twenty dollars a day and 
mileage at the rate of fifteen cents a mile to and from the place of 
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meeting to cover the actual and necessary expenses incurred during 
his attendance at an meetin of the board and not exceedin five 
meetings of board committees many one year. Emphasis added. 

Thus, the General Assembly has increased the amount of the payments to the 
members of a board of health for per diem compensation and for reimbursement of 
mileage expenses, and has also increased the number of payments from a maximum 
of twelve to an unlimited number for board meetings and to as many as five for 
board committee meetings. 

Increased compensation of a public officer may not, under Ohio Const. art. 
II, §20, be effected during an officer's existing term. The members of a board of 
health who held office on March 8, 1979, may not receive the increased amounts 
during their terms of office if board membership is a public office and if the 
increased amounts allowed by R.C. 3709.02 constitute "salary" as used in the 
constitutional provision. Ohio Const. art. II, §20 states: 

The general assembly, in cases not provided for in this constitution, 
shall fix the term of office and the compensation of all officers; but 
no change therein shall affect the salary of any officer during his 
existing term, unless the office be abolished. 

The indicia of public office are well established in Ohio. They include 
durability of tenure, the qualifications for the position, and the nature of the duties 
imposed. State ex rel, Gordon v. Zangerle, 136 Ohio St. 371, 381 (1940). As was 
stated in State ex rel. Landis v. Board of Commissioners of Butler Count , 95 Ohio 
St. 157, 159 1917 : 

The chief and most-decisive characteristic of a public office is 
determined by the quality of the duties with which the appointee is 
invested, and by the fact that such duties are conferred upon the 
appointee by law. If official duties are prescribed by statute, and 
their performance involves the exercise of continuing, independent, 
political or governmental functions, then the position is a public 
office and not an employment. 

Applying the above criteria to the positions held by members of a board of 
health, it is clear that the members qualify as public officers. As is evident from 
R.C. 3709.02, set forth above, the members are appointed for a specified term. 
R.C. 3709.22 sets forth the powers and duties of the board of health. In examining 
these powers, ,it is clear that the state has vested the board with an independent 
governmental function. As was stated in State ex rel. Pansing v. Lightner, 32 N.P. 
(n.s,) 376, 382-83 (Montgomery County C.P. 1934): 

The court is of the opinion that the authority of the District 
Board of Health is anchored in the fundamental proposition that the 
protection of health is the exercise of a governmental power, as 
distinguished from a proprietary act. 

The board also possesses the power to act with "speed and independence" so that it 
may expediently cope with contagious and infectious disease. McGowen v. Shaffer, 
65 Ohio L, Abs, 138, 147 (Summit County C.P. 1953). Due to the fact that board 
members are appointed, that duties are delegated to them by statute, and that the 
duties so delegated are governmental in nature, I conclude that the members of a 
board of health of a general health diatrict are public officers • 

.,. My conclusion is further supported by the fact that several of my 
predecessors and I have treated the position as an office in considering the question 
of the incompatibility of public offices. ~. ~· 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-·097; 
1951 Op. Att'y Gen. No, 787, p. 520. 

I turn now to the question whether the increased payments authorized by H.B. 
No. 1009 constitute "salary," as that term is used in Ohio Const. art. II, S20. 



2-315 	 1979 OPINIONS OAG 71-103 

Although there was, at one time, a distinction drawn between compensation and 
salary, such a distinction is no longer recognized. As was stated in State ex rel. 
Artmayer v. Board of Trustees, 43 Ohio St. 2d 62 (1975): 

The terms "salary" and "compensation" as used in $ection 20, Article 
II of the Ohio Constitution, are synonomous. 

The court has also indicated that the determining factor in deciding whether an 
increase in payments to a public officer violated the Constitution was whether the 
number of dollars payable to the officer was increased during that officer's term. 
State ex rel. Parsons v. Ferguson, 46 Ohio St. 2d 389 (1976). 

Relying on State ex rel. Artmayer and State ex rel. Parsons, supra, I 
concluded in 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-018 that an increase m per diem payments 
to an officer, where the officer had held office prior to the effective date of the 
increase, was a violation of Ohio Const. art. ll, S20. See also 1977 Op. Att'y Gen. 
No. 77-083. The increase in per diem payments to the members of a board of 
health during their existing terms would, similarly, violate the constitutional 
provision. 

The number of dollars payable to a board member as reimbursement for 
mileage expenses has also been increased. I conclude that these payments are 
governed by the rule in State ex rel. Artmayer, supra, and would also constitute an 
increase in salary. Thus, increases, as well, are prohibited during an officer's term 
existing on March 8, 1979. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that: 

1, 	 Members of the board of health of a general health district are 
public officers as that term is used in Ohio Const. art. Il, §20,. 
and, therefore, may not receive an increase in compensation 
during their existing terms of office. 

2. 	 An increase in a per diem allowance and a mileage allowance 
paid to cover the actual and necessary expenses incurred during 
attendance at a meeting of the board of health of a general 
health district constitutes an increase in compensation of a 
member of the board, which pursuant to Ohio Const. art. Il, §20, 
may not take effect during an existing term of office. 
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