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poses to construct a boulevard on the old canal bed. Before any actual 
boulevard construction program can be arranged, the canal must be filled 
to bring it to a level with the banks. 

Question: May the city's portion of the gasoline tax receipts be used 
for the purpose of filling the canal bed?" 

In connection with your inquiry, it will be observed that Section 5537, General 
Code, which relates to the first gaoline tax, and Section 6309-2, General Code, which 
relates to the automobile license tax, were amended by the 88th General Assembly. 
Prior to said amendments, moneys derived from both of the sources above mentioned, 
could be expended by municipalities for the purpose of maintenance and repair. Under 
said amendments the language relating to the uses for which said receipts could be 
expended was changed, thereby enlarging the powers of municipalities to make such 
expenditures. The language now ell:pressly authorizes the expenditure of such funds 
for the repairing, constructing and repaving of public streets or roads in municipal­
ities. However, it is provided that not more than fifty per cent of such funds shall 
be used for construction and repaving. 

Section 5548-1, General Code, as amended by the same Legislature, and which 
relates to the second gasoline tax, expressly provides that the proceeds thereof may be 
used by municipalities for the purpose of constructing, widening, reconstructing and 
maintaining their public highways, roads and streets and to supplement revenue 
already available for such purpose. 

· From the foregoing it will readily be seen that both of the gasoline taxes to which 
you refer, may be used for the purpose of constructing streets. There certainly can 
be no argument but that before a street is constructed, in many instances, a necessary 
fill should be made in order to bring the surface of the road, when completed, to the 
proper elevation to accommodate the traffic and to provide a sufficient drainage sys­
tem. In other words, filling is just as essential as grading out under modern engi­
neering practices in connection with road construction. 

In the situation you present it can readily be imagined that a road would be 
very desirable located at an elevation similar to that of the banks of the canal, whereas 
it would be undesirable if it were const~cted in the bed of the canal. 

If the canal which you mention has properly been dedicated as a boulevard and 
it is the intention of the municipality to improve the same as a public street, it is my 
opinion that, if in the judgment of the eugineers in charge it is essential to fill in the 
canal bed as aa incident to a street co.1struction project, the receipts from the gaso­
line tax may be properly used for said purpose. 

1256. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

ELECTION BOARD MEMBERS-COMPENSATED ACCORDING TO PRO­
VISIONS OF NEW ELECTION LAW AFTER JANUARY 1, 1930. 

SYLLABUS: 
M enbers of boards of deputy supervisors and inspectors of elections who continue in 

office after January 1, 1930, under Section 4785-8, General Code, as members of the newly 
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created boards of elections, must be compensated on the basis protided in Section 4785-18, 
General Code. 

CoLUMBUS, Omo, December 4, 1929. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public O.fTices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-'lhis will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 
"You are respectfully requested to furnish this department with your 

written opinion upon the following: 
Senate Bill No. 2, enacted at the recent session of the General Assembly, 

codifies the election laws of the state, and provides that the act shall become 
effective January 1st, 1930. Section 8 of the act provides for the appointment 
by the Secretary of State of members of county boards of election a.J.d that 
two members of said board shall be appointed on the first day of May in even 
numbered years and the term is four years; the section further provides that 
members of the present boards of deputy stab supervisors and inspectors 
of elections and deputy state supervisors of elections shall continue to act 
as such for the terms f0r which they were appointed and until their successors 
have been chosen and have qualified as herein provided. Section 18 of the act 
fixes the annual compensation of the members of the board. 

Question: May the present members of the boards of deputy inspectors 
and supervisors of elections, and deputy supervisors of elections receive the 
compensation fixed by this act, beginning with the effective date of the act 
or will thay be required to serve under the laws as to their compensation 
which were in effect at the time of their appointment until their successors are 
elected and qualified?" 

Your question rests upon the provisions of Section 20, Article II of the Con­
stitution, which reads as follows: 

"The General Assembly, in cases not provided for in this constitution, 
shall fix the term of office and the compensation of all officers; but no change 
therein shall affe'Ct the salary of any officer during his existing term, unless the 
office be abolished." 

Section 4785-8, General Code, which becomes operative January 1, 1930, and to 
which you refer in your inquiry, reads: 

"'I here shall be in each county of the state, a board of elections consist­
ing of four qualified electors of the county, who shall be appointed by the 
Secretary of State to serve for the term of four years and until their successors 
have been appointed and have qualified. On the first day of May in even 
numbered years the Secretary of State shall appoint two of such board mem­
bers, one of whom shall be from the political party which cast the highest 
number of votes in the state for the office of Governor at the last preceding 
state election, and the other shall be from the political party which cast 
the next highest vote for Governor at such election. The members of the 
present boards of deputy state supervisors of elections and members of the 
boards of deputy state supervisors and iilSpectors of elections shall continue 
to act and be recognized as such for the terms for whicli they were appointed, 
and until their sucessors have been chosen and have qualified as herein 
provided. All vacancies filled tor unexpired terms and all appointments to 
neN terms shall be made from the political party to which the vacating or 
outgoing member belonged, unless there is a third political party which 



ATTORXEY GENERAJJ, 1857 

~ast a greater number of voteR in the state at the last preceding state elertion 
for the office of Governor than did the party to whirh the retiring member 
belonged, in which event the vacancy shall.be filled from such third party." 

Section 4785-18, of the new election code, which also becomes operative Jan­
uary 1, 1980, reads as follows: 

"The annual compensation of members and. clerks 01 the boards o; 
elections shall be determined on the basis of the population of the county 
according to the next preceding federal census; and shall be paid monthly 
out of the appropriations made to the ·board of elctions and upon vouchers 
or payrolls certified by the chairman, or a member of the board designated 
hy it, and countersigned by the clerk or in his abscence by the deputy clerk. 
Upon presentation of any such voucher or payroll the county auditor shall 
issue his warrant upon the county treasurer for the amount thereof as in the 
case of vouchers or payrolls for county offices and the treasurer shall pay the 
Rame 

The amount of annual compensation of members of the board shall be 
as follows: twelve dollars for each full one- thousand of the first one hundred 
thousand population; eight dollars for each full one thousand of the second 
one hundred thousand population; six dollars for each full one thousand of 
the third one hundred thot:sand; four dollars for each full one thousand of 
the fourth one hundred thousand; and three dollars for each full one thousand 
above four hundred thousand; except that in counties containing a registra­
tion city or cities an additional compensation of two dollars for each full one 
thousand population in such cities shall be allowed; provided, hov ever, that 
the compensation of a member of the board shall be n~t less than two hun­
dred dollars and shall not exceed four thousand two hundred dollars an­
ually." 

The latter section, together with Section 4785-19, General Code, controlling 
compensation of clerks of boards of elections replaces present Sections 4822, 4942, 
4943 and 4990, General Code, and provides a change in the basis of compensation of 
board members. 

Under the present law, members of boards of elections are compensated on the 
basis of the number of precincts in their jurisdictions. By Section 4822, General Code, 
each member is allowed three dollars per year for each precinct; by Section 4942, 
General Cede, each meml;er in counties containing registration cities, is allowed five 
dollars per year for each election precinct in such cities; by Section 4943, General 
Code, it is pro\'ided that the maximum annual compensation of members under Sec­
tions 4822 and 4942, shall be $1,800, $1,500, $1,200, $1,100 or $300, according to pop­
ulation. By Section 4990, General Code, each member is allowed an additional two 
dollars per precinct per annum for primary elections. The latter provision has been 
interpreted as meaning two dollars per annum per precinct for each primary. 

Under Section 4785-18, supra, the basis of compensation is changed from pre­
cincts to population. 

Consideration will first be given to the nature of compensation which is received 
by deputy state supervisors and inspectors of elections, and deputy state supervisors 
of elections under present statutes in order to determine whether it is salary or com­
penRation. 

It must be observed that these persons do not receive a fixed and definite salary 
for services rendered during a fixed term, but receive compensation, based upon the 
number of precincts in the county and registration cities, or in other words, they 
receive a compensation to be determined by the services they render. The greater 
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the number of precincts in any county and in any rezistration city in the county, the 
greater would he the services rendered by members of the board. 

In Opinions of the Attorney General for 1918, Vol. II, page 1567, it is said: 

"In State ex rel. Tayler vs.Carlisle, et al., 3 O.N.P. (N.S.) 544, the court was 
passing upon a question somewhat similar to the one now under considera­
tion. In that case the Legislature had increased the compensation of county 
commissioners of Franklin County from $2,000.00 to $3,500.00 per annum. 
The compensation of the county commissioners for any one year was to be 
determined by the amount of the tax duplicate in each county for real and 
personal property. Judge Evans, in rendering the opinion in this case, held 
that this did not come within the inhibition of Section 20; Article 11, of the 
Constitution, upon two grounds, vi21., because the law under which the county 
commissioners had formerly drawn compensation was unconstitutional and 
~oid and hence in reality there was no law fixing the compensation of county 
commissioners until the amended act was passed. This practically disposed 
of the case, but Judge Evans went further and made the following suggestion 
in the opinion (p. 548): 

'Another consideration of this question is whether the amended act of 
1904 prm ides for a salary such as comes within the inhibition of said Article 
II, Section 20 of the Constitution. 

The act does not provide for any definite fixed salary. The compensa­
tion depends on the aggregate of the tax duplicate from year to year. It 
may be less one year and greater another, depending on the variation of the 
tax duplicate, and the amount from one year to another can not be deter­
mined until December of each year when the aggregate is ascertained.' 

He based this statement upon the holding of our Supreme Court in 
Thompson, ex rel. vs. Phillips,12 O.S.617. In this case the court was passing upon 
the question we have before us, as it pertained to a county auditor whose com­
pensation was not a fixed sum for a definite period of time, but was based upon 
the tax duplicate-that is, on the amount of sen ices rendered by the county 
auditor in any one year. This was a per curiam opinion and reads as follows 
(pages 617-8): 

'The relator, to show that he is not affected by the act of April 9, 1861, 
relies on the following section of the Constitution: 

"The General Assembly in cases not provided for in this Constitution, 
shall fix the term of office and the compensation of all officers, but no change 
therein shall affect the salary of any officer during his existing term, unless 
the office be abolished." Section 20, Article II. 

It is manifest, from the change of expression in the two clauses of the 
section, that the word 'salary' was not used in a general sense, embracing any 
compensation fixed for an officer, but in its limited sense, of an annual or 
periodical payment for services-a payment dependent on the time, and 
not on the amount of the services rendered. Where the compensation, as in 
this case, is to be ascertained by a percentage on the amount of money re­
ceived and disbursed, we think it is not a salary within the meaning of the 
section of the Constitution." 

In the opinion from which I have just quoted, the Attorney General had before 
him the question of whether the maximum compensation of members of boards of 
supervisors of elections which had been increased during their terms of office could 
be drawn by incumbents. In answering in the affirmative, the Attorney General 
pointed out that: 
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"These persons do not receive a fixed and definite salary for services 
rendered during a fixed term • * • but receive a compensation to be 
determined by the services they render." 

In view of the foregoing discussion, and especially the two cases cited by the 
former Attorney General, it is my view that boards of deputy state supervisors of 
elections and boards of deputy state supervisors and inspectors of elections do not 
come within the prohibition of Section 20, Article II, supra. 

Whatever the method ot remuneration of boards of elections under Section 4785-18, 
supra, be it compensation or salary, it cannot be considered an increase or decrease in 
"salary" as the present method of remuneration is compensation. 

If deputy state supervisors who hold over after January 1, 1930, as members of 
boards of elections, by virtue of Section 4785-8, General Code, can not draw com­
pensation, as provided in Section 4785-18, General Code, there would apparently 
exist no authority for them to draw any compensation whatsoever for their services, 
as Sections 4822, 4942, 4943 and 4990, General Code, under which they are now paid, 
cease to exist on December 31, 1929, through repeal by the General Assembly. 

Specifically answering your question, therefore, I am of the opinion that members 
of boards ot deputy supervisors and inspectors of elections who continue in office after 
January 1, 1930, under Section 4785-8, General Code, as members of the newly created 
boards of elections, must be compe'nsated on the basis provided in Section 4785-18, 
General Code. 

1257. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-CONTRACTING FOR EXCLUSIVE RIGHT TO 
SCHOOL BUS WITHOUT BECOMING OWNER-REGISTERING SUCH 
VEHICLE WITHOUT CHARGE AUTHORIZED-EFFECT OF AMENDED 
SECTION 7600, GENERAL CODE, UPON DISTRIBUTION OF 2.65 MILLS 
TAX LEVY. 

SYLLABUS: 
1. A board of education lawfully may contract for the Pxclusive use of a school bus 

for a definite time without purchasing the bus and thus becoming the owner thl'reof. 
2. For the purposes of registration of a motor vehicle as requtred by Section.s 6290, 

et seq. of the Genllral Code, a person who is enti'led to the exclusive ttse of such vehicl'3 for a 
period of greater than thirty consecutive days will be considered the owner thereof. 

3. A motor vehicle owned by a board of education, or one which the board of education 
has th'3 exclusive right to use for a period of greater than thirty consecutive days, and which 
is used for no other purpose than the transportation of school pupils may b~ registered as 
provided by Section 6295, General Code, without charge of any kind. 

4. It cannot be said that the eff~ct of the am'3ndment of Section 7600, Gen£ral Code, 
by the 88th General Assembly, is to make it discretionary ·with a county superintendent of 
schools or a county board of education as to the amount of the funds received from the 2.65 
mills tax levy provided for by Section 7575, General Code, which may be distributed to each 
school district. Said amended section does, however, repose in a county board of education 


