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OPINION NO. 70-124 

Syllabus: 

1. A transfer of real estate from a settler to a trustee 
under a revocable inter vivos trust is not exempt from the con­
veyance fee or transfer tax under Section 319.54 (F) (3) (m), 
Revised Code. 

2. A county auditor has the inherent authority to inquire 
into the facts and circumstances surrounding any and all transfers 
or conveyances claimed to be exempt under division (F) (3) of 
Section 319.54, Revised Code, in order to determine if the one 
claiming the exemption has affirmatively established his right 
to the exemption. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, September 9, 1970 

I have before me your request for my opinion, raising two 
questions regarding Section 319.54 (F), Revised Code: 

"L Is a conveyance from a Settlor to 
a Trustee under a revocable inter vivos trust 
exempt from the conveyance fee or transfer tax 
under Revised Code, ~319.54 (F) (3) (m)? 

11 2. Does the County Auditor have the 
duty to inspect any and all documents in con­
nection with the submission of a conveyance 
for determination of whether the transaction 
is subject to the conveyance fee?" 

In connection with your first question, you also submitted 
a portion of a typical trust instrument set forth below: 

11 1 RIGHTS RESERVED BY THE CREATOR OF THE TRUST 
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A. I reserve the right at any time dur­
ing my lifetime, by a writing signed by me and 

delivered to the Trustees, to withdraw from the 

operation of this Agreement any part or all of 

the trust property; to change the beneficiaries 

hereunder, their shares and the plan of distribu­

tion to each; to bring additional property under 

the terms hereof by my Last Will and Testament 

or otherwise; and to revoke this Agreement. 


B. I also reserve the right during my

lifetime to amend or modify this Agreement in 

any manner by an Agreement in writing executed 

hy me and the Trustees.•" 


You pointed out that no consideration was paid or to be paid
for the transfer of the real estate and you indicated that your 
main concern was whether there was a gift arising from the trans­
actions as per Section 319,54 (F) (3) (m), Revised Code, quoted
below: 

"(F) The county auditor shall charge

and receive fees as follows: 


"* * * * * * * * * 
11 (3) For receiving statements of value 


and administering section 319.202 L319.20.g? 

of the Revised Code, one dollar, or ten cents 

per hundred dollars for each one hundred dol­

lars or fraction thereof of the value of real 

property transferred, whichever is greater, 

except no fee shall be charged when the trans­

fer is made: 


"* * * * * * * * * 

"(m) To or from a person when no con­

sideration is paid or to be paid for the real 

estate and the transaction is not a gift; 


"* * * * * * * * *" 
Opinion No. 165, Opinions of the Attorney General for 1968, 

ealing with a transfer of real estate by a settlor to a trustee, 
ointed out in paragraph 3 of the syllabus: 

11 3. A transfer of real estate by a 

settler to a trustee which, upon termination 

of the trust, is to be distributed to the 

settlor•s lineal descendents per stirpes wculd 

not be exempt from the transfer fee and trans­

fer tax under either subparagraph (d), (m) or 

(o) of division (F) (3) of Section 319.54, Re­
vised Code." 

he question is whether this policy of nonexemption extends to 
ver transfers made under revocable trust agreements. 

As was pointed out in National Tube Co. v. Glander, 157 
hio St. 407 (1952), in the second paragraph of the syllabus: 

11 2. Statutes relating to exemption or 
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exception from taxation are to be strictly con­

strued, and one claiming such exemption or ex­

ception must affirmatively establish his right 

thereto." 


It does not appear to me that such an affirmative showing can 
be made in this case. 

I refer you to The First National Bank of Cincinnati, et al., 
v. Tenney, 165 Ohio-St. 513 (1956), wherein the second paragraph
of the syllabus reads: 

"2. An inter vivos trust which reserves 

to the truster the income for life and an ab­

solute power to revoke during his lifetime, 

with a remainder over at his death, creates 

in the remainderman a vested interest subject 

to defeasance by the exercise of the power to 

revoke." 


The court again treated this subject in Adams v. Fleck, 171 
Ohio St. 451 (1961), when it said at page450: - ­

"***there may in effect be a gift to 

a donee if a valid trust for the benefit of 

that donee is established, even if the donor 

who is the settlor of such trust, retains a 

life interest in and almost complete dominion 

and control over the property given. See an­

notations, 32 A. L. R. (2d), 1270, and 164 

A. L. R., 881." 

Therefore, it appears that a gift does arise from a revocable 
inter vivos trust and ·the court reaffirmed that this is the case 
in Smyth v. Cleveland Trust Co., 172 Ohio St. 489 (1961), at 
page 502: 

"***there is created, at the instant 

of creation of the trust, a ves_ted equitable

interest in the remaindermen subject to de­

feasance in whole or in part by the exercise 

of the power to revoke or modify. First 

National Bank of Cincinnati, Exr., v. Tenney, 

165 Ohio St., 513, 138 N.E. (2d), 15." 


Therefore, no affirmative showing can be made that a trans­

action in which real estate is transferred from a settlor to a 

trustee under a revocable trust is not a gift and consequently 

exempt from the conveyance fee or transfer tax by virtue of Sec­

tion 319.54 (F) (3) (m), supra. 


Regarding your second question concerning the duties of the 

county auditor, I again refer you to Opinion No. 165, supra. 


"In regard to the collection or exemption

of the fee and the tax, the county auditor and 

his deputies have the inherent authority, in 

administering the fee and tax, to inquire into 

the facts and circumstances surrounding any

and all transfers or conveyances of real estate 

which are claimed to be exempt so as to deter­

mine if the one claiming the exemption has af­
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firmatively established his right to the exemp­

tion claimed.***" 


I still regard this as the proper approach and, accordingly, 
conclude that a county auditor may inspect any and all documents 
in connection with the submission of a conveyance to determine 
whether or not the transfer is entitled to exemption by virtue 
of Section 319.54 (F) (3) (m), supra. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised: 

1. A transfer of real estate from a settlor to a trustee 
under a revocable inter vivos trust is not exempt from the con­
veyance fee or transfer tax under Section 319.54 (F) (3) (m),
Revised Code. 

2. A county auditor has the inherent authority to inquire 
into the facts and circumstances surrounding any and all trans­
fers or conveyances claimed to be exempt under division (F) (3)
of Section 319.54, Revised Code, in order to determine if the one 
claiming the exemption has affirmatively established his right to 
the exemption. 




