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OPINION NO. 70-120 

Syllabus: 

Unless a mutual aid agreement provides that an 
indemnity bond protects a police officer only against of­
ficial acts performed within the confines of his own 
political sub-division, or unless a like restriction is 
written into the indemnity bond itself, the bond will 
cover the official performance of duty of a police officer 
who may be responding to a call under such an agreement. 

To: Dominick E, Olivito, Jefferson County Pros. Atty., Steubenville, Ohio 
By: Paul W, Brown, Attorney General, September 4, 1970 

I have before me your request for my opinion, which 

asks the following question: 

"Does the bond under which municipal
police officers are protected also cover 
them while operating outside their respect­
ive municipal corporation limits in response 
to a call under a mutual aid agreement
between another municipal corporation or 
is it necessary for the municipal corporations 
to write a new bond to cover police officers 
who may be responding to a call under a 
mutual aid agreement and who are not in 
their employ nor bonded by them." 

Section 737,04, Revised Code, provides that a munici­

pal corporation may, in order to obtain police protection or 

additional police protection, enter into a contract with 

another municipal corporation for services of its police de­

partment or the interchange of such services. 
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In construing this section my predecessor has held 

that when contracts exist between two or more municipalities 

for police assistance, the police and firemen's disability 

and pension f'und provides complete coverage, as to pension 

or disability payments, for a police officer working in either 

municipality. Opinion No. 66-179, Opinions of the Attorney 

General for 1966. This opinion was bottomed upon the rationale 

that a policeman, ordered into another jurisdiction by virtue 

of a lawful agreement between municipalities, is performing 

his duty. 

Section 737.10, Revised Code, likewise deals with the 

use of law enforcement officers of another political sub­

division in emergency situations. In that section the legis­

lature specifically provided as follows: 

"***In such case, law enforcement and 
fire protection personnel acting outside the 
territory of their employment shall be considered 
as performing services within the territory of 
their regular employment for purposes of compensa­
tion, pension or indemnity fund rights or benefits 
to which they may be entitled as incidents of their 
regular employment. ***Nothing in this section 
shall be construed as superseding or modifying in 
any way any provision of a contract entered into 
pursuant to section 737,04 of the Revised Code." 

It would appear, therefore, that the legislature, in 

absence of contract, considered one performing emergency duties 

outside his own political subdivision as entitled to be provided 

the protection of his indemnity bond. This, of course, would 

not be true in a case where the mutual aid agreement specified 

the contrary or where the indemnity bond entered into by the 

parent municipality excluded such services. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that 

unless a mutual aid agreement provides that an indemnity bond 

protects a police officer only against official acts performed 

within the confines of his own political subdivision, or unless 

a like restriction is written into the indemnity bond itself, 



OAG 70-121 ATTORNEY GENERAL 2-232 

the bond will cover the official performance of duty of a police 

officer who may be responding to a call under such an agreement. 




