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OPINION NO. 77-010 

Syllabus: 
The compensation of the sanitary engineer provided 

for in R.C. 6117.01, his assistants, and the expenses 
of remodeling and repairing the business office of the 
department of the sanitary engineer may be properly paid 
from funds collected as rents in a single county-wide 
sewer district, pursuant to R.C. 6117.02. 

To: Stephan M. Gabalac, Summit County Pros. Atty., Akron, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, March 3, 1977 

I have before me your request for my opinion concerning 
the use of funds collected pursuant to R.C. 6117.02. Speci­
fically, you state: 

"We have been requested to ask you for 

an opinion as to whether funds collected 

from a single county-wide sewer district 

under the authority of Ohio Revised Code 

Section 6117.02 may be used for the fol­

lowing purposes: 


1. 	 The remodeling and repair of the 

business office of the department 

of the Sanitary Engineer; or 


2. 	 The compensation of the Sanitary En­
gineer and his personnel." 

R.C. 6117.01 authorizes a board of county commissioners 

to lay out, establish and maintain one or more sewer districts 

within their county for the purpose of preserving and promoting 
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the public health and welfare. Further, it provides, in per­
tinent part, as follows: 

" ••.Any such board may employ a registered 
professional engineer for such time and on such 
terms as it deems best, and may authorize such 
registered professional engineer to employ 
necessary assistants upon such terms as are 
fixed by said board. The board may create and 
maintain a sanitary engineering department, to 
be under its supervision and in charge of a 
registered professional engineer, to be appointed 
by such board, for the purpose of aiding it in 
the performance of its duties under sections 
6117.01 to 6117.45 of the Revised Code, or its 
other duties regarding sanitation provided by 
law. Said board shall provide suitable rooms 
for the use of such department and shall pro­
vide for and pay the compensation of such regis­
tered professional engineer and all necessary 
expenses of such registered professional engineer 
and department which are authorized by such board." 

(Emphasis added,) 

Thus, it is clear that it is the duty of the county commissioners 

to provide the compensation of the registered professional engi­

neer employed and to pay all necessary expenses of such engineer 

and sanitary engineering department, including providing office 

space and rooms. 


R.C. 6117.02 provides that the county commissioners shall fix 
reasonable rates to be charged for the use of the sewage facilities 
established pursuant to R.C. 6117.01. It also specifically states 
for what purposes the moneys collected as rents may be used, and 
reads in pertinent part: 

"All moneys collected as rents for use of 

such sewers or sewerage treatment or disposal 

works or as connection charges in any sewer 

district shall be paid to the county treasurer 

and kept in a separate and distinct fund to the 

credit of such district. Except as otherwise 

provided in any resolution authorizing or pro­

vidir.g for the security and payment of any 

bondf, outstanding on the effective date of this 

act o...· tr.ereafter issued, or in any indenture or 

trust a~~eement securing such bonds, such funds 

shall be used first for the payment of the cost 

of the management, maintenance, and operation 

of the sewers of the district and sewerage treat­

ment or disposal works used by the district and 

second for the payment of interest or principal 

of any outstanding debt incurred for the con­

struction of such sewers or sewerage treatment 

or disposal works or for the creation of a sink­

ing fund for the payment of such debt. Any sur­

plus thereafter remaining in such fund may be 

used for the enlargement, extension or replace­

ment of such sewers and sewerage treatment or 

disposal works. Money so collected shall not be 
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expended otherwise than for the use and benefit 

of such disi;.rict." (Emphasis added.) 


It has been held that authority to expend public funds must 
be construed strictly and cases of doubt must be resolved against 
such authority. State, ex rel. Bentley and Sons Co. v. Pierce, 
96 Ohio St. 44 {1917); 1976 op. Atty. Gen. No. 76-008; 1975 Op. 
Atty. Gen. No. 75-008. It is clear then that all moneys col­
lected by the county as a result of its operation of a sewer 
district are to be kept in a distinct fund and expended only 
for such purposes as are specifically enumerated or as would 
otherwise be for the use and benefit of the district. 

In 1932 Op. Atty. Gen. No. 4405, my predecessor had occasion 
to consider a situation which is analogous to your instant ques­
tions. The question addressed in that opinion was whether an 
automobile may be purchased for the Sanitary Engineer from 
funds derived from water rentals pursuant to G.C. 6602-17 
{R.C. 6103.02). 

R.C. 6103.02 discusses the disposition of funds col­
lected as water rentals for the furnishing of a water 
supply system to the residents of an established sewer 
district {pursuant to R.C. 6117.01) of the county. It 
reads substantially the same as R.C. 6117.02 with regard 
to the specific disposition of the funds collected as 
rents. My predecessor, after citing G.C. 6602-17 (R.C. 
6103.02), concluded that all costs properly incident to 
the operation of the sewer and water supply systems may 
be paid from the moneys collected as water rentals, in­
cluding that of an automobile to be used for the purposes 
of maintaining the system in efficient working order. 

The instant situation is clearly analogous. The lang­
uage of R.C. 6117.02 specifying for what purposes moneys col­
lected for sewage rentals may be used is substantially similar 
to that of R.C. 6103.02. It is equally clear that remodeling 
and repair of the business office of the department of Sanitary 
Engineer is incident to the proper management, maintenance, 
and operation of the sewer district. 

With regard to the compensation of the sanitary engineer, 
it is also clear that such an expense is incident to the proper 
management, maintenance, and operation of the sewer district. 
It is the sanitary engineer's duty pursuant to R.C. 6117.01 
to assist in the entire operation of the sewer district, 
and therefore he is vital to the proper operation of the 
district. As such, his compensation (and that of his per­
sonnel) may be properly paid from the moneys collected pur­
suant to R.C. 6117.02. 

I am not unmindful that R.C. 6117.25 and R.C. 6117.31 

both provide methods by which the county commissioners may 

raise money to pay the sanitary engineer, his assistants, 

and all his other necessary expenses, which would certainly 

include the remodeling and repair of business offices. Speci­

fically, R.C. 6117.25 provides in part that the board of 

county commissioners may borrow money to pay the costs of con­

structing a sewage system pursuant to R.C. 6117.01, including 

the payment of a county sanitary engineer and his assistants 

and other necessary expenses. In addition, R.C. 6117.31 
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provides that for the purpose of paying the county sanitary 
engineer provided for in R.C. 6117.01, and for paying his 
assistants and all of his other necessary expenses, the 
county commissioners may levy taxes in addition to all other 
taxes authorized by law. 

Neither of these provisions, however, restricts the 
payment of the sanitary engineer, his assistants, or his 
necessary expenses to solely the methods provided therein. 
Furthermore, R.C. 6117.25 itself expressly includes the 
payment of the sanitary engineer and his assistants and 
other necessary expenses as part of the cost of constructing, 
maintaining, repairing, or operating any improvement pro­
vided for in R.C. Sections 6117.01 through 6117.45. I must 
conclude then that the methods provided in R.C. 6117.25 and 
R.C. 6117.31 are not the exclusive methods of paying the above­
mentioned expenses and that such payments may be made from 
moneys received pursuant to R.C. 6117,02. 

Therefore, it is my opinion and you are so advised 
that the compensation of the sanitary engineer provided for 
in R.C. 6117.01, his assistants, and the expenses of re­
modeling and repairing the business office of the sanitary 
engineer may be properly paid from funds collected as rents 
in a single county-wide sewer district, pursuant to R.C. 
6117.02. 




