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OPINION NO. 70-048 

Syllabus: 

The terms of Section 305.171, Revised Code, do not alter the 
duty of boards of county commissioners, under Section 3501.17, 
Revised Code, to arrange for the payment of the costs of insurance 
programs which may be initiated by boards of elections pursuant to 
the provisions of Section 3501.141, Revised Code. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, April 22, 1970 

I have before me your request for my opinion ~egarding 
whether the terms of Section 305.171, Revised Code, preclude boards 
of county commissioners from paying the premium for hospitalization 
insurance for the employees of the boards of elections who are 
state and not county employees. 
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The terms of Section 305.171, Revised Code, are as follows: 

"The board of county commissioners of any 

county may procure and pay all or any part of the 

cost of group hospitalization, surgical, major 

medical, or sickness and accident insurance or a 

combination of any of the foregoing types of in­

surance or coverage for county officers and em­

ployees and their immediate dependents from the 

funds or budgets from which said officers or em­

ployees are compensated for services, whether 

issued by an insurance company, a hospital ser­

vice association, or a nonprofit medical care 

corporation duly authorized to do business in 

this state." 


Taken alone, this law would authorize boards of county com­
missioners to pay premiums only for county officers and employees. 
However, the provisions of Section 3501.17, Revised Code, make it 
clear that the boards of county commissioners must pay for the 
necessary and proper expenses of boards of elections: 

"The expenses of the board of elections 

shall be paid from the county treasury, in 

pursuance of appropriations by the board of 

county commissioners, in the same manner as 

other county expenses are paid. If the board 

of county commissioners fails to appropriate 

an amount sufficient to provide for the neces­

sary and proper expenses of the board of elec­

tions, such board may apply to the court of 

common pleas within the county, which shall 

fix the amount necessary to be appropriated 

and such amount shall be appropriated.***" 


The legislature has enacted recently Section 3501.141, Re­
vised Code, permitting boards of elections to pay all or any 
part of the cost of certain group insurance plans covering the 
full-time employees of such boards and their immediate dependents: 

"The board of elections of any county may 

procure and pay all or any part of the cost of 

group hospitalization, surgical, major medical, 

or sickness and accident insurance or a combina­

tion of any of the foregoing types of insurance 

or coverage for the full-time employees of such 

board and their immediate dependents, whether 

issued by an insurance compan.y ,_ a hospital ser­

vice association, or a health or medical care 

corporation, duly authorized to do business in 

this state." 


It is clear that the legislature, by the enactment of Sec­
tion 3501.141, Revised Code, had made the payment of such group 
insurance premiums a proper expense of boards of elections. Thus, 
boards of county commissioners are under a duty to make appropria­
tions for this expense, as well as the other necessary and proper 
expenses of boards of elections pursuant to the provisions of 
Section 3501.17, supra, even though said section does not spe­
cifically mention this type of expense. 

The terms of Section 305.171, supra, make clear that boards 
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of county commissioners may incur similar expenses with respect 
to county officers and employees, but do not preclude the boards 
of county commissioners from performing their duties under Section 
3501.17, supra. Rather, the two statutes involved can be con­
strued in pari materia. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
the terms of Section 305.171, Revised Code, do not alter the duty 
of boards of county commissioners, under Section 3501.17, Revised 
Code, to arrange for the payment of the costs of insurance pro­
grams which may be initiated by boards of elections pursuant to 
the provisions of Section 3501.141, Revised Code. 




