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SHORTHAND REPORTER: 

1. PREPARATION OF TRANSCRIPTS-ALLOWANCE PRO­

VIDED IN SECTIONS 2301.24, 2301.25 RC IS IN ADDITION 
TO COMPENSATION ALLOWED UNDER SECTION 2301.22 

RC. 

2. COMPENSATION FOR PREPARATION OF TRANSCRIPTS 
OF TESTIMONY OF WITNESSES BEFORE GRAND JURY­
ORDERED BY PROSECUTING ATTORNEY - MAY BE 
PAID UPON CERTIFICATE OF CLERK OF COURTS­
CHARGES SHOULD BE AGAINST COUNTY GENERAL 
FUND-SECTION 2301.24 RC. 

3. ITEM OF EXPENSE TO COMPENSATE REPORTERS, IN­
CLUDING FEES ADVANCED UNDER SECTION 2301.25 RC 
-SHOULD BE INCLUDED IN BUDGET AND APPROPRI­
ATION OF COMMON PLEAS COURT-OMITTED ITEM 
SHOULD BE INCLUDED IN SUPPLEMENTAL APPRO­
PRIATION FOR COURT. 

SYLLABUS: 

1. The allowance provided in Sections 2301.24 and 2301.25, Revised Code, for 
the preparation of transcripts by shorthand reporter, is in addition to the compensa­
tion allowed such reporters under the ,provisions of Section 2301.22, Revised Code. 

2. The compensation of a shorthand reporter for the preparation of transcripts 
of testimony of witnesses before the grand jury, when ordered by the prosecuting 
attorney may be paid upon certificate of the ,Clerk of courts as provided in Section 
2301.24, Revised :Code; and such payment should! be charged against the county 
general fund. 

3. An item for the expense of compensating shorthand reporters, including the 
fees advanced them under the provisions of Section 2301.25, Revised Code, should 
be included in the budget and appropriation of the common .pleas court, and when 
such item has been omitted from the original budget and appropriation it should 
be included in a supplemental appropriation for such court. 

Columbus, Ohio, March 26, 1954 

Hon. Reeder C. Hutchinson, Prosecuting Attorney 

Defiance County, Defiance, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The Defiance County Court of Common Pleas has an 
official shortland reporter who is paid an annual salary. Pur-



144 OPINIONS 

suant to Revised Code Section 2301.25, at the request of the 
Prosecuting Attorney, the shorthand reporter made a transcript 
of testimony :before the Grand Jury. The shorthand reporter has 
submitted a bill based on the rates fixed by the Revised Code 
section 2301.24. 

"The County Auditor desires answers to the following ques­
tions: 

"r. Is the shorthand reporter entitled to any compensation 
personally above and beyond her regular salary? 

"2. If so, out of the funds of what office is the ibill to :be 
paid? 

"3. If out of the funds of the Court of Common Pleas, out 
of what fund? 

"In connection with the -last question, Revised Code Section 
2301.24, refers to the voucher and the warrant drawn upon the 
County Treasurer, by the Auditor, but it does not specify upon 
what fund it shall :be a charge." 

Section 2301.25, Revised Code, to which reference 1s made, 111 your 

inquiry, reads as follows : 

"When ordered by the prosecuting attorney or the defend­
ant in a criminal case, or when ordered by the court of common 
pleas for its own use, in either civil or criminal cases, the costs 
of transcripts mentioned in section 2301.23, Revised Code, shall 
ibe taxed as costs in the case, collected as other costs, and paid 
,by the clerk of the court of common pleas, quarterly, into the 
county treasury, and credited to the general fund. When more 
than one transcript of the san1e testimony or proceedings is 
ordered at the same time by the same party, or by the court, the 
compensation for making such additional transcript shall be one 
half the compensation allowed for the first copy, and shall be paid 
for in the same, manner. All such transcripts shall be taken and 
received as prima-facie evidence of their correctness. When the 
testimony of witnesses is taken before the grand jury by shorthand 
reporters, they shall receive for such transcripts as are ordered by 
the prosecuting attorney the same compensation per folio and be 
paid therefor in the same manner provided in this section and 
section 2301.24 of the Revised Code." 

The provision of the final sentence in this section clearly provides for 

"compensation" to the shorthand reporter concerned for the performance 

of the particular service. The "regular salary" of such shortland reporter 

is provided for in Section 2301.22, Revised Code, which section reads in 

part: 
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"Each shorthand reporter shall receive such compensation 
as the court of common pleas making the appointment fixes, not 
exceeding four thousand eight hundred dollars each year in 
counties where two or more judges of the court hold court 
regularly, and in all other counties not more than thirty-six hun­
dred dollars." * * * 

Section 2301.25, Revised Code, is a restatement of Section 1553, 

General Code, which section was the subject of consideration in Opinion 

No. 265, Opinions of the Attorney General for 1917, the syllwbus of which 

opinion is as follows : 

"The official stenographer is entitled under section 1553, 
G.C., to compensation for transcript of testimony of witnesses 
taken ;before the grand jury, to be paid from the county treasury." 

At the time of the writing of that opinion, Section 1550, General 

Code, provided for compensation in the nature of salary for shorthand 

reporters in substantially the same language noted above in Section 

2301.22, Revised Code. Accordingly, the holding in the 1917 opinion 

was necessarily to the effect that the special compensation authorized under 

the provisions of Section 1553, General Code, was in addition to the 

"salary" provided in Section 1550, General Code. 

This matter of dual compensation of shorthand reporters was the 

subject of incidental consideration in my informal opinion No. 334, dated 

January 28, 1954. In that opinion, after noting the provisions of Chapter 

2301, Revised Code, relative to the employment and compensation of 

shorthand reporters, I said : 

"It is thus to ibe seen that the reporter in each court is com­
pensated on a dual :basis, i.e., a salary to be fixed by the court, and 
the allowance of fees for certain special services as ordered by the 
court or by the parties." 

In view of the plain provisions of the statute relative to dual com­

pensation of shorthand reporters, I am impelled to express my agreement 

with the 1917 opinion, supra and to conclude that a shorthand reporter is 

entitled to the compensation provided in Section 2301.25, with respect to 

the services described in your inquiry, in addition to the regular salary 

provided in Section 2301.22, Revised Code. 

With respect to the fund in the county treasury from which payment is 

to he made, we may note that in the final sentence in Section 2301.25, 
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supra, payment is to be made "in the same manner provided in this section 

and Section 2301.24 of the Revised Code." Actually Section 2301.25, 

Revised Code, contains no provision as to the "manner" in which com­

pensation is to ,be paid ; and of course does not indicate the particular 

fund to be charged. Section 2301.24, Revised Code, does provide the 

"manner" in which payment is to be made, such provision :being as 

follows: 

"* * * The clerk of the court of common pleas shall certify 
the amount of such transcripts or copies, which certificate shall 
be a sufficient voucher to the county auditor, who shall forthwith 
draw his warrants upon the county treasurer in favor of such 
shorthand reporters." 

We are thus confronted with a situation in which the statute requires 

payment from the county treasury hut does not specify the fund therein 

which is to be charged. A situation of this sort was considered briefly by 

one of my predecessors in Opinion No. 7ro, Opinions of the Attorney 

General for 1937, page 1264, the second paragraph of the syllabus in which 

is as follows : 

"2. When a lawful claim is presented to a county treasurer 
for payment, and there is no designation, legal or factual, as to 
what fund should be charged with its payment, the rule of reason 
requires that such payment should be made from the general 
county fund. This rule is gathered from the provisions of Sec­
tions 5625-4 and 5625-5, General Code." 

Sections 5625-4 and 5625-5, General Code, to which the writer of the 

1937 opinion thus referred, then provided in part as follows: 

Section 5625-4, General Code: 

"The taxing authority of each subdivision shall divide the 
taxes levied into the following separate and distinct levies : * * * 

"2. The genera:! levy for current expenses within the ten 
mill limitation. * * *" 

Section 5625-5, General Code: 

"The purpose and intent of the general levy for ourrent ex­
penses is to provide one general operating fund derived from tax­
ation from which any expenditures for current expense of any 
kind may be made* * *." 

I agree with the writer of the 1937 op1mon that this provision in 
Section 5625-5, supra, is indicative of the legislative intent that where 
provision is made by law for the expenditure of funds from the county 
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treasury, but where such law does not specify the particular fund therein 
to be charged, such payment should ,be made from the county general fund. 
In the instant case some additional support for such conclusion may be 
found in the provisions of Section 2301.25, supra, relative to the disposi­
tion of costs collected in criminal cases. It will be observed that the expense 
of transcripts ordered iby the prosecuting attorney in a criminal case is to 
be "taxed as costs in the case, collected as other costs, and paid by the 
clerk* * * into the county treasury, and credited to the general fund." 
This provision would indicate a legislative intent that the assumption of 
such expense by the county is for the purpose of permitting prompt pay­
ment for the services in question with eventual reimbursement therefor 
being made to the county upon settlement of costs in the case. It would 
appear logical, therefore, that the initial payment should be made from 
the same fund, i. e., the general fund, to which such eventual payments 
are to be credited. In this connection it may ,be noted that although there is 
found in Section ,5705.09, Revised Code; a requirement that each subdivi­
sion shall establish "a special fund for each class of revenue derived from a 
source other than the general property tax," the special proviso in Section 
2301.25, supra, that revenues of the sort here involved are to be "credited 
to the general fund" would supersede such general statutory provision 
in this respect. It would thus appear that there is no authority for the 
establishment of a special fund, separate and apart from the county general 
fund, in the county treasury to which costs of this sort could be credited 
when collected, and from which payment for the services here involved 
could be made. 

In reaching these conclusions I am not unmindful of the general 
a,uthority provided in Section 5707.02, Revised Code, for a levy by the 
county commissioners within the constitutional limitations for the pur­
pose of creating a "judicial and court fund" to be "expended for the 
payment of all expenses of the various courts of the county." It is to be 
observed, however, that there is no provision in this section for the 
reimbursement of this fund upon the collection of costs in cases where 
payments to the shorthand reporter is authorized in advance of collection 
of costs from the parties upon whom such expense is ultimately to fall. For 
this reason, and because the special provisions of Section 2301.18, et seq., 
Revised Code, must be deemed to supersede the general provisions of Sec­

tion 5705.02, supra, I am impelled to the conclusion that the provisions of 

the latter section have no application in the instant case. 

Your question regarding "the funds of what office" should be charged 
with this item leads me to suppose that you may be under a misappre-
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hension in the matter of the distinction between ( I ) the several funds in the 
county treasury established pursuant to the provisions of Section 5705.09, 
Revised Code, and ( 2) the amounts appropriated for the use of the several 
county offices pursuant to the provisions of Section 5705.38, Revised Code. 
A fund, strictly speaking, is an amount of money actually on hand, 
whereas an appropriation is merely an authorization to expend, during a 
particular period, money in a designated amount from such funds presently 
available therefor or which may become available through receipts for 
revenue during such period. 

Your question in this connection further suggests that you are con­
fronted with a situation in which no appropriation was made, under the 
provisions of Section 5705.38, supra, presumably for the reason that such 
item was not included within the budget request of any of the interested 
county officers. If such is the situation it would appear to be a proper case 
in which to apply for a supplemental appropriation measure as .provided 
in Section 5705.40, Revised Code. It may here Le noted incidentally, that 
this section forbids the amendment of any appropriation so as to reduce 
it "below an amount sufficient to cover all unliquidated * * * obligations 
certified from or against the appropriation." Because the item here in­
volved represents an expenditure made mandatory by law, it would plainly 
appear to be an "unliquidated obligation," and this language thus implies 
that there is a mandatory duty to include all such items in the budget and 

appropriation measure as originally prepared. Accordingly, if this item 

has been omitted from the budget and appropriation measure as originally 

made up, there would appear to be a mandatory duty on the commissioners, 

as the taxing authority of the county, to include it in a supplemental appro­

priation. 

This leads to an inquiry as to which the several interested county 

offices should be given a supplemental appropriation for the item here 

involved. It would seem, so far as the county budget law is concerned, that 

the item for this expense might with equal propriety be included in the 

!budget and appropriation for either the prosecuting attorney, the clerk, 

or the common pleas court. However this may be, I am informed that 

the auditor of state, acting under the authority given him in Section 117.05, 

Revised Code, to prescribe a uniform system of accounting for local taxing 
districts, has ruled that items of expense for shorthand reporters should 

be included in the budget and appropriation for the court, and that such 

is the uniform practice in the several counties. It would appear, therefore, 

that the supplemental appropriation in the instant case should be thus made. 
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For these reasons, and in specific answer to your inquiry, it 1s my 
opinion that : 

1. The allowance provided in Sections 2301.24 and 2301.25, Revised 
Code, for the preparation of transcripts by shorthand reporters, is in addi­

. tion to the compensation allowed such reporters under the provisions of 
· Section 2301.22, Revised Code. 

2. The compensation of a shorthand reporter for the preparation 
of transcripts of testimony of witnesses before the grand jury, when 
ordered by the prosecuting attorney may :be paid upon certificate of the 
cler,k of courts as provided in Section 2301.24, Revised Code; and such 
payment should be charged against the county general fund. 

3. An item for the expense of compensating shorthand reporters, 
including the fees advanced them under the provisions of Section 2301.25, 

Revised Code, should be included in the budget and appropriation of the 
common pleas court, and when such item has been omitted from the original 
budget and appropriation it should be included in a supplemental appropria­
tion for such court. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


