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on form prescribed and published by the Division of Charities to transfer the 
guardianship of an indigent ward permanently committed to ·such institution to 
any public, semi-public or private association or institution of this state estab­
lished for the purposes of caring for or placing children in homes and which 
has been approved and certified by the Division of Charities. 

48R3. 

Respectfully, 

GrLnERT BETTMAN, 

Attorney General. 

JUVENILE COURT-MAY NOT ORDER PERMANENT SEPARATION OF 
CHILD FROM PARENTS-CHILD TEMPORARILY COMMITTED TO 
DIVISION OF CHARITIES SHOULD BE RETURNED TO PARENTS 
UPON ORDER OF COURT. 

SYLLABUS: 
1. A Juvenile court has no authority to make a permanent order of separation 

of a child from its parents, or in the case of an illegitimate child, from its mother, 
and follow the .same with a temporary commitment to the Division of Charities. 

2. Where a temporary commitment is made of a dependent child to the Di­
vision of Charities, Sitch child should be kept in readiness for return to the parent 
or gJtordian upon order of the c01trt. 

CoLUMBUS, Omo, January 9, 1933. 

HoN. }OHN McSWEENEY, Director of Public Welfare, Columbu,s, Ohio. 

DEAR SrR :-This will acknowledge receipt of your request tor my opinion, 
which reads as follows: 

"For several years the Division of Charities has been asking juvenile 
c.ourts for permanent separations of dependent children from parents, 
and children so separated have then been temporarily committed to the 
Division for placement. In the event that it has been possible later to 
place such children for adoption, the Division of Charities has then 
petitioned the court to change the temporary commitment to a penna­
nent one. 

Recently, some of the courts have questioned the practice of making 
permanent separations and then giving the Division of Charities a tem­
porary commitment. A careful reading of Sections 1653 and 1672 fails 
to reveal any authority for the present practice of permanently separating 
a child from his family and then temporarily committing him to the 
care and custody of the Division of Charities and thus we arc of the 
opinion that the courts \\1lich are raising objections to this procedure 
are within their rights. On the other hand, these statutes do ,not reveal 
any clause which could be interpreted as prohibiting such procedure. 

The situation has reached the point where it seems necessary for the 
Division of Charities to have a formal Attorney General's opinion on 
the following question: 
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Can a juvenile court make a permanent order of separation of a 
child from his parents, or, in the case of an illegitimate child from the 
mother, and following such an order, can the court then make a tempo­
rary commitment to the Division of Charities or other child-caring 
agency authorized to accept the guardianship of dependent children?" 

Your question is one concerning the power of the juvenile court and is to 
be determined solely by a consideration of the statutes under which that court 
operates. ( 1912 0. A. G.; 926). 

An examination of the laws relative to the powers of a juvenile court dis­
closes no provision authorizing such court to make "a permanent order of sep­
aration of a child from his parents", and since the powers of such court are 
purely statutory, it follows that such an order may not be made by such court. 

S~ction 1652, General Code, provides that the juvenile court may continue the 
hearing of a case of a delinquent child from time to time and may commit the 
child to the care and custody of a probation officer and may allow such child 
to remain in its own home, etc. 

Section 1653, Gen,.ral Code, provides for the commitment of a delinquent or 
neglected child to various persons, boards, agencies and institutions, including the 
board of state charities. 

Section 1672, General Code., relative to temporary and permanent care, pro­
vides, in part,.as follows: 

"If the court awards a child to the care of an institution, associa­
tion, or a state board in accordance with the provisions of this and other 
chapters, the judge shall in the award or commitment desig~ate whether 
it is for temporary or permanent care and custody. If for temporary 
care, the award or commitment shall pot be for more than twelve months, 
and before the expiration of such period the court shall make other 
disposition of the matter or recommit the child in the same manner. 
During such period of temporary care the institution, association or state 
board to which such child i,s committed, shall not place it in a permanent 
foster home, bttt shall keep it in readiness for return to parents or guardimJ 
whene<C•er the court shall direct. At any time during such temporary cus­
tody the institution or hoard to whom such child is committed, may, 
whenever there is an opportunity to place such child in a foster home 
by adoption, request the court to determine whether such commitment 
should be modified to include permanent care and custody. * * *'' 
(Italics the writer's.) 

It follows, however, from the expres-; language italicized in the above quoted 
section, that when the Division of Charities receives the temporary care of de­
pendent children, such children must be kept in readiness for return to parent~ 
or guardians whenever the court shall so direct. 

Clearly, the statute contemplates that in the event of an award of a child by 
a juvenile court, such award shall be either permanent or temporary, and, if 
temporary, the institution, association or state board receiving the care of the 
child shall keep the child in readiness for return to the parent or guardian upon 
the order of the court. 

In view of the foregoing, and in specific answer . to your inquiry, I am of 
the opinion that: 
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1. A juvenile court has no authority to make a permanent order of 
separation of a child from its parents, or, in the case of an illegitimate child, 
from its mother, and follow the same with a temporary commitment to the Di­
vision of Charities. 

2. Where a temporary commitment is made of a dependent child to the 
Division of Charities, such child should be kept in readiness for return to the 
parent or guardian upon order of the court. 

4884. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

COUNTY TUBERCULOSIS HOSPITAL-EXPENDITURE OF PROCEEDS 
OF BONDS-FINANCIAL AD1IINISTRATION OF CONSTRUCTION 
FUND-TUBERCULOSIS HOSPITAL NOT A PUBLIC UTILITY­
OFFICES COMPATIBLE-CLERK OF COUNTY. COMMISSIONERS 
ACTING.AS DEPUTY AUDITOR WITHOUT COMPENSATION. 

SYLLABUS: 
1. A clerk of the board of county comnuss10ners appointed under Secti01~ 

2409, General Code, may be lawfully appointed as a deputy auditor without com­
pensation to assist the auditor in the performance of his duties as clerk of a 
building commission appointed in connection with the construction of a county 
tuberculosis ho,spital, providing it is ph:;sically possible for such person to perform. 
the duties of both positions. 

2. The full amount of the proceeds of an issue of bonds or notes may be 
expended for the purpose for which suth issue was authorized, notwithstanding 
the fact that interest maturing previous to the receipt of taxes i,s not capitalized as 
attthorized by Section 2293-11, General Code. 

3. With the exception of the item of expenses of the building commission 
referred to in Section 2333, General Code, the commissioners hm•e no control of 
the construction fund other than as members of the building commission. 

4. The cost of acquiring real estate in connection with the construction of a 
county tuberculost:s hospital may be considered by the court of common pleas in 
computing the maximum amount of compensation which may be received by the 
building commissioners under Section 2334, General Code. 

5. fVhen bonds are authorized for the purpose of acquiring a site and con­
structing a building, the authorization of s~tch bonds is deemed an appropriation 
of the proceeds of the same for the purpose for which such bonds were isstted. 

6. In the event of a Purcha,fe of a site from the proceeds ·of an issue of 
bonds for an amou.nt less than allocated to such purpose, the saving thus effected 
may not be itsed for the construction of the building. 

7. In the construction of a county tuberculosis hospital, the building com­
mission is not limited in its expenditures for such ho,spital by the amount of bonds 
a~tfhorized for such purpose but may expend funds i11 excess of such amount pro­
viding the cost of the improvement is not substantially increased over and above 
the amount approved by the electors. 

8. A contract with an architect for public 1oork which provides for the 
architect',s compensation to be computed upon a percentage basis of the cost of the 
improvement is not thereby invalid. 


