
Note from the Attorney General’s Office: 

1957 Op. Att’y Gen. No. 57-398 was overruled by 2004 
Op. Att’y Gen. No. 2004-012. 
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BOARD OF EDUCATION-PURCHASE OF LAND FOR SCHOOL 

PURPOSES- §3313.37 RC-NO AUTHORITY TO MAKE IN­

STALLMENT PAYMENTS- §5705.41 (D) RC. 

SYLLABUS: 

A board of education may not lawfully purchase land and a building for necessary 
school p-urposes under Section 3313.37, Revised Code, under an agreement to pay for 
the property in installments over a period of years, even though the board has avail­
able, at the time of the execution of the agreement, ·funds in an amount sufficient to 
pay the entire purchase price, either on hand or in the process of collection, within the 
terms of Division (D) of Section 5705.41, Revised Code. 

Columbus, Ohio, April 22, 1957 

Hon. Mathias H. Heck, Prosecuting Attorney 

Montgomery County, Dayton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"May a Board of Education lawfully purchase land and a 
building for necessary school purposes on an agreement to pay 
for the property in installments payable over a period of years, 
provided Title is conveyed to the Board at once, and provided 
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that the Board of Education has available at the time of the 
execution of the agreement fonds in an amount sufficient to 
pay the entire purchase price called for by the agreement, either 
on hand or in process of collection? 

"The further ques1tion should be resolved, and that is, may a 
Board of Education, if it is permitted to buy property on the 
installment plan, pay any interest to the seller of such property 
on the unpaid balance of the purchase price." 

There can be no doubt that, in Ohio, the only powers which are 

possessed by a board of education are those expressly conferred by statute. 

Verberg v. Board of Education of the City School District of Cleveland, 

135 Ohio St., 246, Schwing v. McClure, et al., Trustees, 120 Ohio St., 

335, Perkins v. Bright, 109 Ohio St., 14, The State, ex rel. Clark, v. 

Cook, 103 Ohio St., 465. 

The first paragraph of the syllabus of the Schwing case, supra, 1s as 

follows: 
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"That boards of education are purely creatures of statute is 
an old and uniformly accepted doctrine * * *. 

"As an administrative board created by statute their powers 
are necessarily limited to such powers as are clearly and expressly 
granted by statute." 

An examination of the powers granted to a board of education to 

incur an indebtedness for the purchase of real estate reveals that any such 

power must be found in Article XII, Section 2, Ohio Constitution, or in 

Sections 133.04, 3313.37 or 5705.41, Revised Code. 

Neither the constitutional provision above cited, nor Section 133.04, 

Revised Code, have any bearing on the present problem in view of the 

fact that there would be no necessity to levy any additional tax or issue 

any bonds to finance the contemplated purchase. 

Section 3313.37, Revised Code, provides: 

"The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair, and furnish 
the necessary schoolhouses, purchase or lease sites therefor, or 
rights of way thereto, or purchase or lease real estate to be used 
as playgrounds for children or rent suitable schoolrooms, either 
within or withot!t the district, and provide the necessary appara­
tus and make all other necessary provisions for the schools under 
its control." 
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No sipe,cific method or procedure being set out in the above statute, 

the creation of any contractual relation for such authorized purchase must 

be done under the provisions of Section 5705.41, Revised Code, the 

applicable portions of which are as follows : 

"No subdivision or taxing unit shall: 

" (A) Make any appropriation of money except as provided 
in sections 5705.01 to 5705.47 .. inclusive, of the Revised Code; 
provided that the authorization of a bond issue shall be deemed 
to be an appropriation of the proceeds of the same for the pur­
pose for which such oonds were issued, but no expenditure shall 
be made from any bond fttnd until first authorized by the taxing 
authority; 

"(B) Make any expenditures of money unless it has been 
appropriated as provided in such sections; 

" ( C) Make any expenditure of money except by a proper 
warrant drawn against an appropriate fund whi,ch shall show 
upon its face the appropriation in pursuance of which such ex­
penditure is made and the fund against which the warrant is 
drawn; 

"(D) Make any contract or give any order involving the 
expenditure of money unless there is attached thereto a certificate 
of the fiscal office,r of the subdivision that the amount required 
to meet the same, or in the ca,se of a continuing contract to be per­
formed in whole, or in part, in an ensuing fiscal year, the amount 
required to meet the same in the fiscal year in which the contract 
is made, has been fawfully appropri,;.ted for such purpose and is 
in the treasury or in process of collection to the credit of an 
apropria:te fund free from any previous encumbrances. * * *" 

This section seemingly would not specifically prohibit a ooar<l of 

education from entering into an agreement such as outlined in your letter, 

in view of the fact that the limitation contained in the statute merely makes 

it imperative that the board pay cash when purchasing property oI any 

kind, or at least fix the time for payment when making a contract to 

purchase property or incur a financial obligation within a period not 

farther in the future than for which funds to meet the obligation of the 

contract might be colleoted or be in the process of collection. 

However, although Section 5705.41, Revised Code, does not specifi­

cally prohibit the purchase of real estate by a board of education on an 

installment plan, there exists no clear and distinct authority to enter into 

such a transaction. Therefore, if no authority is expressly granted, it 
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becomes necessary ,to inquire whet:iher it may be found by implifica.tion m 

Sections 3317.37 and 5705.41, Revised Code. 

I do not believe that the authority in question can be implied even 

though boards of education do have authority to purchase real estate 

under Section 3317.37, Revised Code, and they do ·have authority to enter 

into a contract of purchase so long as the provisions of Section 5705.41, 

Revised Code, are s,triotly complied with. In State, ex rel. Clark, supra, 

at page 467, Justice Wanamaker quotes from State, ex rel. Locher, 

Prosecuting Attorney, v. Menning, 95 Ohio St., 97, at page 99, as follO\vs: 

"The legal principle is settled in this state that county com­
missioners, in their financial ,transactions, are invested only with 
limited powers, and that they represent the county only in such 
transactions as they may be expressly authorized so to do by 
statute. The authority to act in financial transactions must be 
clear and disti11ctl3, granted, and, if such mtthority is of doubtful 
import, the doubt is resolved against its e.rercise in all cases 
where a financial obligation is sought to be imposed upon the 
county." 

He then added the following paragraph: 

"This doctrine as applied to boards of county commissioners 
in their financial ,transactions must in principle be equally obli­
gatory upon boards of education in their financial transactions." 

The above principle was again set forth in the third paragraph of the 

syllabus of State, e..r rel. A. Bentley & Sons Co., v. Pierce, Auditor, 96 

Ohio St., 44: 

"In case of doubt as to the right of an:,• administrative board 
to expend public moneys under a legislative grant, such doubt 
must be resolved in favor of the public and against ,the grant of 
power." (Emphasis added.) 

An analogous situation was presented to this office by the prosecuting 

attorney of Holmes County in 1952. Opinion No. 1415, Opinions of the 

Attorney General for 1952, p. 342. 

The question at tha,t time was whether or not township trustees 

could purchase land and buildings and pay for the same over a periocl of 

four years under Section 3298-54, General Code, now Section 505.37, 

Revised Code, which provided, in ,part, as follow"s: 

"Township trustees may establish all necessary regulations 
to guard against the occurrence of fires, protect the property and 
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Eves of .the ,citizens against damages and accidents and may, with 
the approval of the specifica.tions by the county prosecuting at­
torney, purchase or otherwise provide such fire ajJparatus, or 
niechanical resuscitators, or other equipment, appliances, mate­
rials, fire h:,1drants and such water sut1ply for fire fighting pur­
poses as may seem to the trustees to be advisable, in which e·vent 
they shall provide for the care and maintenance thereof, and, for 
such purposes, ma3• purchase, lease or constn!ct and maintain 
necessary buildings; 

"The board of trustees of any township or fire district, or 
districts created by them under the provisions of this act or the 
council or other legislative authority of any municipal corpora­
tion, may purchase the neceJsary fire fighting equipment f vr such 
township, fire district or districts or municipal corporation, and 
pay for the same over a period of four years. * * *" 

(Emphasis added.) 

It was the opinion of my predecessor that the authority to make a 

purchase over a four year period applied only to "fire fighting equipment," 

and because 1!he authority to purohase "necessary buildings," and impliedly 

land, was set forth distinctly and separately from the words "other 

equipment" in the first paragraph, that the legislature intended to omit 

the buildings from the four year provision. In expressly mentioning "fire 

fighting equipment" in the four year provision the legislature impliedly 

intended to exclude "necessary buildings," and did not intend for the 

term "equipment" to include land and buildings. 

Attention is invited to Section 3327.08, Revised Code, which is 

the only plaice in the law of Ohio where a board of education is expressly 

granted t.ihe authority to enter into an installment purchase agreement. 

Said section is with reference to the purchase of school buses. 

Following the rationale of Opinion No. 1415, Opinions of the 

Attorney General fior 1952, p. 342, and the maxim that the -legislature's 

express mention of one thing implies the intentional exclusion of another, 

it can be concluded that the intent of the legislature as to boards of edu­

cation was that they should have tihe authority to purchase school buses, 

and only school buses, on an installment plan. 

Therefore, since there can be found no express authority in the law 

of Ohio for a board of education to purchase land and buildings on an 

installment plan, and none can be implied, it is my opinion that a board 

of education may not lawfully purchase land and a building for necessary 
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school purposes on an agreement to pay for the property m installments 

payable over a period of years, even though the board ·has available at the 

time of the execution of rthe agreements funds in an amount sufficient 

,to pay the entire purchase price called for by the agreement, either on 

hand or in the process of collection. 

This conclusion is in harmony with the second paragraph of the 

syllabus of Opinion No. 143, Opinions of the Attorney General for 1945, 

p. 110. 
"2. No authority exists for a board of education to purchase 

property of any kind other than school buses and transportation 
equipment as provided by Section 4855-5, General Code, upon 
an agreement to pay for the same on the installment plan." 

However, I believe that the fact situation therein presented did not 

require an opinion broad enough to include the specific problem which 

you have propounded, and for that reason I have omitted any reference to 

said opinion until now. 

The negative answer to your first question necessarily renders any 

opinion on the second question purely moot, therefore, I shall not enter 

into any discussion of it. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




