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OPINION NO. 82-071 

Syllabu1: 

A county appointing authority, township, regional planning 
commission, general health district, or public library may assume and 
pay to the public employees retirement system the employee 
contributions set forth in R.C. 145.47, R.C. 145.301, R.C. 145.29, R.C. 
145.291, R.C. 145.293, R.C. 145.295, or R.C. 145.31. 

To: Jame, A. Unger, Stark County Prosecuting Attorney, Canton, Ohio 

By: Wllllam J. Brown, Attorney General, September 28, 1982 


I have before me your request for an opinion as follows: 

1. 	 In light of your opinion in 78-0AG-049 and 79-0AG-001, can an 
employer "pick up" part or all of an employee's contribution to 
the Public Employees Retirement System? 

2. 	 Can the same employer "pick up" an employee's payment for the 
purchase of military service credit to the Public Employees 
Retirement System? 

3. 	 Can that same employer "pick up" the cost of back payment to 
P.E.R.S. where the employee is eligible to purchase P.E.R.S. 
credit? 

From your letter of request, and a subsequent telephone conversation, I understand 
that the term "employee", as used in your request, includes all employees of county 
and township government, employees of a regional planning commission, general 

· health district and pub!ic libraries, including school district libraries. 

Essentially, your request concerns the ability of certain public employers to 
assume and pay (or "pick 111p11 

) contributions to PERS on behalf of their employees 
when such contributions are normally the statutory duty of the employee. The 
contributions involved concern the employee's share of contributions pursuant to 
R.C. 145.47, employee purchase of military service credit pursuant to R.C. 145.301, 
and employee purchase of prior service credit pursuant to R.C. 145.29, R.C. 145.291, 
R.C. 145.293, R.C. 145.295, or R.C. 145.31. 

It is my understanding that the motivation for employers to "pick up" these 
contributions is found jn federal tax law. Under 26 U.S.C. §414(h){2), when a 
governmental employer,~ 26 U.S.C. §414(d), picks up employee contributions to a 
pension plan qualified under 26 U.s.c. §§40l(a) and 50l(a) (as PERS is), such 
contributions are treated as employer contributions, even though they may be 
designated under state law as employee contributions. See 1979 Op. Att'y Gen. No. 
79-001; 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-049. Accordingly, the contributions are 
excludable from the employee's wages for purpose of income tax withholding, 26 
U.S.C. §340l(a)(l2)(A), and from the employee's gross income until such funds are 
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distributed to the employee, 26 U.S.C. §402. See Rev. Rul. 36, 1981-1 C.B. 255; 
Rev. Rul. 35, 1981-1 C.B. 255; Rev. Rul. 462, 1977-2 C.B. 358. 

It is well-settled that the term "compensation" includes both wages and fringe 
benefits. State ex rel. Parsons v. Ferguson, 46 Ohio St. 2d 389, 348 N.E.2d 692 
(1976); 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-052. Therefore, whether employee "pick ups" are 
viewed as salary or as fringe benefits, they are a form of compensation. See Op. 
No. 79-001; Op. No. 78-049. See also Joint School District No. 1 v. United States, 
577 F.2d 1089 (7th Cir. 1978). Further, a public employer, which has the authority 
to fix the compensation of its employees, may provide fringe benefits in addition to 
those to which an employee is statutorily entitled, absent constricting statutory 
authority. Ebert v. Stark County Board of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 
406 N.E.2d 1098 (1980); Op. No. 81-052, at 2-202 C"[i] f an applicable statute limits 
the general authority of the public employer to compensate its employees with the 
particular fringe benefit in question, it must, of course, be viewed as a restriction 
upon the employer's authority to grant the particular benefit"). Each of the public 
employers about fhich you have inquired has the authority to fix the compensation 
of its employees. Such emplcyers may, therefore, "pick up" contributions to PERS 
on behalf of their employees, unless their power to do so is statutorily restricted. 

There is no state statute which expressly restricts the authority of public 
employers to "pick up" their employees' contributions to PERS. R.C. 145.47 reads 
in part: "Each public employee who is a member of the public employees 
retirement system shall contribute eight per cent of his earnable salary or 
compensation to the employees' savings fund ...." (Emphasis added.) I opined in 
Op. No. 78-049 and Op. No. 79-001, concerning employee contributions to STRS and 
SERS, that statutory language nearly identical to that found in R.C. 145.47 
requiring employees to contribute a percentage of their compensation to their 
retirement fund did not restrict an employer's authority to "pick up" these 
payments for the benefit of his employees. As the Internal Revenue Code governs 
the tax status of employee "pick up" plans, an employer must qualify such plans 
with the Internal Revenue Service prior to institution of such plans in order to 
assure that such plans will receive favorable tax treatment. Employers should 
review Rev. Rul. 36, 1981-1 C.B. 255, Rev. Rul. 35, 1981-l C.B. 255, and Rev. Rul. 
462, 1977-2 C.B. 358 which establish the parameters of permissible "pick up" 
programs. 

I have also considered the question whether R.C. 145.71 through R.C. 145.73 
constrict the authority of public employers to "pick up" employee contributions 
pursuant to R.C. 145.47, since such contributions are characterized generally as 
deferred compensation. Op. No. 79-001. The General Assembly has provided for a 
program whereby a public employee may defer portions of his compensation under 
R.C. 145.71 through R.C. 145.73. These sections establish a Deferred Compensation 
Program to be administered in compliance with 26 U.S.C. §457. This federal 
statute authorizes a public employer to establish a non-qualified money purchase 
plan separate and distinct from the provisions of 26 U.S.C. §414 relating to 
qualified defined benefit plans. Thus, R.C. 145.71 through R.C. 145.73 do not 

11t should be borne in mind that while boards of township trustees, regional 
planning commissions; boards of health of general health districts, and the 
boards of library trustees have the authority to fix the compensation of their 
employees, ~' ~' R.C. 505.031; R.C. 507.02, R.C. 507 .021; R.C. 713.21; 
R.C. 3709.16; R.C. 3375.40(0), boards of county commissioners do not have 
the authority to fix the compensation of all county employees. County 
commissioners are empowered to fix the compensation of certain county 
employees. See R.C. 305.17. The compensation of other employees, however, 
is fixed by the county officer, board, department, or other county authority 
for which the employee performs his services. See, ~· R.C. 309.06; R.C. 
340.03. See also Ebert v. St.ark County Board of Mental Retardation; 1980 Op. 
Att'y Gen. No. 80-063. The following discussion and conclusions, therefore, 
apply to each county officer, department, and board with the power to 
compensate its employees, as well as to township trustees, regional planning 
commissions, boards of health of general health districts, and boards of 
library trustees. 

September 1982 
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constrict the authority of public employers to "pick up" employee contributions 
pursuant to R.C. 145.47. 

Just as there are no state statutory restrictions upon employers assuming and 
paying employee contributions pursuant to R.C. 145.47, there are no such 
restrictions upon the assumption and payment of employee contributions pursuant 
to R.C. 145.301, R.C. 145.29, R.C. 145.291, R.C. 145.293, R.C. 145.295, or R.C. 
145.31. Under these latter sections, an employee and member of PERS may 
"purchas~" additional service credit for specifically delineated employment 
pursuant to the prerequisites of these statutes. There are no corresponding 
employer payments upon such service. By making the payments to PERS on behalf 
of the employee, an employer is providing additional compensation in the form of a 
fringe benefit to the employee. 

Of course, not all employees will be eligible for employer "pick ups" under 
these sections. For example, only those employees who served in the military and 
who are eligible to purchase military service credit pursuant to R.C. 145.301 will 
benefit from an employer's plan to "pick up" these contributions. "Any distinction 
in benefits awarded by [a governmental employer) must, however, comport with 
the equal protection guarantees of Ohio Const. art. I, §2 and the fourteenth 
amendment of the United States Constitution (footnote omitted)." 1981 Op. Att'y 
Gen. No. 81-082, at 2-323. See 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-006. In order to 
comport with equal protection;-ffiere must be a reasonable basis for granting a 
benefit to one classification of employees and not to another classification. Op. 
No. 81-082. Although such a determination is ultimately a judicial one, it would 
appear reasonable for an employer to grant additional benefits to employees who 
have served in the military, or who have other prior public service. 

Further, implicit in your question concerning the payment of "purchase" 
service credit contributions is whether such payments will receive the same tax 
treatment under 26 U.S.C. §414(h)(2) given mandatory contributions "picked up" 
pursuant to R.C. 145.47. •While "purchase" contributions may fall within the 
language of the federal statute, it appears that the Internal Revenue Service has 
not addressed the issue of voluntary payments to pension plans. Since I am 
constrained from rendering opinions as to federal law, I must advise you that in the 
event a public employer wishes to "pick up" "purchase" contributions, such 
employer must qualify such program with the Internal Revenue Service prior to the 
institution of the program if the employer wishes to provide its employees with tax 
benefits as well as a fringe benefit. As noted previously, employers may wish to 
review Rev. Ru!. 36, 1981-1 C.B. 255, Rev. Ru!. 35, 1981-1 C.B. 255, and Rev. Rul. 
462, 1977-2 C.B. 358 which establish the parameters of permissible "pick up" 
programs. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that a county appointing 
authority, township, regional planning commission, general health district, or public 
library may assume and pay to the public employees retirement system the 
employee contributions set forth in R.C. 145.47, R.C. 145.301, R.C. 145.29, R.C. 
145.291, R.C. 145.293, R.C. 145,295, or R.C. 145.31. 




