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a de facto officer and as such his official acts \rith other members of 
the board will stand. 

It is therefore my opinion that his participation in proceedings be­
fore the school board would not make void any measures adopted by it. 

Though your letter did not raise the question, this office has been 
frequently asked what should be clone in certain districts where there is 
only one eligible bank in a district and officers of that bank happen to 
be members of the school board. The Uniform Depository Law doc~ 
not require any bank to take public funds. lt has, moreovet·, specifically 
provided for cases where there is no eligible bank or only one eligible 
hank in a district. (See Section 2296-6 G. C.) In such a case fund• 
may be deposited in an eligible bank located in the county scat or in an) 
bank conveniently located outside the district, qualified as the Ia\\" pro· 
vides to accept the same. 

Tn specific answer to your inquiry it is therefore my opinion that: 
1. A member of a board of education who serve,; as director of a 

bank which is depository for inactive school funds does not, in so doing. 
violate Section 4757, General Code, since the Uniform Depository Act 
provides for advertisement and competitive biclcling in the making of 
contracts for inactive funds. 

2. However, a member of a board of education \\"ho serves as di­
rector of a bank which is a depository for active school funds does vio­
late the provisions of Section 4757, General Code, since the Cni form ])c­
pository Act cines not require advertisement nr competitive bidding for 
such contracts. 

2274. 

Respectfully, 
HERBERT S. DcFFY, 

/lttori1ey General. 

CELEBRATT0:\1-lSOTT-1 ANNIVERSARY ADOPTJO~ OF OR­
DINANCE 1787 AND SETTLEMENT ~ORTHWEST TERRI­
TORY-BOARD OF COUNTY COMMISSIONET~S-~0 AU­
THORITY TO APPROPRIATE COUNTY FU~DS TO PAR­
TJCTPATE-:VTU~TCTPAL FUNDS DTSTJNGUTSffED. 

SVLLABUS: 
A board of count)' commissioners is without aut/writ)' to appropriate 

co1tnty funds for the purpose of participating in the Celebration of the 



A'I"I'OH!"<EY CEl\'EIL\L 779 

lSOth .~lnniversar:y of the Adoption of the Ordinance of 17~7 and the 
Settlement of the Northwest Territory. 

Cou;~nws, OHio, April 12, 19JR. 

lTox. Huco Au:xAi\DER, Prosecuting /lttome)', Steubem;il/e, Ohio. 
DEAR SIR: This is to acknowledge receipt of your communication of 

recent date, in \\"hich you request my opinion as to \\"hether or not your 
Board of County Commissioners may legally appropriate county funds 
in the sum of $SOO.OO to\\"ard defraying the expense of your county's 
participation in the celebration of the 1 50th Anniversary of the Ordinance 
of 1787 and the Settlement of the ::-.Jorthwest Territory. 

The General Assembly has appropriated state moneys and provided 
ior the participation of the State of Ohio in such celebration in and by 
Senate Hill No. 317 of the 91 st General Assembly ( 116 0. L. 259). 1 
do not. however, find any express legislative provision whereby the va­
rious counties of Ohio are authorized to praticipate in such celebration 
or expend county funds therefor. 

Jt has lung been established in Ohio that unlike municipalities since 
the adoption of the so-called home rule provisions of the Constitution, 
the po\\·ers oi a county are enumerated po\\"ers and boards of county 
commissioners can exercise no powers not expressly con fen·ed by the 
Legislature. The Supreme Court, speaking through Judge Ranney, dis­
cussed this matter in the early case of IV. C. {,· Z. N. N. Co., vs Commis­
sioners of Clinton County, 1 0. S. 77, 89, as follm,·s: 

"Hut wh;tt is a countv? Jt is not imperium 111 imperio, 
111 any sense. It is invested, as such, with no single attribute 
of sovereignty; and ior reasons already stated, it cannot be. 
Rightly considered, it is a mere instrumentality, a means in 
the hands oi the legislati\·e power to accomplish its lawful 
purposes; and to this extent, a creature in the hands of its 
creator, subject to be moulded and fashioned as the ever 
\·arying exigencies of the State may require. It would seem 
to follow, that it may, from time to time, be clothed with 
such powers, and charged ~with such duties, of a local ad­
ministrati,·e character, not vested elsewhere by the consti­
tution, as the General Assembly may see fit to direct. And 
so they have always been treated and used." 

More directly in point is the later case of State e.r rei., vs. Menninq, 
95 0. S. 97, wherein the court said at pag·e 99: 
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''The legal principle is settled in this state that count\· 
commissioners, in their financial transactions, are im·ested 
only with limited ]JO\\·ers, and that they represent the county 
only in such transactions as they may be expressly author­
ized so to do by statute. The authority to act in financial 
transactions must be clear and distinctly granted, and, if 
such authority is of doubtful import, the doubt is resolved 
against its exercise in all cases where a financial obligation 
is sought to be imposed upon the county." 

There is little question in my mind but that the proposed expen­
diture would be for a public purpose and r held in my opinion 1\o. 
2199, rendered to the Bureau of Inspection and Supervision of r'ublic 
Oflices, as set forth in the syllabus: 

~· 

"A charter city, unless pre,·ented by its charter, has 
plenary power to appropriate and expend a reasonable sum 
of money, by way of participation in the one hundred and 
fiftieth anniversary of the adoption of the Ordinance of 1787 
and settlement of the Northwest Territory, such expenditure 
being for a general, public, educational purpose." 

vVhcn considering the authority to expend county moneys, however, 
as distinguished from municipal funds, a distinction must be drawn. 
As illustrative of this distinction, this office helcl in an opinion appearing in 
the Opinions of the Attorney General for 1929, Volume I, page 34S, that 
a municipality is authorized under the Uniform Honcl Act to issue 
bonds fnr the purpose oi paying the cost of a cadastral survey. In 
an opinion appearing in the Opinions of the Attorney General for 
1931, Volume JT, page hS, this nfCice considered the question oi 
\\'hether or not a county was authorized under the Cniiorm Bond 
i\ct to issue bonds for such purpose and answered the question in 
the negatiYe. This later opinion expressly pointed out that the 
powers of a hoard of county commissioners are in an entirely different 
category than those of a municipal council and drew a clear distinc­
tion between the two. 

Since the rendition of the 1929 opinion, supra, it should be noted 
that the people of Ohio have amended Article X of the Constitution 
and prm·ided for county home rule. The people did. not, however, 
see fit to pro,·ide, as in the case of municipalities (Article XVTTT, 
Section 3 of the Constitution), that counties shall have authority to 
exercise all powers of local self-gcwernment, ancl there is no authority 
to the effect that in· the absence of a county charter having- been 
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adopted pursuant to the pronswns oi such .\rticle X counties deri,·e 
their powers direct irom the Constitution rather than from the I ,eg·is­
hture. l'nder such circumstances. the adoption oi .\rtide \. oi the 
Constitution in its present iorm, in :'\m·emher, 1<)33, must he held 
to ha,·e no effect upon the question in the absence oi a county 
charter. 

I am aware that much may he said :ts to the propriety, ii n<~t 

necessity, oi county expenditures ior p;trticipation in the Xorthwest 
Territory Celchrati()n, especially in ,·iew ()i the fact that the Legisla­
ture h;ts expressly pro,·ided ior state participation and in ,·icw oi my 
tlpinion to the 1\ureau holding that charter cities may so participate. 
1\ut under such circumstances it must he ohsen·ed that the rcmed\· 
lies with the Legislature rather than with the courts. 

This office has frequently been confronted with the necessity oi 
ruling against the expenditure of county funds for a public purpose, 
which appeared to be laudable. Tn the 1931 opinion, supra, holding 
that a countv ma\· not issue bonds to pa~r the cost of a cadastral sur­
\Ty, it was stated on page G70: 

"In cone 1 us ion, it shou lei be added that there is pruhahl y 
little doubt as to the benefit ,,·hich a county may deri,·e 
irom such a surYev as is here under consideration. Possibly 
a grant of such power by the legislature would be for the 
best interests of the counties and their citizens, but until 
the legislature takes some step in this direction, for the At­
torney General to say that public funds may no\\· be spent 
for such a purpose, would constitute, T think, an attempte<l 
usurpation oi the legislatiYe function. The laws may only 
he interpreted as they ;u·e in the light of rules of statutory 
construction which ha\·e heen laid dmn1 hy the courts. Tn 
the last analysis, as stated in my Opinion ?\o. 2RR7, it is a 
l;ndul purpose. not a laudable purpose, which warrants ;lll 

expenditure of the taxpayers' money." 

It is m~· opinion that a hoard of county commissioners is with­
out authorit~· to appropriate county funds ior the purpose of par­
ticipating- in the Celebration o( the 1 SOth Anni,·ersar~· of the .\doption 
oi the Ordinance of 1787 and the Settlement of the Xorth\\-cst Ter­
ri tor\'. 

H.e~pectfully. 

Hl·:RJ:I-:!{'1' S. Dt'FFY, 

..-lttorncy Gcllcral. 


