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TAX APPEALS, BOARD OF-MEMBER HOLDING OFFICE IN 

CONTINUATION OF ORIGINAL TERM-APPOINTED AS DI­

RECTOR OF DEPARTMENT OF PUBLIC UTILITIES OF MU­

NICIPAL CORPORATION-QUALIFIED AND ENTERED UPON 

DUTIES-OFFICE A POSITION OF TRUST OR PROFIT­

MEMBER ABANDONED AND IMPLIEDLY RESIGNED OFFICE 

OF BOARD MEMBER AND MAY NOT THEREAFTER BE PAID 

SALARY OF ABANDONED OFFICE-SECTIONS 3.01, 5703.07 

RC. 

SYLLABUS: 

Where a member of the Board of Tax Appeals, holding such office in continua­
tion of his original term as provided in Section 3.01, Revised Code, accepts an ap­
pointment as director of the department of public utilities of a municipal corporaton, 
qualifies therein and enters upon the duties thereof, such member is deemed to hold 
a "position of trust or profit" within the meaning of Section 5703.07, Revised Code, 
has thereby abandoned and impliedly resigned the office of member of such board, 
and may not thereafter be paid the salary of such ~bandoned office. 

Columbus, Ohio, February 6, 1956 

Hon. Ed,vard J. Kirwin, Chairman, Board of Tax Appeals 

Department of Taxation, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as foliows: 

"On July 13, 1955, the Governor appointed J.J.S. as a 
Member of the Board of Tax Appeals for the six-year term end­
ing on the second Monday in February, 1961, to succeed F.M.P., 
who was holding the office by virtue of being a 'hold-over' ( See 
Ohio Attorney General Opinion No. 5122, dated April 28, 1955). 
The appointment of Mr. S. was confirmed by the Ohio Senate 
on July 13, 1955. However, as of this date Mr. S. has not taken 
the oath of office or given bond. 

"Effective July 18, 1955, Mr. P. was appointed Director of 
the Department of Public Utilities of the City of Columbus and 
he qualified, entered the office and was placed on the city payroll 
as of that date. 



113 ATTORNEY GENERAL 

"Under date of August 3, 1955, Mr. P. addressed a commu­
nication to the Board of Tax Appeals which I herewith inclose and 
which reads as follows: 

" 'Under applicable statutes and a recent opinion of the 
Ohio Attorney General, I feel that I am entitled to full pay 
and compensation as a Member of the Board of Tax Appeals 
up to and including August 1, 1955. 

"'The last two weeks in July of 1955 can and should be 
classed as my vacation period.' 

"In view of the above stated facts and of the opinion ex­
pressed by Mr. P that he should be paid for the full month of 
July, 1955, as a Member of the Board of Tax Appeals, we wish 
you to answer the following question : 

"For what days during the month of July, 1955, should 
Mr. P. be placed on the pay roll as a Member of the Board of 
Tax Appeals?" 

As pointed out in my opinion No. 5122, mentioned in your inquiry, 

the individual here concerned was serving, prior to the appointment and 

qualification of a successor, in a continuation of his original term of 

office by virtue of the provision of Section 3.01, Revised Code. This 

section reads : 

"A person holding an office of public trust shall continue 
therein until his successor is elected or appointed and qualified, 
unless otherwise provided in the constitution or laws of this 
state." 

Because you indicate that Mr. S., who has been regularly appointed 

by action of the Governor with the advice and consent of the Senate, has 

not taken the oath of office, or given bond as required by Section 5703.07, 
Revised Code, it is clear that he has not "qualified" in the office within 

the meaning of Section 3.01, supra. It follows, therefore, that such 

appointment has not effected a termination of the tenure of the office by 

Mr. P. under the continuation provision noted above. 

It is to be noted, however, that the new office m which Mr. P. 

qualified on July 18, 1955, is incompatible with that of member of the 

Board of Tax Appeals. In this connection Section 5703.07, Revised Code, 

provides in part: 

"* * * Each member of the board, the comm1ss10ner, and 
each employee of the department of taxation shall devote his 
entire time to the duties of his office, and shall not hold any 
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position of trust or profit or engage in any occupation or business 
interfering with or inconsistent with his duty as a member, com­
missioner, or employee, or serve on or under any committee of 
any political party." 

It is quite plain that Mr. P.'s new office is one "of trust or profit" 

and this provision of incompatibility immediately raises the question 

whether the office previously held has not been forfeited through aban­

donment. The rule that abandonment of an office amounts to an implied 

resignation was recognized in State ex rel. Witten v. Ferguson, 148 Ohio 

St., 702, the syllabus in which reads in part as follows: 

"l. A duly elected, qualified and acting judge of ,the Court 
of Common Pleas, on accepting a temporary appointment and 
entering service as an officer in the Army of the United States 
during World War II, impliedly resigns and abandons the 
office of judge." * * * 

In the course of Judge Sohngen's opinion in this case, 1s was said, 

pp. 707, 708: 

"The principle is firmly established that the acceptance by an 
officer of a second office which is incompatible with the one 
already held in a vacation of the original office and amounts to an 
implied resignation or abandonment of the same. Annotation, 100 
A.LR., 1162, and the authorities there reviewed. 

"The relator could not under our Constitution have been an 
officer in the Army of the United States and a judge in the state 
of Ohio at the same time, and when he accepted a commission 
in the Army of the United States, he impliedly resigned from 
his office as judge of the ·Common Pleas Court and thus aban­
doned it." * * * 

In that case the officer concerned was permitted to receive the 

salary of the office after he had terminated his service in the second office 

and had resumed his duties under the first office under color of legal 

title. In the instant case the facts as I understand them do not involve 

any such attempt to resume service in the abandoned office and no claim 

can be advanced on the basis of the individual concerned being a de facto 

officer as was done in the Witten case. I must conclude, therefore, that 

by qualifying on July 18, 1955, in the second office Mr. P. abandoned 

and impliedly resigned the office of member of the Board of Tax Appeals. 

As to the question of "vacation" pay, there is no authority in law 

for pay of any kind, whether or not during a leave of absence, after the 
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termination of tenure in an office for any "leave" must necessarily fall 
within the term of incumbency. Moreover, it is doubtful whether the 

leave provisions of Section 121.16, Revised Code, would be applicable in 

any event to a state officer serving during a definite term as distinguished 

from a state employee whose tenure is indefinite. It is generally recognized 

that a public officer, as distinguished from an employee, is entitled to 

his salary as a perquisite of his office based on the mere passage of time, 

and is not affected by his absence from his post of duty or failure to per­

form such duties. See 32 Ohio Jurisprudence, 1017, Section 156. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

where a member of the Board of Tax Appeals, holding such office in 

continuation of his original term as provided in Section 3.01, Revised Code, 

accepts an appointment as director of the department of public utilities 

of a municipal corporation, qualifies therein and enters upon the duties 

thereof, such member is deemed to hold a "position of trust or profit" 

within the meaning of Section 5703.07, Revised Code, has thereby aban­
0 

doned and impliedly resigned the office of member of such board, and 

may not thereafter be paid the salary of such abandoned office. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




