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1545. 

COUNTY SURVEYOR-COMPENSATION OF ASSISTANTS AND DEPU­
TIES FOR SERVICES IN MAKI)JG PLANS AND SURVEYS FOR PRO­
POSED STATE HIGHWAY l:vlPROVEMENT PAID FROM COUNTY 
SURVEYOR'S SALARY FUND-HOW COUNTY REIMBURSED-COM­
PENSATION FOR SERVICES IN DITCH IMPROVEMENT, PAID OUT 
OF SURVEYOR'S SALARY FUND-HOW COUNTY REIMBURSED. 

1. Under sections 2977 G. C. et seq. as amended 108 0. L. (Part II) 1203, 1216, 
the com}ensation of assistants and deputies of county surveyor for services in pre­
paring preliminary plans and surve}'S for proposed state highway improvement (sec­
tion 1219 G. C.) is to be paid fr01n county surveyor's salary fund. To the extenf, 
that the county may be entitled to reimbttrsenzent, moneys collected in reimbursement 
are to be credited to the general county fund. In the matter of compensation of 
said assistants and deputies for services in superintendence and inspection during! 
progress of work, reference is made to opinion dated April 20, 1918, Opinions of, 
Attorney General, 1918, Vol. I, p. 584. 

2. Under said sections 2977 G. C. et seq., compensation of county surveyor's 
assistants and deputies for services in ditch improvement, is also to be paid out of 
surveyor's salary fund; reimbursement of county to be made through return to the 
general county fund from general ditch improvement fund, as noted in Opinion No. 
957 of date January 23, 1920. 

CoLuMBUS, 0Hro, September 1, 1920. 

RoN. ]. H. FuLTZ, Prosecuting Attorney, Lancaster, Ohio. 
. DEAR SIR:-You have submitted to this department a request for an opinion in 

connection with two questions submitted by your county surveyor, as follows: 

(1) Does the money paid to the deputies, assistants, chainmen, clerks, 
etc., in the county surveyor's office on state road work when surveyor is 
resident engineer come out of appropriation allowed to surveyor's office by 
the county commissioners? 

(2) Same question on ditch work. 

The surveyor's inquiries are to be answered by reference chiefly to sections 2977 
et seq., as amended by Act 108 0. L. (Pt. II), pp. 1203, 1216. Said act became 
effective May 20, 1920. It repeals sections 2787 and 2788, which had theretofore 
governed in the matter of annual allowance for assistants, deputies, etc., in the 
office of county surveyor; and in lieu of the provisions of said sections makes 
applicable to the county surveyor, through the medium of amendment of sections 
2977 et seq. the same procedure in the matter of annual allowance as is to be fol­
lowed in the case of other county officers. 

Section 2977 reads : 

"All the fees, costs, percentages, penalties, allowances and other per­
quisites collected or received by law as compensation for services by a county 
auditor, county treasurer, probate judge, sheriff, clerk of courts, surveyor 
or recorder, shall be so received and collected for the sole use of the treasury 
of the county in which they are elected and shall be held as public moneys 
belonging to such county and accounted for and paid over as such as here­
inafter provided.'' 
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Section 2980 provides in substance that the officers named in section 2977 are to 
file with the county commissioners on the first Monday of November a detailed 
statement 

"of the probable amount necessary to be expended for deputies, assistants, 
bookkeepers, clerks and other employes, except court constables, of their 
respective offices," 

during the ensuing calendar year. The commissioners are then to fix an aggregate 
sum which is to be available for expenditure for the purpose and during the period 
indicated. The sum fixed is to be reasonable and is to have reference to the amount 
turned over to the county by the respective offices through earnings during the next 
previous year ending September 30th. 

"In case of emergencies arising, the county commissioners shall make 
additional allowances upon applicailon by the proper officer, stating all the 
facts in connection therewith. * * * The allowances and any additional 
allowances so made shall be certified to by the county commissioners and 
filed with the county auditor, who shall transfer said amounts thus fixed 
from the general county fund to a separate salary fund for each of said 
offices. Any officer or taxpayer who is not satisfied with the allowances 
thus made shall be entitled to the right of appeal to the court of common 
pleas." 

Section 2981 provides, among other things, that the several county officers in 
question may employ necessary assistants, deputies, etc. ; fix their compensation 
within the aggregate salary allowance; and discharge them. 

Section 2983 provides : · 

"On the first business day of each month, and at the end of his term 
of office, each of such officers shall pay into the county treasury, to the 
credit of the general county fund, on the warrant of the county auditor, all 
fees, costs penalties, percentages, allowances and perquisites of whatever 
kind collected by his office during the preceding month or part thereof for 
official services, provided that none of such officers shall collect any fees 
from the county; arid he shall also at the end of each calendar year, make 
and file a sworn statement with the county commissioners of all fees, costs, 
penalties, percentages, allowances and perquisites of whatever kind which 
have been due in his office, and unpaid for more than one year prior to the 
date such statement is required to be made." 

These broad provisions and the legislative policy embodied in them are clearly 
to the point that all revenue accruing from the official activities of the several 
county officers in question are to go into the general county fund. Hence, the 
occasion or source of the revenue is immaterial,-if it has accrued, or is to accrue, 
from official services rendered by the officers or those under them, it is to be paid 
into the county treasury to the credit of the general county fund. That fund, in 
turn, is the basic one out of which the salary fund is transferred. Plainly, then, 
the surveyor is to take into account in making up his statement "of the probable 
amount necessary to ·be expended" for assistance, the entire range of his official 
duties, whether highway improvement or maintenance, ditch work, land surveying 
or other activity. If, ultimately, through the medium of assessments against 
affected lands, revenue arises from land-owners through their being liable for pay­
ment for services rendered by the surveyor or his employes as to a given improve-
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ment, that revenue goes to the general county fund in reimbursement of expense 
to which the county has been put in the first instance by reason of such services. 

In addition to the general provisions of sections 2977 et seq., now applicable to 
county surveyors, there are provisions applying exclusively to that officer, to the 
effect that he shall be on a salary basis and that the salary is to be in lieu of fees, 
costs, allowances, per diem and all other perquisites. (Sec. 7181 G. C.) It may be 
noted in passing, also, that section 5552 G. C. relating to tax map draughtsmen, has 
been am~nded (108 0. L., Pt. II, p. 1229) so as to permit the surveyor to make 
appointments and fix salaries, subject to the approval of board of county commis­
sioners, thus approximating, at least, the procedure in the matter of appointment 
and compensation of other employes of the surveyor's office. 

We are thus left with no ground for the implication that because a part of 
the services of the surveyor's assistants on state road work and on ditch work are 
not strictly "public services" or "county services" in that such part is paid for by 
private individuals, the compensation attributable to such part is not to be taken 
into consideration when the surveyor files his statement of prospective salary 
expense. Nor is weight to be atttached to the point that the surveyor cannot know 
in advance the number of improvements that will be petitioned for,-a similar con­
dition prevails as to all county officers, and is recognized by the statute in that the 
officers are to state only the "probable amount necessary" for salaries and in that 
provisions are made for emergencies. 

It is perhaps proper to make mention here of an opinion of this department 
dated May 19, 1917, Opinions of Attorney-General, 1917, Vol. I, p. 721, wherein the 
conclusion was reached as shown by the headnote: " 

"The report made by the county surveyor to the county commissioners, 
under the provisions of section 2787 G. C., should not include those depu­
ties and assistants who do not receive their pay from the general county 
fund. Neither should the total compensation reported to the county com­
missioners include compensation not drawn from the general county fund." 

It will be noted that said opinion was rendered not only before the recent 
repeal of sections 2787 and 2788, but also before the becoming effective of the 
amendment of section 7181 by the so-called White-Mulcahy Act (107 0. L. 110). 
It was not until the latter act was passed that the county surveyor's office was 
placed entirely on a salary basis,-this department on September 20, 1915 (Opinions 
of Attorney General, 1915, Vol. II, p. 1785) having held that the salary fixed for the 
county surveyor by said section 7181 as appearing in the so-called Cass Act (106 
0. L. 612) did not cover that officer's services in ditch work, private surveys, and 
preparing tax maps. It is therefore plain that the opinion of May 19, 1917, of 
which the headnote is quoted above, dealt with an entirely different statutory 
situation than that now prevailing. 

Reference may also be made to the following language appearing in an opinion 
of my predecessor of date April 20, 1918, Opinions of Attorney-General, 1918, 
Vol. I, p. 584, in connection with certain engineering costs on state road work to 
be borne half by the state and half by the county or township: 

"So that none of the costs thereof would be borne by the county sur­
veyor, out of his annual allowance. Half of the cost and expense is an 
obligation of the county * * * and it is my opinion that this half would 
be paid from the general county fund, as it is a general obligation of the 
county." 

This statement of my predecessor would seem to have been inaccurate in that 
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if the engineering services then in question were a "general obligation of the 
county," ·that fact would be ground for their coming within the purview of sur­
veyor's salary allowance, rather than otherwise. Furthermore, my predecessor 
seems not to have taken account of the provision that the salary allowances for the 
surveyor's office were payable out of the general fund (see sections 2787 and 2788 
as appearing 107 0. L. 70), and not, as under the recent amendments, out of a 
special salary fund. In any event, the real point at issue in said opinion was whether 
the services in question might be charged to a specific improvement; and as this 
point was not determinable by the question of what county fund was chargeable 
with payment for the services, the language quoted may be treated as obiter. 

The first question submitted by your surveyor refers in general terms to the 
services of assistants, deputies, etc., o~ ·state road work. It should be kept in mind 
in this connection that the surveyor in estimating the annual salary allowance, is 
concerned with the compensation of his deputies, assistants, etc., for the time 
required on state road work, to the extent only that the employes in question may 
be rendering service under the direction of the county surveyor. If such employes 
are temporarily engaged for purposes of superintendence and inspection of state 
road work during progress of construction, then their employment is under the state 
highway commissioner, and their compensation while so engaged is as a matter of 
practice taken care of through a pay-roll arrangement between state and county 
and is finally charged to specific improvements in proportion as state, county, town­
ship and property owners may be bearing the cost. Of course, the surveyor's allow­
ance for salar~es for employes is not to take into account the time that such em­
ployes are rendering service under the direction of the state highway commissioner; 
nor is the surveyor's salary fund to be charged with amounts that may be paid out 
by the county in connection with the pay-roll arrangement mentioned. A discussion 
of the distinction between engineering services in the making of preliminary plans 
and surveys, and services in supervision and inspection during progress of construc­
tion work is given in the previous opinion of this department last referred to (Op. 
1918, Vol. I, p. 584). 

The matter of services of county surveyor and his assistants in connection with 
ditch improvement work was discussed in an opinion of this department (No. 957) 
of date January 23, 1920, rendered to the Bureau of Inspection and Supervision of 
Public Offices. In that opinion the first conclusion reached was: 

"Under the New Ditch Code (108 0. L. 926) the services of the county 
surveyor and of such employes as chainmen, axemen and rodmen in connec­
tion with a ditch improvement, are not to be calculated on a fee basis, but 
are to be calculated and assessed against affected lands at actual cost to 
the county as represented by the proportionate part of the salary of the 
surveyor and the proportionate part of the compensation of his assistants 
and employes as fixed by him under the provisions of section 2788 G. C. 

·The amount of such salary and compensation so assessed is to be returned 
to the general fund out of the general ditch improvement fund." 

A copy of that opinion has already been furnished you and it is unnecessary here 
to repeat what was said therein. It is sufficient to say that the compensation of the 
county surveyor's assistants for time spent on ditch improvement work is to be paid 
out of the surveyor's salary fund mentioned in section 2980 G. C., and that the 
county will receive reimbursement through return to the county general fund from 
the general ditch improvement fund of the amount of said compensation that is 
assessed to given improvements. 

In conformity with the foregoing, you are advised in specific answer to the 
inquiries submitted. 
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1. Under sections 2977 G. C. et. seq. as amended 108 0. L. (Pt. II) 1203, 1216, 
the compensation of assistants and deputies of the county surveyor for services in 
preparing preliminary plans and surveys for a proposed state highway improvement 
(section 1219 G. C.) is to be paid from the county surveyor's salary fund. To the 
extent that the county may be entitled to reimbursement, moneys collected in reim­
bursement are to be credited to the general county fund. In the matter of com­
•pensation of said assistants and deputies for services in superintendence and inspec­
tion during progress of work, reference is made to opinion dated April 20, 1918, 
Opinions of Attorney General, 1918, Vol. I, p. 584. 

2. Under said sections 2977 G. C. et seq., the compensation of the county 
surveyor's assistants and deputies for services in ditch improvement, is also to be 
paid out of the surveyor's salary fund; reimbursement of the county to be made 
through return to the general county fund from the general ditch improvement fund, 
as noted in Opinion No. 957 of date January 23, 1920. 

1546. 

Respectfully, 
JOHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

APPROVAL, FINAL RESOLUTION FOR ROAD IMPROVEMENT IN 
ASHLAND COUNTY, OHIO. 

HoN. A. R. TAYLOR, State Highway Commissioner, Columbus, Ohio. 

CoLUMBus, Omo, September 3, 1920. 

1547. 

ROADS AND HIGHWAYS-SUBJECT TO CONSENT OF MUNICIPALITY, 
TOWNSHIP TRUSTEES MAY ENTER INTO AN AGREEMENT WITH 
COUNTY COMMISSIONERS FOR IMPROVEMENT OF CITY OR VIL­
LAGE STREETS LYING ALONG LINE OF INTER-COUNTY HIGH­
WAYS AND COUNTY ROADS-MAY USE FUNDS ARISING FROM 
LEVY UNDER SECTION 3298-15d G. C. 

Subject to the consent of the municipality, whether city or village (section 6949 
G. C.), township trustees may under authority of section 6921 G. C. enter into an 
agreement with county commissioners for the improvement of city or village streets 
lying along the line of inter-c01mty highways and county roads, and for the pur. 
poses of such agreement may make use of funds arising from levy tmder section 
3298-15d G. C. Authority to make such use is not affected by the fact that the 
trustees have also made the road district tax levy mentioned in section 3298-44 G. C. 

CoLUMBUS, OHIO, September 7, 1920. 

HoN. CALVIN D. SPITLER, Prosecuting Attorney, Tiffin, Ohio. 
DEAR SIR:-You have written to this department as follows: 

"Clinton township, Seneca county, Ohio, has been levying annually for 
road purposes on the property within its boundaries in the corporate limits 
of the city of Tiffin under the provisions of section 3298-15d, under section 
3298-1, 3298-15n, inclusive, 3370 to 3376 inclusive. 


