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and it follows that the abandonment must exist as a matter of law at such time 
each and all of the steps outlined in the statute have been taken. It further 
follows that when the Director of Highways complied with all of the require­
ments of the statutes, and certified his action to the County Commissioners, the 
old portion of the highway was abandoned as a matter of law. It would not 
seem that the usc of the highway by the traYCling public would have any bearing 
upon the question. Neither woulll the markings be determinative of the matter. 
The legislature has provided certain methods for establishing, changing and 
classifying highways. It further has provided what public authority shall have 
the responsibility of maintaining and keeping in repair the various highways. 
The manner of usc on the part of the traveling public docs not necessarily have 
~ny relation to the question as to whether or not a given road as a matter of 
law has been placed in a designated class. 

In this connection, reference is made to section 7464, General Code, which 
defines state, county and township roads. Also, your attention is invited to 
section 7467, General Code, which provides that "the state, county and township 
shall each maintain their respective roads as designated" in the classification 
set forth in section 746-J. and its related sections. 

It is noted that in your letter you state that the abandoned portion of the 
highway could not be said to be of minor importance nor to traverse territory 
adequately served by another state highway. \Vithout going into the merits of 
this contention, it would seem sufTicic:nt to point out that the statutory notice 
and procedure were followed and it would seem too late a elate to collaterally 
attack the finding of the Director on such point. 

Assuming that the road in question was formerly a county road, it is my 
opinion, in view of the facts statc:d, that as a matter of law the abandoned por­
tion of the road you mention became a county road upon the receipt by the County 
Commissioners of the certification of the Director of Highways as to its being 
abandoned. 

In reference to your second inquiry, it would seem clear that under section 
2421, General Code, and its related sections, it is the duty of the County Com­
missioners to keep in repair bridges on county highways. Also section ·2408, 
General Code, provides in part that the Doard of County Commissioners "shail 
be liable in its official capacity for damages received by reason of its negligence 
or carelessness in not keeping any such road or bridge in proper repair." 

From the above it is c\·idcnt that if the party yon mention can prove that 
there was negligence, and such negligence was the proximate cause of the injury 
to the truck, the liability would rest upon the county. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

A ttomey General. 

2460. 

TOWNSHIP TRUSTEES-ENTITLED TO $2.50 PER DAY FOR SERVICES 
IN ADMINISTERING POOR RELIEF LAWS-LIMITATIONS. 

SYLLABUS: 
1. Under section 3294, General Code, tlze members of a board of township 
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trustees are entitled to receive $2.50 per day for their ser;nces m administeri11g 
t/ze poor relief law. 

2. Tlze $2.50 per diem fee legall'y payable to tow11,slzip trustees for services 
in administering the poor relief la-ws is subject to tlze limitation that the total of 
such per diems plus the total of the fees payable to said trustees for other seru­
ices performed in tlze business of tlze towns/zip and pa)•able from the tow1~slzip 

treasury shall not e.rceed in a11y one year tlze sum of $250.00. 

CoLUMBus, OHio, April 5, 1934. 

HoN. HowARD S. LuTz, Prosecuting Attorney, Ashland, Ohio. 
DEAR Snc-This is to acknowledge receipt of a communication from you 

which reads as follows : 

"For some reason trustees 111 this vicinity have an understanding 
from some source which I have not been able to trace that they are 
not entitled to per diem compensation at $2.50 111 administering poor 
relief. 

I have advised them that under the reading of Section 3295 and a 
research I have made of Attorney Generals' opinions in connection with 
this question that I see nothing against their receiving such per diem 
compensation. I would appreciate your opinion in this coimection." 

The reference to section 3295, General Code, 111 your Jetter is evidently a 
typographical error as such section has no bearing on the matter you present. I 
presume the reference is to section 3294, General Code. Said section provides 
as follows: 

"Each trustee shall be entitled to one dollar and fifty cents for each 
clay of service in the discharge of his duties in relation to partition fences, 
to be paid in equal proportions by the parties, and two dollars 
and fifty cents for each day of service in the business of the town­
s/zip, to be paid from the township treasury. The compensation 
of any trustee to be paid from the treasury shall not exceed two 
hundred and fifty dollars in any year inclnding ser·vicc,s in connectio11 ~c•ith 
the poor. Each trustee shall present an itemized statement of his account 
for such per diem and services, which shall be filed with the clerk of 
the township, and by him preserved for inspection by any persons inter­
ested." (Italics mine.) 

There has been no official opinion of this office holding categorically that 
the italicized language of section 3294, supra, authorizes the township trustees 
to be paid at the rate of $2.50 per clay when performing their duties in connection 
with the poor laws. ·However, there have been at least two opinions which have 
indirectly so held. 

In Opinions of the Attorney General for 1919, volume I, page 377, it was 
held in the syllabus: 

"Where township trustees so manipulate their official transactic.ns 
in disbursing the poor relief, as to unnecessarily increase their compensa-
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tion under section 3294 G. C., their service to the extent' augmented with 
such object of personal gain is not 'service in the business of the town­
ship' as provided in said section and such trustees are not entitled to com­
pensation therefor." 

In such opinion the communication of the prosecuting attorney showed that 
he assumed township trustees were acting "in the business of the township" when 
disbursing . township funds for the relief of the poor, and his sole question was 
as to whether or not the township trustees could legally manipulate the town­
ship business of poor relief so as to increase the number of days for which they 
might charge the per diem compensation of $2.50 allowed them by section 3294, 
General Code. 

The then Attorney General evidently considered the prosecuting attorney's 
assumption to be correct for he proceeded to hold, as disclosed by the syllabus, 
supra, that the township trustees could not collect the per diem fee of $2.50 for 
disbursing poor relief where evidence showed that said trustees' services were 
performed through fraudulent action. 

In Opinions of the Attorney General for 1930, volume I, page 274, it was 
held in the syllabus of an opinion: 

"In the absence of an apparent abuse of discretion or evidence of 
bad faith in a particular case, it cannot be said as a mJtter of law, that 
it is unlawful for township trustees, after determining the need and pro­
priety of a conference with the trustees of other townships for the pur­
pose of discussing matters pertaining to the duties of township trustees 
in carrying out their powers with respect to highways, cemeteries and poor 
relief, to credit themselves with time expended in attending such a meet­
ing as being 'service in the business of the township' for which they are 
entitled to per diem compensation, in accordance with section 3294, Gen­
eral Code." (Italics mine.) 

After quoting section 3294, General Code, the then Attorney General stated 
at pages 275 and 276: 

"It is a fundamental propositiOn of law that officers are entitled to 
only such fees or compensation as are specifically provided by law. Inas­
much as the section above quoted refers to the compensation that a 
trustee is to receive 'for each clay of service in the business of the town­
ship,' it obviously becomes necessary to determine whether the meetings 
referred to (including· a meeting for the purpose of establishing or car­
rying on a uniform system of poor relief throughout the county) have 
reference to the business of the township in a legal sense. 

There has never been a judicial pronouncement of just what con­
stitutes 'business of the township' in the prosecution of which township 
trustees may be paid. It is a familiar principle of law that such admin­
istrative officers as township trustees have such powers only as are 
expressly granted to them by statute, together with such incidental powers 
as are reasonably necessary to effectuate the express powers so granted. 
Courts have jealously guarded this rule by not permitting such officers to 
exercise powers beyond those expressly granted or necessarily implied 
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therefrom but will not invade the field of discretion where discretion 111 

the manner of the performance of a statutory duty is at issue. 
Township trustees are expressly authorized by section 3298-1, and 

related sections of the General Code, to construct, reconstruct, resurface 
or improve certain public highways within the township, in some in­
stances in co-operation with the county commissioners. They are ex­
pressly authorized by sections 3476, et seq., of the General Code, to ex­
tend relief to certain needy poor within the to-wnship. Certain specific 
duties of township trustees with respect to the establishment and main­
tenance of cemeteries are fixed by statute. Section 3441, et seq., General 
Code." ('vVorcls in parenthesis and italics mine.) 

From the language of the foregoing opinion, it is apparent that the then 
Attorney General considered that township trustees in performing their duties 
under the poor laws, were engaged in "service in the business of the township" 
within the meaning of such phrase as used in section 3294, General Code. 

In view of the foregoing opinions of former Attorneys General, and the 
dear language of section 3294, General Code, I am of the opinion that township 
trustees are entitled to $2.50 per clay for their services in administering poor 
relief laws, so long as the total of per diems, plus the total of the fees payable 
to said trustees for other services performed in the business of the township 
and payable from the township treasury docs not exceed in any one year the 
sum of $250.00. 

2461. 

Respectfully, 
JoHN W. DRrCKER, 

Attorney General. 

SPECIAL ASSESSMENTS-COLLECTION OF LEVY ASSESSED FOR 
SEWER DISTRICT RESTRAINED DY COURT-COUNCIL OF MU­
NICIPALITY MAY RE-ASSESS WHEN-VOLUNTARY PAYMENT 
OF TAXES MAY NOT BE RECOVERED-COUNCIL MAY APPRO­
PRIATE FUNDS TO REFUND TAXPAYER WHEN. 

SYLLABUS: 
1. When a municipality has le·vied special assessments "according to benefits" 

for a sewer district, and thereafter a court of competent j1{risdiction re,strains 
the collection of such assessment,s on the ground that certain items were illegally 
inc/11ded therein and that certain assessments were illegally 111ade, the council of 
such municipality may re-as,less the special assessment, using the same method 
of assessment as was theretofore ttsed omitting from the amount thereof that 
quantum held by the court to be illegal. 

2. When a city has assessed the cost of the constmction of a sewer agai1Lst 
the property benefited and has certified such assessment to the county auditor to 
be spread ~tpon the general tax list and duplicate of real property, and thereafter 
a court of competent jurisdiction enjoin,s the collection of such taxes by reaso11 
of illegality in tlze ma1111er of assessment the council of such 11l!t1licipality may be 
required by such bondholders to reassess such taxes according to the same method, 


