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OPINION NO. 92·008 
Syllabus: 

I. 	 Pursuant to Article XV, §4 of the Ohio Constitution, a person 
must be a resident of the state of Ohio in order to be elected or 
appointed to a public office. 

2. 	 If the Governor appoints a non-resident of the state to an office, 
as that term is used in Ohio Const. art. XV, §4, as a board or 
commission member, the appointment is a nullity. 

To: George V. Voinovich, Governor, Columbus, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, March 20, 1992 

You have asked whether, pursuant to Ohio Const. art. XV, §4, members of 
boards or commissions appointed by the Governor must be residents of the State of 
Ohio. If an out-of-state resident may not serve on the board or commission to which 
such person has been appointed, you also ask whether such appointee is "immediately 
divested of [the] office, thus creating a vacancy on the board or commission in which 
[he or she serves]?" 

Only Electors May Hold Public Office 

Article XV, §4 of the Ohio Constitution states: "No person shall be elected 
or appointed to any office in this state unless possessed of the qualifications of an 
elector." (Emphasis added.) State ex rel. Attomey General v. Wilson, 29 Ohio St. 
347, 351 (1876), concluded that a person who is not an elector is "constitutionally 
ineligible" to hold an office that is subject to the provisions of Ohio Const. art. XV, 
§4. Therefore, to hold public office in Ohio, one must meet the qualifications of an 
elector. 

Electors Must Be Ohio Residents 

Ohio Const. art. V, §I sets forth certain constitutional qualifications for an 
elector: 

Every citizen of the United States, of the age of eighteen years, 
who h:is been a resident of the state, county, township, or ward, such 
time as may be provided by law, and has been registered to vote for 
thirty days, has the qualifications of an elector, and is entitled to vote 
at all elections. Any elector who fails to vote in at least one election 
during any period of four consecutive years shall cease to be an elector 
unless he again registers to vote. (Empha5is added.) 

R.C. 3503.01 establishes statutory residence requirements for voting, as follows: 

Every citizen of the United States who is of the age of eighteen 
vears or over and who has been a resident of the state thirty days 
'next preceding the election at which he offers to vote, is a resident of 
the county and precinct in which he offers to vote, and has been 
registered tn vote for thirty days, has the qualifications of an elector 
and may vote at all elections in the precinct in which he resides. 
(Emphasis added.) 

These provisions clearly establish residency within the state as a qualification of an 
elector. See State ex rel. Jeffers v. Sowers, 171 Ohio St. 295, 170 N.E.2d 428 
( 1960); 1950 Op. At t 'y Gen. No. 1870, p. 339. Residency for such purposes is 
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statutorily defined in R.C. 3503.02.l A person who does not meet the residency 
requirements of R. C. 3503.02 does not qualify as an elector and, consequently, may 
not he elected or appointed to any "office" in the State of Ohio. 

Whether a person who is not a resident of Ohio may serve on a board or 
commission depends upon whether such position constitutes an "office" subject to 
Ohio Const. art. XV, §4. If the Governor appoints a person to a position as a board 

Pursuant to R.C. 3503.02, the determination of residence is governed 
by the following rules: 

(A) That place shall be considered the residence of a 
person in which his habitation is fixed and to which, whenever he 
is absent, he has the intention of returning. 

(B) A person shall not be considered to have lost his 
residence who leaves his home and goes into another state or 
county of this state, for temporary purposes only, with the 
intention of returning. 

(C) A person shall not be considered to have gained a 
residence in any county of this state into which he comes for 
temporary purposes only, without the intention of making such 
county his permanent place of abode. 

(D) The place where the family of a married man or woman 
resides shall be considered to be his or her place of residence; 
except that when the husband and wife have separated and live 
apart, the place where he or she resides the length of time 
required to entitle a person to vote shall be considered to be his 
or her place of residence. 

(E) If a person removes to another stale with the intention 
of making such state his residence, he shall be considered to have 
lost his residence in this state. 

(F) If a person removes to another state with the intention 
of remaining there an indefinite time and making such state his 
place of residence, he shall be considered to have lost his 
residence in this state, notwithstanding the fact that he may 
entertain an intention to return at some future period. 

(G) If a person removes out of the county to engage in the 
services of the United States government, he shall not be 
considered to have lost his residence in this state during the 
period of such service, and likewise should he enter the 
employment of the state, the place where such person resided at 
the time of his removal shall be considered to be his place of 
residence. 

(H) If a person goes into another state and while there 
exercises the right of a citizen by voting, he shall be considered 
to have lost his residence in this state. 

As summarized by the court in Kyser v. Board of Elections, 36 Ohio 
St. 2d 17, 21, 303 N.E.2d 77, 80 (1?73), "[t)he essence of that statutory 
definition of residence [R.C. 3503.02) is 'fixed habitation.' 'Habitation' is 
defined in Webster's Third New International Dictionary, as ••,...dwelling 
place; house, home, residence."' The court further stated that "R.C. 3503.02 
lists two elements which are determinative of residency - (I) fixed 
habitation and (2) the intention of returning to that habitation. It is the 
present intention which determines a person's residency status .... " Id. at 
22; 303 N.E.2d at 80. Thus, temporary absences do not necessarily negate 
residency. See, e.g., 1946 Op. Att'y Gen. No. 764, p. 128; 1924 Op. Att'y 
Gen. No. 1792, p. 525, 526. The fact that an individual lives a majority of 
the time elsewhere may be evidence of which habitation he views as fixed 
and which he views as temporary. Ultimately the determination of residency 
is a question of fact based on present intent. See Kyser al 22, 303 N.E.2d 
at 80; accord 1946 Op. No. 764; 1939 Op. Att 'y Gen. No. 820, vol. II, p. 
1048. 
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or commission member and that position is an "office" within this state, Ohio Const. 
art. XV, §4 requires such person to be a resident of the state of Ohio. See, e.g., 
Thomas v. Board of Trustees, 195 U.S. 207 (1904) (finding members of the board of 
trustees of the Ohio State University to be subject to the requirements of Ohio 
Const. art. XV, §4 and art. V, §1). 

Determination of What Constitutes a Public Office 

Your request does not seek my opinion with respect to any specific position, 
and. as we have discussed, because of the numerous boards and commissions served 
hy members appointed by the Governor, it is not feasible within the scope of an 
Attorney General opinion to determine whether each such position is an "office" for 
purposes of Ohio Const. art. XV, §4. However, you have requested a brief summary 
of the appropriate analysis which must be undertaken in making such a determination. 

The courts of this state have established the following general test for 
determining whether a particular position is a public office: 

The usual criteria in determining whether a position is a public 
office are durability of tenure, oath, bond, emoluments, the 
independency of the functions exercised by the appointee, and the 
character of the duties imposed upon him. But it has been held by this 
court. that while an oath, bond and compensation are usually elements 
in determining whether a position is a public office they are not always 
necessary .... The chief a11d most-decisive characteristic of a public 
office is determi11ed by the quality of the duties with which tire 
appointee is invested, and by the fact that such duties are con{erred 
upo11 the appoi11tee by law. If official duties are prescribed by statute, 
and their pe,Jorma11ce involves the exercise of co11tinui11g, 
i11drpe11de11t, political or governmental functiorzs, then tire position is a 
public office a11d not an employment. (Emphasis added.) 

State ex rel. Landis v. Board of Commissioners, 95 Ohio St. 157, 159, 115 N.E. 919, 
9 I 9 ( 1917). In applying this test, the court has emphasized that "[a) 'public officer' 
as distinguished from an 'employee' must possess some sovereign fw1ctions of 
government, to be exercised by him for the benefit of the public, either of an 
executive, legislative or judicial character." State ex rel. Newman v. Skin11er, 128 
Ohio Sl. 325, 327, 191 N.E. 127, 128 (1934). Whether a position is a public office 
must be determined in each case by examining the particular statute and peculiar 
facts relating to the position. State ex rel. Hogan v. Hunt, 84 Ohio St. 143, 95 
N.E. 666 (1911). 

Thus. it is necessary to examine the nature of the duties performed by each 
board or commission member and the independence with which those duties are to be 
executed to drtermine whether that position constitutes an office for purposes of 
Ohio Const. art. XV. §4. Based on such an analysis, the following positions have been 
determined to constitute "offices" subject to the provisions of Ohio Const. art. XV, 
§4: trustee of Ohio State University (195 U.S. 207 (1904)); notary public (StatP ex 
rel. Robinson v. McKinlev, 57 Ohio St. 627, 50 N.E. 1134 (1896)); municipal court 
judge (1975 Op. Att'y Gen. No. 75-067); county engineer (State ex rel. Jeffers v. 
Sowers, 171 Ohio St. 2975, 170 N.E.2d 428 (1960)). Similarly, the following 
positions have been determined not to constitute "offices" subject to the provisions 
of Ohio Const. art. XV, §4: deputy clerks of probate court and court of common 
pleas (Warwick v. State, 25 Ohio St. 21 (1874); 1954 Op. Att'y Gen. No. 3999); 
state librarian {State ex rel. Newman v. Skinner, 128 Ohio St. 325, 191 N.E. 127 
(19.34)); firemen {State ex rel. Mo1111ett v. J'N111i11gs, 57 Ohio St. 415, 49 N.E. 404 
(1898)); clerk of board of county commissioners (State ex rel. Landis v. Board of 
Commissioners of Butler County, 95 Ohio St.. 157, 115 N.E. 919 (1917)). 

Effect of Appointment of Nonresident to a Public Office 

In the e\'enl that anr board and commission members appointed by the 
Governor are required to be state residents. you ask whether "these members [are] 
immediately divested of their office[s]. thus creating a vacancy on the board or 
commission in which they serve," if they are not Ohio residents. In addressing the 
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issue of statutory ineligibility to hold office, the court in State e.r. rel. Attorney 
General v. Craig, 69 Ohio St. 236, 69 N.E. 228 (1903), concluded in syllabus, 
paragraph one: ''Where the appointment to an office is a nullity, for the reason that 
the appointee is by statute ineligible to such office, a legal appointment to such 
office may be made, without first ousting such first appointee by proceedings in quo 
warrantu." Similarly, if a person is constitutionally ineligible to serve as an officer, 
the appointment of such person to that office also is a nullity; the appointee never 
assumes title to the office. The effect of the appointment is the same as if no 
appointment had been made. See State ex rel. Vian v. Bryan, 30 Ohio L. Abs. 61 
(Ct. App. Lorain County 1938) (election to city council of a person who did not 
possess the statutory residential qualifications to serve as councilman was a nullity; 
the office he sought was not filled by his election). 

The fact that an appointment by the Governor is a nullity is not, in itself, 
determinative of whether the office to which the appointment was made stands 
"vacant." If an appointee to a vacant office is ineligible to hold such office, the 
office remains vacant; however, if at the time of the appointment of the ineligible 
candidate the office was held by a legally qualified individual, such person may, 
depending on the circumstances, continue to serve in such office. As stated in 
State ex rel. v. McCracken, 51 Ohio St. 123, 129, 36 N.E. 941, 943 (1894): "In 
contemplation of law there can be no vacancy in an office so long as there is a 
person in possession of the office legally qualified to perform the duties." Thus, 
there may be situations where the office to which an ineligible person has been 
appointed is still in possession of another person who is legally qualified to perform 
the duties of the office as, for example, where an officer continues to hold over his 
term. See, e.g., R.C. 3.01 ("[a] person holding an office of public trust shall 
continue therein until his successor is elected or appointed and qualified, unless 
otherwise provided in the constitution or laws of this state"); R.C. 105.21 (member 
of the state board of uniform state laws "shall continue in office subsequent to the 
expiration date of his term until his successor takes office, or until a period of 
sixty days has elapsed, whichever occurs first" (emphasis added)). Where there is no 
person in possession of an office and legally qualified to perform the duties of the 
office, however, the office to which an ineligible person has been appointed stands 
vacant. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that: 

I. 	 Pursuant to Article XV, §4 of the Ohio Constitution, a person 
must be a resident of the state of Ohio in order to be elected or 
appointed to a public office. 

2. 	 If the Governor appoints a non-resident of the state to an office, 
as that term is used in Ohio Const. art. XV, §4, as a board or 
commission member, the appointment is a nullity. 




