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OPINION NO. 77-034 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 713.21 the position of director for 
a regional planning commission and the position of 
county administrator in the same county are not by 
operation of law incompatible. 

To: Lowell S. Petersen, Ottawa County Pros. Atty., Port Clinton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, June 22, 1977 

I have before me your request for my opinion which 
reads in part, as follows: 

". . . whether or not there exists a 
conflict of interest or other illegality 
if the same person simultaneously holds 
the position of Director for the County 
Regional Planning Commission (Revised 
Code Section 713.21 et seq.) and that of 
County Administrator (Revised Code Section 
305.29) in the same County." 

As one of my predecessors pointed out, in 1965 Op. Att'y 
Gen. No. 65-69, in nearly every case involving the question 
of compatibility of public offices, a specific common law 
test is applied. The test is set forth in State, ex rel. 
Attorney General v. Gebert, 12 Ohio C.C.R. (n.s.) 274, 275 
(1909) as follows: 

"Offices are considered incompatible 
when one is subordinate to or in any way a 
check upon the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the 
duties of both." 

In 1965 Op. Att'y Gen. No. 65-69, in which consideration 
was given to R.C. 713.21, on the basis of this common law 
analysis of compatibility, it was determined that the office 
of member of regional planning commission was incompatible 
with the offices of township trustee, member of municipal 
planning commission and county commissioner, when such of­
fices are within the territory of the regional planning 
comm:i.ssion. 

In 1965, however, R.C. 713.21 was amended by Am. s.B. 
No. 285, effective 10-6-75, to include the following sentence: 

"Any member of a regional planning 
commission may hold any other public of­
fice and may serve as a member of a city, 
village, and a county planning commission, 
except as otherwise provided in the charter 
of any city or village." 

This amendment, therefore, negated the conclusion reached in 
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1965 Op. Att'y Gen. No. 65-69, dated April 23, 1965. Thus, 
it was the manifest intent of the General Assembly that de­
spite any conclusion of incompatibility arising from the 
common law analysis, a member of a regional planning com­
mission may also hold any other public office or any of 
the other positions enumerated in the above revision. 
This statutory provision would appear .to reflect a policy 
of encouraging intergovernmental cooperation. 

While no specific statutory provision is made for the 
appointment of a director of a regional planning commis­
sion, the commission's authority to hire a director may be 
inferred from R.C. 713.21, which provides in pertinent 
part: 

11 [t]he regional planning commission 

may employ engineers, accountants, consultants, 

and employees as are necessary .. 


"...The commission may make agreements 

with other agencies, public or private, for 

the temporary transfer or joint use of staff 

employees, and may contract for professional 

or consultant services for or from other 

governmental and private agencies and persons." 


As an employee of a regional planning commission, the 

director may exercise only those powers and duties conferred 

upon him by the commission. It is clear that the director 

cannot exercise any greater power than that granted to the 

members of a regional planning commission. It follows 

that since the members of the regional planning commission 

are specifically authorized to hold other public office or 

serve on other planning commissions, a director employed 

by such a commission may also so serve. Thus a director 

of a regional planning commission, pursuant to R.C. 713.21, 

is not prohibited by operation of law from holding other 

public offices. 


A regional planning commission would, of course, be 

free to require that its director refrain from serving 

any other planning commission or subdivision while in its 

employ. Your question, however, assumes a situation where 

the commission in question has not seen fit to impose such 

a requirement. 


Based, therefore, upon the express provisions of R.C. 

713.21, it is my conclusion that a director employed by a 

regional planning commission is not prohibited by law from 

simultaneously serving as a county administrator. Due to 

the provisions of R.C. 713.21, the traditional tests of in­

compatibility contained in State ex rel. Attorney General 

v. Gebert, supra, is inapplicable and I express no opinion 

as to whethei:the positions in question here are incom­

patible under the Gebert analysis or under the analysis 

set forth in a number of opinions summarized in 1975 Op. 

Att'y Gen. No. 75-009, which evaluate whether one person is 

in effect competing for a division of funds when he serves 

two subdivisions. 


It is therefore my conclusion that application of 
R.C. 	 713.21 extends to the position of director of a 
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regional planning commission. Thus, despite any possible 
common law incompatibility or competition for allocated 
funds, the statute governs the situation in question. 
As a result, the director of the regional planning com­
mission may properly serve simultaneously as a county 
administrator, unless the regional planning commission 
or the board of county commissioners specify otherwise. 

In specific answer to your question it is my opinion, 
and you are so advised that pursuant to R.C. 713.21 the 
position of director for a regional planning commission 
and the position of county administrator in the same 
county are not by operation of law incompatible. 




