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OPINION NO. 72-036 

Syllabus: 

1\n elected official ,,he Fas eligible c.urin(T a certain 
period of tire to join hoth the Public El'lnloyees' Retirer. ent 
System and the State Teachers' Retirer·ent ~:ystel", but uhose 
contributions to the forr.er cover only a brief portion of 
t~at period, is elirible under Section 145.201, Revised Code, 
to purchase additional service credit onlv for 30 ner cent 
of the service credit actually earned as an elected official. 
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To: J. Douglass Peters, Acting Exec. Director, Public Employees Retirement 
System, Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, May 5, 1972 

I have before r.e vour r>reciece!:"sor's reruest for r·y o!)inion, 
which reads as follo\'ls: - · 

"Does a r::er.'.ber of t:~is retirer·ent systeri, :,ho 
is also a ner.l>er of the 3te.te Teachers Y'etirel".'ent 
Syste1,1 and oho plans to retire i;hortl~, on a joint 
retirer.ent basis (as rrovided in Section 145.37 
(B) and Section 3307.41 (3) of the nevised Code), 
have the riah t to purchase u:J to 30% addi ticnal 
service·credit (as provided )1y 3ection 145.201 of 
the ~evised Code) for elected service rendered on 
which the re<;ular retirer:mt contri'.'rntions, pro­
vided for in Section 145. 47 of the P.evised rode, 
have not been 1 ·ade to this Syste1~? 

"B~· way of !:>ackground t!1is 1:er,1ber becar·e e1-·­
ployed in Se!')tel"ber lS 4 7 in a ca·,aci ty cove rec b:t 
the State Teachers netirel".ent .S'-ster c1.nc. contri' ..uteC: 
to that retiren•ent syster until· t!IG sci100l vear 
1963-64 (S.T.n.s. has certified to P.E.n.:. that the 
member :1as 14.15 vears of credit in that Svst.er,). 
Durinc- t,'1e tine the ,'er.her 1-n.s contrE.utin-;. to 
s.T.n:s. he did not contribute t0 P.E.P.S.~ hrn,evor, 
from Januarv 1, 1949 to recer·J.ier 31, 1951 and fror 
January 1, i9S3 to J2.nua.r? 1969, he served in an 
elected capacity covered by ".E.R.S. :re oid r:-·a}:e 
the res-ular contributions to P.E.P.S. fror. January 
1, 196 3 to January 1969 and he alno r ade a -,a·.1r.ent 
coverin~ the period from Decc~ber 18, 1950 to 
Decer:·ber 31, 1951 for service rendered as an el,:;cted 
official. i;e has made no purchase, to date, covered 
by Section 145. 201 of the Revised Code:." 

I understanc1 fror, your 0u~~stion t!1n.t t:ie rr.e~·ber ··,as eli.-il· le 
to contrihute to both P.F..r. •.s. and ~.·i.r.s. fer a nerioc of tir··e 
prior to 196 3, because of his cual ca.naci ties in the nub lie sc'1ool 
system and in an elective office. 1:m,ever, he contributed onlv 
to S.T.R.S. prior to 1963. Ee contributed on!~, to r>.r:.!".:. fret 
1963 to 1969, and durin0 that til"·e he did make a pavl"ent to 
P.E.R.S. covering his service as an elective officer during the 
period from December 18, 1950 to Decer.ber 31, 1951. 

Section 145. 37, revised Code, allo\'ls a person who :!as con­
tributed to different rctirerent svstel"s to cor-],ine his r.:ervice 
credit for purposes of coi·;,utir.c: r;:,tirer.er.t elir·i:.,ility and bc~ne­
fi ts. Tha·i; Section reads, in pertin<::nt part, as follous: 

"For the pur:Josc of further co-ordinating 
and integratini:: rnei::Oership in the pu'Jlic sc!:col 
er.ployees retire!l'ent systcr.· and the state 
teachers retirer,•ent syster· ,-,ith r.er!:>ership in 
the public employees retirer1ent syster for the 
purposes of retire!l'ent, t:1e followinr nrovisions 
apply: 

"(Jl) State retirerent s~rster-s are the pub­
lic enployeE:s retirement systcr·, ti1e st.:>te 
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teachers retircnent ,vst.er, anc1 the schocl er ­
ployees retirement s:rster. 


"(:2.) l'-t the ff"tion of a rer-'-,er, t"tal 

contribut_._ons and service credit in all stc>te 

retirer;ent S\'Ster-s shall be useL~ in cetc..rrinin.-. 

the elic:-ibili ty ano tot,.1 retirer·.c:·, t ;,.llo~·1a:1ce · 

paye.: .. le. '?hen total contri1)utions an:~ :-Krvice 

credit are so coribined, the follo"inc 1:·ro•,isions 

apply: 


.. * * * * * * * * * 
"(2) 'Total service crH1it' inclt!<.ies t:1c total 

credit in all state retire1.,ent syster-s except t'~c1.t 
such cre<lit shall not exceec one ,rear for any ··eri.o<l 
of twelve months. 

.. 
"* * * * * * * * * 

(Section 3307. 41, f:'evisec:1 Coc,e, is virtuc1-lly ic1entical.) T:1e lL i ­
tation on total service credit containec. i:1 Section 145. 37 (B) (2), 
supra, is a;· parently the reascn whv tllis rer."l•er contri:·,utec 0nly 
to'"'s:°T.R.S. until 196j, even th["u.-.:1 '~c hc::d bee!, elir<ihle -?or !"er­
:)ershin in P.E.F:.s. for several "ears. T1nr"er t!1e "'lain lanrrunre 
of Subsection (D) (2), sur-·ra, contribt1tions to bot·.1 .:yste··s in the 
sa!,,e year ,;e;uld not rest:lt 1.n doul,le credit, becat1se the cor hined 
credit for a t11elvc-mont,1 ;·>eriod cannot exceec'. 0ne ye,.,_r. !'-• , ­
parently for t;1e sar~e rcas..-:'1, the 1°e1 '. ·er has rade no efl=ort, under 
Section 145.20, r.eviseu C'ode, to rurc'.1ase r.E.ry.:;. service credit 
retroactively for tl te perioo. of elective service clurin,.. ~ ·:1ich he 
<lid not contribute to P.E.P.S., ·-,ith the exccnt.ion o:F t>e ,,eriod 
from cecer.ibt::r 18, 1950 to Decer~er 31, 1951. 

Section 145. 201, ~· reals, in :ertirient part, a:- follc·,s: 

II i\ny r:,e!l'ber of the riublic err.lcyees re­

tirer·:ent svsterr , ·:10 is or l!i'S l.1ee?~ an electec' 

official of the sti::te or an" ;-:,ob. ti.cal 3U1::·­

d1.v1.s1.on thereof may at any time prior to re­

tirement purchase c.>_dditional service crecit 

in an awount not to exceec: t!urtv rC!r cent of 

the service crec'b.t, other than r·1.i1.tary serv­

ice and part-t1.1,,e service, allo•:'eo. '.1ir:. for the 

period of service as an elected official sub­

sequent to ,:anuary 1, 1935. * * *" 


- ([r.~pl~c.sis added.) 

By its terns, this Section authorizes onlv the !'urcha:;e of 30 ,.,er 
cent of the service credit "allo·,eu hire. for the "'eriod o-F service 
as an elected official." The re1·~.,er C:oes not have P.E'.P.~. serv­
ice credit as .:n elected official -For the tir,e in nuestion, e:: ­
cept for the ;1eriod ;,etween Decerr~cer 18, 1951) to Deceri:cr 31, 
1951. Therefore, he can ,:ualify 1,.nder Section 145.201, sunra, 
only for that period of ti1 e, unless sor.E:! other :-rovisic'ri"'"au= 
thorizes the transfer of service credit frcr. S.T.R.:~. to P.r::.r.s. 
for vurposes of this ~ection. 

The statute which nrovides for cor.·bininc' service crec'it in 
different retire1:1ent systens is Section 145. 37, su,....ra. "one of 
its provisions authorizes the transfer in nuestion:--suhsection 
(8), ~· authorizes the col!'bination of service crecit in all 

http:su,....ra
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systems "1.n deteIT"ininC" the elicdbilitv and total retirer.ent al ­
lowance payable." T:1is langua~e, C'n its face, authorizes the cor­
bining of ser,ice credit for pur:)Oses of coJ!lr.,utinCT elir.ibility 
to retire and retirer:·ent benefits. Section 145.201, :=;u,-,ra, con­
cerns a different scbject: elit:Ti!Jilitv to :,urchase adchti.onal 
service crecli t prior to retire,~ent. Further?"ore, the e.r:ount of 
additional service credit which I"e" be Purchasec is 1 i.r:i ted to 
30 per cent of the service credit earned as an elected official. 
Hence, Section 145.37 (Bl, su~ra, coes not authorize the corbi.ninCT 
of service credit for purposescif Section 145.201, ~· 

Section 145.37 (f-l, su~ra, contains several detailed pro­
visions requlatinc the trans er and cor.ibininCT of service credit. 
None merntions Section 145.201, su...,ra, or its su'·:ject matter. 
Gection 145. 37 (Bl ( 71 , ~· reads as follm;s: 

"(71 Jlnv r,,er}~er t·lho t·ras nn elective officinl 
of this state·~ or cf: any political SUJG.i•1ision 
thereof, shall be e!lti tled to have his retiren,mt 
allowance cor.1puted as provic.:eo. in division (El of 
3ections 145.33, 145.34, 3309.36, 3309.38, and 
division (7.l of section 3307. 38 of the Revisec. rode, 
notwithstanding the provision rer:,uirinCT t"!ree or 
rc:ore years of total service credit ~··i thin t:1e ten 
years ir.,nediately prior to retirer.-.ent." 

'l'he statutes n.er tioned in this SU:OsectiC'n refer to allo•,ance uron 
superannuation retirement, and service retirer.,erit. 

Sectioa 145. 37 (D) (Gl (!)l, ~· reads as follous: 

"(61 The state retirer,:cnt ,,vsteri f.eten.dn­

inc:; and payins- the retirement ali'o11ance shall 

receive from the other ::;yste1 or systems the 

1~resent value a'.3 c.eterrrined i,~, the trans ferrinr:• 

syster:"t of tl1e pror,ortionate share of the tctal 

reserve required to fund the total liability • 


.. * * * * * * * * * 
(b) [';<;, )Osits rade for the pur,..,ose of an 


additional annuity, and includinq C!l~aranteec 

interest, upon th(! ret~ue::;t cf the r;1ember, shell 

be transferred to the state rctirer,ent svsteri 

paying the retirer"ent alloNance. T'1e return 

upon such deposits shall 1,e thet off'erec~ by t:,e 

state retirerent syster r;.,.kin<; the cDlculation 

and payin9 the retire!"e1'.t allo·.,ance." 


The benefits rrovieed b:' Section 145.201, surra, are not an an­
nuity, and therefore are not covereel by t'.us Subsection, ~ection 
145.01 (Ll, Revisecl. Code, defines "annuity" as follot1s: 

"(L) 'Annuitv' 1.:eans oa7r,ents f.or life 

deri vec! frorr, contributions riade hy c1 con­

tributor and paid fror. t:,e annuity ancl. r>en­

sion reserve fund a.; ;irovided in Chapter 145. 

of the Revised C'ode. l\11 annuities shall be 

paid in t\!elve e(!ual nonthly installr·ents." 


The annuity and pension reserve fund is established by ~ection 
145. 23 (Cl, Pevisec: Code. Section 145. 201, sur,ra, r.rovides that its 
benefits are funded by contributions to the er~lo,,ees' sevinrs 
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fund, esta.;lished by 3ection 145. 23 (1'.), sur,ra. 

Since the legislature has chosen to regulate, in detail, the 
subject of transfer of service credit betueen retirel"'ent systers, 
ecnd has not ~rovided for a transfer cf creGit for ,urnoses of 
Section 145.201, supra, I conclude that 3UCh a transfer is not 
authorizeC::. i·lenc~e -mer·i.:ier's service credit For purposes of 
Section 145.201, supra, is only that earned fror. r,ecerrk,er 18, 
1950 to DeceF.iber 3T;l951, for irhich he actmilly contributed to 
P.E.R.S. 

In specific answer to your question it is ry oninion, and 
you are so adviseo., that an elected officie.l Hho •1as eliC'ible 
durin<:; a certain period of time to join both the Public r.r..rloyees' 
Retirement System and the State ':.'t:achers' Petirer.ent S~rste!'",, but 
whose contributions to the for~~r cover only a ~rief portion of 
that period, is eligible under Section 145.201, nevised code, to 
purchase additional service credit only for 30 per cent of the 
service credit actually earned as an elected official. 




