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1553. 

APPROVAL, RESOLUTIONS FOR SALE OF ABA:t\DONED OHIO CANAL 
LANDS IN HANOVER TOWNSHIP, LICKING COUNTY, OHIO. 

CoLUMBUS, OHio, September 10, 1920. 

RoN. JoHN I. MILLER, Superintendent of Public Works, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-Receipt is acknowledged of your letter of September 9, 1920, trans­

mitting in duplicate copies of resolutions providing for the sale of c~rtain abandoned 
Ohio canal lands in Hanover township, Licking county, Ohio, to Cecelia F. Ware­
ham. 

Upon careful examination, I find the proceedings set out in said resolutions to 
be legal and correct, and I therefore return said resolutions with my approval 
endorsed thereon. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

A ttonzey-General. 

1554. 

APPROVAL, FINAL RESOLUTIONS FOR ROAD IMPROVEMENTS IN 
PIKE, LORAIN AND LAWRENCE COUNTIES. 

RoN. A. R. TAYLOR, State Highway Commissioner, Columbus, Ohio. 

CoLUMBUS, OHIO, September 10, 1920. 

1555. 

BOARD OF EDUCATION-LIABILITY OF BOARD FOR TUITION OF 
HIGH SCHOOL PUPIL WHO ATTENDS SCHOOL IN ANOTHER DIS­
TRICT-PUPIL REQUIRED TO ATTEND SCHOOL DURING EACH 
MONTH-BOARD CANNOT PAY TUITION FOR EIGHT MONTHS 
AND COMPEL BARENTS TO PAY IN EXCESS OF EIGHT MONTHS.-

A board of education sending a high school pupil to another district fo.r school 
purposes, is liable for all the months during which such school attended is operated, 
provided the pupil attends such school during each and every month that such high 
school is operated. Tire· board of education ·which permits high school pupils to 
attend another district for high schoql purposes cannot pay the tuition for eight 
months and then compel the pupils or Parents of the pupil to pay for an,y excess; 
above eight months. 

CoLUMBUs, OHio, September 10, 1920. 

HoN. HARRY A. SMITH, Prosecuting Attorney, Caldwell, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your letter of August 24, 

·1920, in which you request an opinion of this department upon the following ques­
tion: 

"Where a rural or village school district has no first grade high school 
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and some of its pupils attend a first grade high school of another district, 
and said first named district receives state aid for eight months only, is it 
compulsory on the part of the board uf the district in which the pupils live 
to pay an extra month of tuition where th~ school they attend runs nine 
months or would the parents of the pupils have to pay for the excess above 
eight months?" 

Section 7750 G. C. reads in part as follows: 

"A board of education not having a high school may enter into an 
agreement with one or more boards of education maintaining such school 
for the schooling of all its high school pupils * * *. In case no such 
agreement is entered into, the school to be attended can be selected by the 
pupil holding a diploma, if clue notice in writing is given to the clerk of the 
board of education of the name of the school to be attended and the date 
the attendance is to begin, such notice to be filed not less than five days 
previous to the beginning of attendance." 

In the above section it is noted that the agreement may be made for the "school­
ing" of high school pupils, and this must be the attendance of the high school pupil 
for the term in months which obtains in the district attended. It certainly is not 
the contemplation of the law that a pupil eligible for high school should start in 
high school and then have his tuition rights curtailed before the end of the term of 
school in that particular district. That is to say, his tuition is to be paid by the 
district from which he comes, in full, or else not paid at all by such district. Again, 
in the latter part of such section the language is that "the school to be attended can 
be selected by the pupil," and all that the pupil is required to do is to give the name 
of the school and the day the attendance is to begin, no reference being made as to 
the length of time such student may attend, the inference being that it is for the 
school year in that particular district selected-that is, the number of months the 
high school is in operation in that district during that year. This view is further 
sustained by the language of section 7748 G. C., which reads in part as follows: 

"A board of education providing a third grade high school as defined 
by law, shall be required to pay the tuition of graduates from such school 
residing in the district at any first grade high school for two years, or at a 
second grade high school for one year. Should pupils residing in the dis­
trict prefer not to attend such third grade high school, the board of educa­
tion of such district shall be required to pay the tuition of such pupils at 
any. first grade high school for four :v.ears, or at any second grade high 
school for three years and a first grade high school for one year. * * * 
No board of education is required to pay the tuition of any pupil for more 
than four school years * * *." 

Thus we find running throughout the section (7748, supra) reference to "years," 
that is, the school years, and the school year starts on the first day of September of 
each year and ends on the 31st day of August in the following year, and the year 
or years occurring in those sections of the statutes referring to high school tuition 
mean the number of months the high school is conducted in the school district, 
which high school has been selected by the high school pupil, and the board of educa­
tion in the school district from which the high school pupil comes is liable for the 
tuition for the full number of months that the pupil attends in the district selected. 
The law makes no specification that only eight months' tuition shall be paid by a 
board of education sending pupils to another district for high school purposes, and 
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neither does it contemplate that when such school has been selected by the pupil, 
or the matter arranged by the board of education by contract, the tuition of the 
pupil .should be paid by the district for eight months and then cease. The contem­
plation of the law is to place before the youth of the state the opportunity for a high 
school education, which includes graduation, if desired, and if the tuition were paid 
for but eight months in the year, for instance, in which the pupil was to graduate, 
then in order to graduate and get a diploma from such high school he would be 
compelled to pay the extra month's tuition himself, and this is certainly not the 
contemplation of the statutes, for the general tenor is that a pupil who is eligible 
for high school, who is willing to attend high school, should have all his tuition 
paid during such high school attendance by the board of education of the district in 
which such pupil resides. 

1556. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

INHERITANCE TAX LAW-WHAT ALLOWANCE OR DEDUCTION 
WIDOW ENTITLED TO RECEIVE BY WAY OF VALUE OF HER 
DOWER WHERE SHE SUCCEEDS TO LAND BY INHERITANCE ON 
DEATH OF HUSBAND, NO CHILDREN-PROVISION FOR YEAR'S 
SUPPORT AND HOMESTEAD RIGHT ARE IN SAlJ:E CLASS WITH 
DOWER. 

Where a widow or widower inherits as heir of an intestate deceased consort, the 
value of the dower right of such widow or widower should be subtracted from the 
whole value of the premises i1~ which it exists for the purpose of determining the1 
value of the taxable succession against which exemptions are to apply. The same 
rule, save as qualified by section 5332-1 G. C., is to be applied to the right to remain 
in the homestead and the allowance of a year's support. 

CoLUMBus, Omo, SeptemJ;~er 10, 1920. 

Tax Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-You have requested the opinion of this department on the follow­

ing question : 

"What allowance· or deduction is a widow entitled to receive in an 
inheritance tax proceeding by way of the value of her dower where she 
succeeds to land by inheritance on the death of her husband, there being 
no children?" 
In a recent opinion of this department the commission has been advised that 

where there is made in the will of the deceased husband provision for the widow, 
which is in lieu of dower, the dower interest does not arise at all and the value of the 
dower interest that might otherwise have arisen is not to be deducted from the value 
of the estate taken by the wife under the will. 

The question which you now raise does not involve the doctrine of election nor 
the operation of the statutes relating thereto, referred to in the other opinion. 
\Vhatever interest the widow acquires in the property of her deceased husband by 
virtue of his death devolves upon her by operation of law. 

In principle, though perhaps not in detail, the dower statute of Ohio follows the 
common law when it provides that: 


